در دیماه سال گذشته، توافقنامهای جامع میان ایران و روسیه توسط رؤسای جمهور دو کشور به امضا رسید؛ توافقی که فرصت طلایی برای توسعه همکاریهای اقتصادی، علمی و دفاعی میان تهران و مسکو فراهم میکند و میتواند بخش مهمی از فشار تحریمها را خنثی کند.
منابع مطلع ایرانی به «العربی الجدید» گفتهاند که مذاکرات ایران و آمریکا «فراتر از حد انتظار» پیش میرود و افزودند که «حتی طرف ایرانی نیز از رفتار مذاکرهکننده آمریکایی، جدیت و فوریتی که از خود نشان داده، و همچنین اینکه هنوز هیچ مطالبه غیرهستهای غیرممکنی مطرح نکرده، شگفتزده شده است». این منابع که نخواستند نامشان فاش شود، توضیح دادند که «حتی در مورد مسئله هستهای نیز سقف مطالبات آمریکا بالا نیست و این موضوع انگیزهای قوی برای پیشرفت سریعتر مذاکرات فراهم کرده است».
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه پس از لغو سخنرانی خود در بنیاد کارنگی که قرار بود روز گذشته (دوشنبه ۱ اردیبهشت) به صورت مجازی انجام شود، متن سخنرانی خود را منتشر کرد.
از سال 92 که مذاکرات شروع شد و بعد برجام به سرانجام رسید، شاخصها تعدیل شد و به سمت مطلوب رفت. به نظر میرسد این انتظار عقلایی میتواند شکل بگیرد که مردم نه تنها انتظار افزایش قیمت نداشته باشند، بلکه شاهد کاهش قیمت هم باشند و آن هم نه فقط در سکه و ارز بلکه بقیه کالاهایی که به ارز ارتباط دارند؛ مانند خودرو که قطعات آن نیاز مبرم به ارز دارد.
دکتر عراقچی در کنفرانس کارنگی بر حق ایران برای دستیابی به فناوری صلحآمیز هستهای تأکید کرد. وی اشاره کرد که ایران آماده توافقی جدید با آمریکاست که منافع اقتصادی ایران را تضمین کند. عراقچی معتقد است همه کشورهای عضو NPT باید از حقوق و مسئولیتهای برابر برخوردار باشند.
امیرسعید ایروانی در واکنش به اتهامات بیاساس، با تأکید بر حاکمیت بیقید و شرط ایران بر این جزایر، هرگونه ادعای خلاف را ذیل «مداخلهجویی غیرقابل قبول» طبقهبندی کرده است.
تیم پرتلاش، خستگیناپذیر و قابل اعتماد هستهایمان که تجربه بد عهدی آمریکا در سالهای گذشته را بارها دیده و راهبردهای کلان دشمن را رصد کردهاند، لازم است با نگاه به ظرفیت هستهای کشور و رهنمودهای حکیمانه رهبر حکیم انقلاب پای میز مذاکره نشسته و از حقوق ملت بزرگ ایران دفاع کنند و ذرهای از اصول ترسیم شده هستهای عدول نکنند که انشاءالله نخواهند کرد.
سخنگوی وزارت امورخارجه به مناسبت ۱ اردیبهشت سعدی را آئینهی فرهنگ و حکمت ایرانی، پیامآورِ مهرورزی و خردورزی برای انسانها و منادی نزدیکی جانهای امیدوار و باورمند به انسانیت و صلح دانست.
سخنگوی سابق وزارت خارجه: ایران با رویکردی مدبرانه و با در نظر گرفتن سوابق بدعهدی آمریکا و شخصیت ترامپ، ضمن اعلام آمادگی برای مذاکره بر اساس منافع ملی، شروط خود از جمله غیرمستقیم مطرح کرد.
شنبه آینده دور سوم گفتگوها با بررسی نتایج کارشناسان از هر دوطرف در «عمان» ادامه خواهد یافت. اغلب کارشناسان سیاسی چه در سطح منطقهای همچنین بینالمللی انتظار مثبتی از این گفتگوها دارند.
معاون وزیر خارجه گفت که رفع تحریمها باید به گونهای باشد که منجر به انتفاع اقتصادی ملت ایران شود و صرفاً جنبه نمادین نداشته باشد. همچنین ایران بر حق غنیسازی اورانیوم تأکید دارد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه روند مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا تاکنون مثبت بوده است، گفت: در ادامه روند مذاکرات، از هر ابتکار عملی در جهت رفع تحریمها و تأمین حقوق ملت ایران، استقبال میکنیم.
متاسفانه در داخل کشور هم برخی عناصر ضدمردمی به هر طریقی خواهان جشن گرفتن برای شکست گفتوگوها هستند؛ همچنان که در اسرائیل هم عدهای دنبال شنیدن چنین خبری هستند. ولی آنچه که تاکنون شاهد آن بودهایم، التزام نهادهای اصلی قدرت در دو کشور برای حلوفصل اختلافات بدون توسل به زور است.
منصور حقیقت پور تحلیلگر مسائل سیاسی در یادداشتی نوشت:
جریان خالص ساز، هم در سیاست خارجی هم در سیاست داخلی مخالفت هایی را مطرح می کند. تلاش آنها تنها برای این است که اعلام کنند جریان خالص ساز هنوز زنده و فعال است و از بین نرفته است، ولی توجه داشته باشید که راهبرد ما همانی است که کلیت نظام و مقام معظم رهبری تعیین خواهند کرد نه تندروها و خالص سازها.