مسئولان بدانند فقط ناترازی آب و برق و بنزین و گاز نداریم؛ ممکن است ناترازی روحی و اخلاقی و اجتماعی هم یکباره سرریز شود و همه را غافلگیر کند. این آسیب، در مقابل گاز و برق و بنزین، سیل است در مقابل جوی.
در حالی که وابستگی تاریخی به آمریکا، اوکراین و اروپا و کانادا را در مقابل فشارهای باجخواهانه ترامپ منفعل کرده است، اقتدار مقاومت غزه موجب شد تا حتی نخستوزیر رژیم صهیونیستی، به اولتیماتوم ترامپ بیمحلی کند و به اراده حماس برای مبادله سه اسیر صهیونیست در ازای آزادی ۳۷۰ اسیر فلسطینی تن بدهد. ترامپ هفته گذشته تهدید کرده بود که «اگر تا ساعت ۱۲ شنبه، همه گروگانها از غزه آزاد نشوند، دروازههای جهنم باز میشود».
این یادداشت درصدد آن است که قدری به اعماق این ماجرا برود، بلکه درسی بگیریم. دزدی در حد زدن تلفن همراه یا جیب و... پدیدهای غریب در جهان نیست. آنچه موجب تأسف شده، فقط دزدی نبود؛ بلکه نوع دزدی به صورت خفتگیری و با ابراز خشونت و مضروب کردن منتهی به فوت با چاقو است.
ترامپ فراموش کرده است که نزاع با جامعه جهانی را به منظور کسب درآمد برای دولت آمریکا برای جبران کسری بودجه، پرداخت بدهی های دولت و... اتخاذ کرده است. او همه چیز را محاسبه کرده است الاّ محاسبه هزینه نزاع با جامعه جهانی!
افراطگرایی سیاسی آمریکا تیر دیگری بر پیکر اعتبار نحیفشده این کشور است و همانند تجربههای پیشین، روند افول هژمونی غرب را شتاب خواهد بخشید. راه عبور از این دوره، نه در عقبنشینی یا حتی مقاومت منفعلانه، بلکه در تقویت ابتکارات حقوقی، دیپلماسی متوازن و تحکیم ساختارهای چندجانبه بینالمللی و منطقهای نهفته است.
لازم است دستاورد مهم کشورمان که امنیت است و همواره به آن افتخار شده، بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. مبادا این اصل با بیتوجهی روبهرو شده و امنیت عمومی کشور خدشهدار شود.
ترامپ بارها تصریح کرده است که آمریکا باید منافع خود را در اولویت قرار دهد و هیچ گونه وابستگی به دیگر کشورها نداشته باشد. این رویکرد ممکن است در کوتاه مدت نتایج مثبتی به همراه داشته باشد، اما در بلندمدت می تواند به انزوای آمریکا در عرصه جهانی منجر شود. یکی دیگر از ویژ گی های برجسته سیاست های ترامپ، فشارهای اقتصادی و سیاسی به کشورهای اروپایی است.
منطقه در یک وضعیت خاص تاریخی است. بسیاری از «تحولات آینده» به نحوه رقم خوردن تحولات فعلی منطقه وابسته است. غرب با محوریت دولت آمریکا یک بار دیگر و پس از بارها تجربه شکست، درصدد برآمده بر منطقه غلبه و موانع فعلی آن را حذف کند. اگر دشمن در این مرحله موفق شود ولو این موفقیت نسبی باشد، کار برای همه کشورهای منطقه و همه مسلمانان سخت و پرهزینه میشود.
ایران یک بار با امریکا مذاکره کرد. برجام محصول مذاکره بود. ترامپ برجام را ترک کرد و در واقع مذاکره را از معنی و فایده انداخت. اکنون او چگونه انتظار دارد که ایران به او اعتماد کند؟
بهجای تفکیک وزارت راه و شهرسازی، دولت باید اصلاحات اساسی را در نظام مدیریتی و اجرایی این وزارتخانه انجام دهد و اختیارات بیشتری را به استانها و شهرداریها واگذار کند. سیاستگذاری کلان توسعه متوازن مناطق میتواند همچنان از مرکز هدایت و نظارت شود، اما تصمیمگیریهای اجرایی باید به مناطق تفویض گردد.
رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی نوشت: «کشور برای عبور از تحریمهای چهارگانه و خطر سیاست تهدید حداکثری در دوره ترامپ، نیازمند راهبردی واقعبینانه و عملگرایانه با نگاه به آرمانها است که با حفظ مصالح و حقوق اساسی ایران، مشکلات شدید اقتصادی و معیشتی مردم را کاهش داده و فرایند توسعه ایران را پیگیری کند.»
باید توجه داشت که سخنان مقام معظم رهبری همواره دو مخاطب را در نظر می گیرد؛ یکی مخاطب داخلی است که سخنان ایشان برای آنها بار «تذکر» دارد و دیگری مخاطب خارجی است که سخنان ایشان برای آنها بار «انذار و اخطار» دارد. یقینا دوستان ما در سیاست خارجی متوجه این نکته ظریف هستن
به نظر میرسد که دیر یا زود، با اشباع شدن سایر بازارهای سرمایهگذاری، نقدینگی سرگردان به سمت بازار سهام متمایل خواهد شد و شاخص کل بورس به راحتی از سد مقاومتی ۳ میلیون واحدی عبور خواهد کرد.
افزایش کافی دستمزدها (که بتواند نیازهای یک زندگی معمول را پوشش دهد) باعث رضایت نیروی کار میشود. این افزایش انگیزه همکاری، مشارکت و دلسوزی در افزایش تولید را افزون میکند. از طرف دیگر، زمینه را برای بهبود بهرهوری نیروی کار و در نتیجه افزایش تولید بنگاه اقتصادی فراهم میکند.
ظرف ۵ ماه سپری شده از عمر دولت چهاردهم قیمت رسمی ارز در سیستم بانکی حدود ۵۵ درصد و در بازار غیررسمی ۶۲ درصد افزایش یافته که اغلب کارشناسان نوسانات اخیر رامحصول سیاست گذاری های ارزی دولت می دانند.
جناب رئیس جمهور، شما در برههای حساس از تاریخ کشور قرار دارید؛ شرایطی که نه میتوان از اصلاحات ناترازی ها چشمپوشی کرد و نه ادامه وضعیت موجود را پذیرفت. اما بدانید مادامیکه با همان خلوص، فداکاری، صداقت و تدبیر گام برمی دارید، مردم دلسوز و انقلابی، رهبری معظم و در راس همه خداوند متعال پشت شما هستند، انشالله دشمنان داخلی و خارجی توسعه کشور و بهبود وضعیت معیشت مردم، این بار هم راه به جایی نخواهند برد.
مقام رهبری فرمودند که این مذاکرات غیرشرافتمندانه است و هوشمندانه نیست اگر با آمریکا مذاکره کنیم پس ما باید به دنبال مذاکراتی هوشمندانه و شرافتمندانه باشیم. به هر حال اگر غربیها نگرانیهایی از برنامههای هستهای صلحآمیز ایران دارند، راهش گفتوگو و مذاکره با ایران است.
به خاطر ناتوانی یا اشتباهات دولت های بعد از انقلاب در حکمرانی، عدم تحقق آرمان های انقلاب، ناکارآمدی مدیران و ناامیدی طیفی از مردم از اصلاح و بهبود امور و وضع نامطلوب معیشتی-اقتصادی امروز، انقلاب بزرگ ایران را زیر سئوال نبریم.