یادداشت‌ها

تیمور رحمانی اقتصاددان در یادداشتی نوشت؛

کنترل تورم بدون تعارف (ده فرمان)

یکی از پیش‌شرط‌های دستیابی به کنترل پایدار تورم اصلاحات اساسی در قانون جدید بانک‌ مرکزی است. گرچه می‌توان ایرادهای فراوان برای این قانون ذکر کرد، اما اصل ایراد آن، خود را در اهداف بانک مرکزی نشان داده است. ذکر ایجاد رشد اقتصادی، اشتغال و عدالت در میان اهداف بانک مرکزی ماهیتا به معنی تداوم بخشیدن به تورم پایدار است.
دکتر محمدحسین محترم در یادداشتی نوشت:

ضرورت تغییر نگاه به مذاکره با آمریکا و اروپا!

ترس از شکست مذاکرات باید ریخته شود. ۲۴ سال مذاکره شده و تماما یکطرفه جمهوری اسلامی ایران راستی آزمایی شده اما هیچ نتیجه‌ای که حاصل نشده بلکه همراه با خسارات فراوانی بوده است. لذا حال که نیات ترامپ آشکار شده که همان نیات سلف خود و پمپئو و بولتون است اولا ایران باید از مسیر و موضع دفاعی و لاک اعتمادسازی و راستی‌آزمایی گذشته خارج شود و از الفاظ گفت وگو و مذاکره با آمریکا و اروپا فاصله بگیرد و با توجه به تحولات و همچنین توانمندی‌های جدید وارد فضای جدیدی از مواجهه با آمریکا و اروپایی‌ها و گفتمان تهدید شود.
ناعدالتی صنعت در حق فرهنگ و هنر کنگان؛

بندری ثروتمند که حتی یک سالن سینما ندارد!

آیا این منصفانه است که شهر کنگان، با جمعیتی چند ده‌هزار نفری و حضور مستمر هزاران نفر از متخصصان و کارکنان جامعه صنعتی و خانواده‌هایشان در آن، اکنون در وضعیتی باشد که برای تماشای یک فیلم یا برگزاری یک نشست تخصصی باید چشم به شهرهای همجوار بدوزد. در این شهر نه سالن کنسرتی وجود دارد برای شنیدن نوای موسیقی، نه پلاتویی مجهز و تمییز برای تماشای تئاتر و نه سالنی برای اکران فیلم‌های روز سینما و نه حتی تالاری برای گفت‌وگو درباره شهر و چالش‌هایش!
در پرونده‌هایی مانند الهه حسین‌نژاد، اگر فرض شود (تاکید می‌کنیم فرض) که انگیزه قتل پنهان‌سازی جرم سرقت بوده، آن‌گاه مفهومی به‌ نام بازدارندگی حاشیه‌ای اهمیتی حیاتی می‌یابد. این مفهوم که در اقتصاد و حقوق کیفری ریشه دارد، می‌گوید اگر میان دو رفتار مجرمانه تفاوت محسوس در مجازات وجود نداشته باشد، مجرم ممکن است قدم دوم و شدیدتر را هم بردارد؛ زیرا چیز بیشتری برای از دست دادن ندارد، اما شانس بیشتری برای فرار به دست می‌آورد.
سید محمدعماد اعرابی در یادداشتی نوشت:

خدای ما؛ ناخدای ما

خدایی که یوسف(ع) را از قعر چاه به حکمرانی در مصر رساند و موسی(ع) را در دامن فرعون پرورش داد؛ ناخدایی را هم برای ما فرستاد تا اصلی‌ترین کانون مقاومت در برابر اشغالگری و سلطه اسرائیل بر غرب آسیا را درست از جایی که هیچ‌کس انتظارش را نداشت یعنی ایران، بیرون بیاورد. آن خدا هنوز هم هست و رژیم صهیونیستیِ متوهم از برتری و پیروزی را در ویرانه‌های غزه فروخواهد بلعید
لحظه لحظه ی این ساعات مثل اکسیر است؛

از درک روز عرفه غافل نشویم

اهمیت روز عرفه به آن است که فرصتی برای دعا پدید آمده است و قول استجابت دعا هم داده شده است و در چنین روزی رحمت واسعه ی الهی بسیار فراگیر است و به راحتی می توان جبران مافات کرد و به درگاه الهی تقرب یافت، مبادا که از درک روز عرفه غافل شویم.
دکتر مرتضی مومیوَند پژوهشگر علوم انسانی نوشت:

اگر ۱۰ میلیون ایرانی خارج‌نشین برگردند چه می‌شود؟

با وجود حضور بیش از ۸ میلیون ایرانی مهاجر در قلب نهادهای علمی، اقتصادی و فرهنگی جهان، کمتر از ۵٪ این ظرفیت در پروژه‌های ملی به‌کار گرفته شده است. دکتر مرتضی مومیوند دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی و پژوهشگر علوم انسانی، خواستار ایجاد نهادی مستقل برای پیوند دوباره با این جامعه عظیم ایرانیان جهان شد.
زهرا نژادبهرام در یادداشتی نوشت:

ناقوس مرگ انسانیت به صدا در آمده است

ظاهرا کشتار و وحشی‌گری و نسل‌کشی به شکل مدرن آن به دست اسراییل تبدیل به امری عادی شده است و آن همه تلاش بشریت در طول یک سال اخیر به سقوط نزدیک شده است‌. اخبار روزانه از گرسنگی و آوارگی و بمباران‌های وحشیانه اسراییل علیه مردم غزه، یعنی به خاک و خون کشیدن و درعین حال بیماری و بی‌غذایی زنان و کودکان و سالمندان بیماران و... نشانگر عمق ناباوری به انسان و درد و رنج او در دنیای کنونی است.
سعید ارکان‏‏‌زاده یزدی پژوهشگر و دانش‌‌آموخته علوم ارتباطات در یادداشتی نوشت:

موانع فیلترینگ برای اقتصاد

فیلترینگ اینترنت فقط حوزه خود را تخریب نخواهد کرد و ویروسش در همه اقتصاد کشور نفوذ می‌کند. فیلترینگ فقط به اقتصاد دانش‌‌‌پایه و نرم‌‌‌افزارمحور ضربه نمی‌‌‌زند، فیلترینگ می‌‌‌تواند تا اعماق اقتصاد حوزه مالی را درگیر کند و حوزه‌‌‌هایی از اقتصاد را که مستقیما به ارتباطات مربوط نیستند، اما از حوزه ارتباطات اثر می‌‌‌پذیرند تضعیف کند یا حتی بخش‌‌‌هایی از تولیدات عرصه فرهنگ را متاثر سازد.
امیرحسن کاکایی کارشناس صنعت خودرو در یادداشتی نوشت:

خبرسازی در مورد خصوصی‌سازی صنعت خودرو

چند روز گذشته خبرهای ضد و نقیض و عجیب و غریبی از خصوصی‌سازی ایران‌خودرو و سایپا مطرح شد. آخرین موج خبری از اینجا شروع شد که ظاهرا دو مدیرعامل نامه‌ای صادر کرده بودند که مردم و رسانه‌ها از آن تحت عنوان توقف خصوصی‌سازی یاد کردند و خودش شد محل خبرسازی.
محمدحسین محترم در یادداشتی نوشت:

ادعای لغو تحریم‌ها و آینده مبهم سوریه!

آمریکا از یکسو با داعش و تروریست‌های تکفیری و از سوی دیگر با تحریم‌هایش به عنوان دو لبه هماهنگ یک قیچی، سوریه را ویران و اکنون نیز این کشور را در مقابل تجاوزات هر روزه اسرائیل رها کرده است. حال مدعی لغو تحریم‌ها و فراهم کردن رفاه و آسایش برای مردم سوریه شده است! اعلام چنین خبرهایی برای مردمی که تحت فشارهای اقتصادی ظالمانه ناشی از تحریم‌ها قرار دارند، در کوتاه مدت امیدبخش است، اما از منظر سیاسی – اقتصادی واقعیت‌‌، چیز دیگری و بدون تردید یکی از تحولات سیاسی – رسانه‌ای فریبکارانه در فضای پساجنگ است.
مرحوم حاج علی اکبر انصاری هر گاه تصمیم به کار خیری می گرفت به هیچکس نمی گفت و در نهایت پوشیدگی انجام می داد، او بارها برای تأمین فرشهای بین الحرمین و صحن های حرم ها هزاران تخته فرش را تقدیم آستان عتبات کرد و این کمک های عظیم را غالباً از طریق یکی دو نفر از خادمان حرم انجام می داد و می گفت همین که امام حسین (ع) می داند برای من کفایت می کند!
قدر متقین اما می‌توان تعارض منافع میان امریکا و اسرائیل در خاورمیانه را امری مسلم دانست و از شکاف ایجاد شده برای کاهش تهدیدات علیه ایران بهره برد. چگونه؟ به نظر می رسد تقویت روابط ایران با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به‌خصوص عربستان می‌تواند بازی چند سر برد برای ایران ایجاد کند که یکی از آنها، استفاده بهینه از تعارض منافع امریکا و اسرائیل به سود ایران است.
امیدوارم مقامات عالی عربستان با درک صحیحی از مقاصد قاسمیان و امثاله و قرائت دقیق تری از جریان‌های سایه ای ما، شرایط آزادی این نامعتمد اما متعّمد را بدون بولدسازی فراهم نموده و با نگاه به افقی بلندتر از چنین اتفاقاتی، اجازه ندهند روشنى قله هاى تحکیم روابط ارزشمند این دو کشور مسلمان و برادر که صاحب ده‌ها مشترکه دینی، فرهنگی و سیاسی‌ست را متأثر به سایه ابرهاى سیاه و مسموم نماید.
میلاد(حامد)منصوری؛ سرپرست پایگاه خبری پُرسون خوزستان نوشت:

«ایران‌جان» باید صدای خوزستان واقعی باشد؛ نه قاب سانسورشده زیبایی‌ها

پرسش اساسی این‌جاست: «ایران‌جان» قرار است فقط از زیبایی‌ها بگوید یا صدای مردم باشد؟ آیا قرار است قاب رنگی و ویترینی از استان‌ها ارائه دهد یا پنجره‌ای باشد رو به واقعیت، با همه شیرینی‌ها و تلخی‌هایش؟
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: در جهان امروز که سیاست بین‌الملل با پیچیدگی‌ها و تغییرات فراوانی همراه است، برندسازی ملی برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت ویژه‌ای دارد.
حسین شریعتمداری نوشت: شواهد موجود حکایت از آن دارند که برخورد دوگانه و متناقض با مذاکرات، پاشنه آشیل آمریکاست و این روش کج‌دار و مریز با هدف پیشگیری از تصمیم قطعی ایران درباره توقف یا ادامه مذاکرات به کار گرفته شده است.
حسین شریعتمداری در یادداشتی با انتقاد از ضعف نظارت بر بازار ارز، نسبت به تأثیرگذاری یک کانال تلگرامی بر نرخ دلار هشدار داد و تأکید کرد: مدیریت اقتصادی کشور نباید در اختیار دشمن قرار گیرد.
وقتی جای عقلانیت را اسطوره‌سازی و تفسیرهای عرفانیِ سیاسی می‌گیرد، نه تنها حقیقت، که شعور عمومی قربانی می‌شود. سید عبدالجواد موسوی در این یادداشت با زبانی تلخ و گزنده به سراغ اظهارات محسن رضایی رفته و نسبت او با «عرفان و شهود» را به چالش می‌کشد.
سازمان آگهی های پرسون