به گزارش سایت خبری پُرسون، افرادی که در معرض عکسهای متنوع ناگوار قرار میگیرند و هر روز اخبار غمانگیزی را میشنوند، ممکن است به «خوابرفتگی عاطفی» مبتلا شوند که مرحلهای از فرآیند «استرس بعد از حادثه» به شمار میرود.
خوابرفتگی عاطفی، عبارت است از شیوه و استراتژی ذهن برای حمایت روانی و جسمی بدن، در برابر اخبار روزافزون هولناک و تکاندهنده.
چنین حالتی برای فرد آرامش روانی موقتی فراهم میکند و در عین حال در دراز مدت، سبک زندگی سالم روانی او را از بین میبرد.
علائم خوابرفتگی عاطفی:
- ناتوانی در مشارکت در فعالیتهای زندگی.
- عدم قدرت در ابراز احساسات.
- حس دوری یا عدم تعلق به دیگران.
- حس سطحی شدن از لحاظ جسمی و عاطفی.
- از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلا از آن لذت میبردید.
عوامل خوابرفتگی عاطفی:
به غیر از قرار گرفتن در معرض اخبار منفی و تصاویر غمانگیز برای مدت طولانی، دلایل مختلفی وجود دارد که باعث می شود از نظر عاطفی احساس خستگی کنید، از جمله:
استرس و اضطراب: خوابرفتگی عاطفی واکنشی به سطوح بسیار بالای استرس، ترس یا اضطراب بیش از حد است.
اختلال شخصیت مرزی (BPD): افراد مبتلا به این بیماری ممکن است دورههایی از جدایی عاطفی را تجربه کنند و ممکن است احساس کنند که احساساتشان را نمیتوانند بروز بدهند.
افسردگی: افرادی که دوره های افسردگی را پشت سر میگذارند ممکن است کمتر با احساسات خود هماهنگ باشند یا از رکود احساسات رنج ببرند.
مصرف برخی داروها: برخی داروها، به ویژه آنهایی که افسردگی و اضطراب را درمان می کنند، میتوانند عوارض جانبی داشته باشند که باعث احساس بی حالی عاطفی میشود.
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD): برخی افراد با اجتناب از افکار، احساسات یا مکالمات مربوط به یک رویداد آسیبزا، به تسکین عاطفی به عنوان راهی برای مدیریت درد عاطفی و جسمی متوسل میشوند
درمان
از جمله برجستهترین روشهای درمانی شناخته شده در این مورد، درمان شناختی رفتاری است که به بیان و درک احساسات و بررسی منابع پاسخ هیجانی کمک میکند.
اولین مرحله هر درمانی، پذیرش بیماری است. روشهای درمانی خوابرفتگی عاطفی اغلب با روشهای درمانی استرس بعد از حادثه یا PTSD همپوشانی دارد.
منبع: تابناک با تو