یکی از عوامل و دلایل مهم برهمریختگی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی که کشور ما را طی بیش از ۴ دهه در بنبست سیاسی و اقتصادی قرار داده تفکری است که مدرنیته را که از مظاهر دنیای پیشرفته است، برنمیتابد.
گزینههای بسیاری در مورد کابینه سیزدهم و به طبع وزارت آموزش و پرورش مطرح میشوند اما چون هنوز وزرا مشخص نشدهاند من شما را آقای وزیر خطاب میکنم. آقای وزیر! تقریبا یکسال و نیم آموزش مجازی را تجربه کردهایم و در این بین پیکها و سویههای متعدد کرونا هم در کشورمان رخنه کرد و هموطنان عزیزمان را از ما گرفت.
همانگونه که انتظار میرفت سیزدهم دوره ریاستجمهوری ایران از آن طیف موسوم به اصولگرایان به ریاست رییسی رقم خورد. در دوران ریاستجمهوری روحانی که با عنوان دولت اعتدالگرا معرفی شد اصولگرایان همواره منتقد سیاستهای دولت در زمینههای متعدد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بودند و اتفاقا همین موارد میتواند پاشنه آشیل دولت اصولگرای رییسی در حوزه اقتصاد تلقی شود.
در آستانه ماه محرم هستیم و یکی دیگر از تناقضات سیاستگذاری در ایران برجستهتر از گذشته خود را نشان خواهد داد. شکاف قدرت و مسوولیت در موضوع مهمی چون کرونا در این ماجرا آشکارتر میشود. وضعیت موج پنجم کرونا بر کسی پوشیده نیست.
هنوز بخشهایی از قدرت در نظام جمهوری اسلامی به فعالیت آزاد و بدون اخلال رسانهای باور ندارند و نمیخواهند بپذیرند که برای رسیدن به رشد وتوسعه ومبارزه با فساد، نظام آزاد رسانهای یک ضرورت است.
محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی حسن روحانی در دولت دوازدهم، به تازگی گزارشی از عملکرد اقتصادی دولت «تدبیر و امید» منتشر کرده که در نوع خود حاوی اطلاعات تازهای است. بر این اساس، تقریباً برای اولین بار به طور دقیق مشخص شده که صادرات نفت ایران در سال ۱۳۹۹، کمی بیش از ۱۸ میلیارد دلار بوده است، درآمدی بسیار ناچیز در مقایسه با میانگین دهههای اخیر. از آن سو، مقایسه درآمدهای ارزی دولتهای اخیر در ایران و میزان رشد «تولید ناخالص داخلی» در دوره مدیریت آنها، نشان میدهد که حسن روحانی در توسعه ایران «مردود» شده است.
یادداشت/ تکرار ضربالمثلها یا واژههایی که مضامین فقهی و دینی داشته و بولد نمودن آنها در صدا و سیما خصوصا برنامههای پرمخاطب یکی از سیاستها و برنامههای رسانه ملی است تا به زعم خویش فضای مذهبی را بر جامعه بگستراند.
اتفاق جالب در مراسم تحلیف خاتمی در سال 76 رخ داد. شیخ محمد یزدی که علاقه ای به رییس جمهوری پیروز نداشت و به بهانۀ درد پا از ایستادن کنار او طفره رفت و در توجیه گفت: در قانون اساسی نیامده «کنار» و «حضور» کافی است!مهمترین تفاوت مراسم تحلیف امروز با 41 سال گذشته این است که ابراهیم رییسی در مقام رییس قوۀ قضاییه کنار هیچ رییس جمهوری نایستاد تا او سوگند یاد کند اما خود در مقام رییس جمهوری حاضر میشود و رییس قوه هم معاون او بوده است.
یادداشت/از همان ابتدا با دیدن شواهد و قرائن لازم مشخص بود که این قضایا اول این که غیرواقعی و نمایشی بوده و دوم هیچ ارتباطی با ایران ندارد زیرا این کشور با کدام انگیزه باید کشتی سنگاپوری را منفجر کرده یا به نفتکشهایی که تخلفی نکرده اند حمله تکاوری کند؟
دولت سیزدهم برای ساماندهی بخش مسکن و ایجاد تعادل در این بخش ضروری است تا علاوه بر ساخت و عرضه مسکن جدید، به اصلاح یکسری قوانین موجود و همچنین سیاستگذاری صحیح در برخی حوزهها اقدام کند.
یکسال پیش و دقیقاً ساعت شش و هشت دقیقه بعد از ظهرِ چنین روزی (چهارم اوت 2020 میلادی - 14 مرداد ماه 1399)، سه ساعت پس از پایان زمان اداری و رفتن همکارانم، من به اتفاق یکی از آنان در طبقه پنجم ساختمان نسبتاً نوساز و محکم، در دفتر کارم مشغول کار بودیم که ناگهان با صدای مهیب همراه با لرزش شدید ساختمان و باز شدن درب کمدها و غبار آلود شدن فضای درونی طبقه خود مواجه شدیم.
دوران مسئولیت آقای روحانی بعد از هشت سال تصدی ریاستجمهوری ایران به پایان رسید. بدیهی است نقد و ارزیابی عملکرد دولت آقای روحانی امر پسندیدهای است که باید انجام شود اما فضای عمومی و بهویژه فضای رسمی کشور بهگونهای است که گویی او نه خدمت بلکه خیانت مرتکب شده و نهتنها شایسته تقدیر نیست بلکه باید او را مجازات کرد و به تعبیری نقدها بیشتر بوی انتقام میدهد تا ارزیابی.
نکته بسیار کلیدی در فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه ضعفهای دولتهای قبل را تبدیل به قوت کنید و قوتها را ادامه دهید به این معنا و مفهوم است که دولت از امروز به بعد پیگیر مشکلات و مسائل مربوط به کشور باشد و به نوعی سعی کند که چالشها را تبدیل به فرصت بکند.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم مهمترین سوال پیش رو این است که آیا گفتوگوها بر اساس توافقات قبلی پیگیری خواهد شد یا اینکه طرفین به نقطه صفر بازخواهند گشت. درخصوص به نتیجه نرسیدن مذاکرات ایران و ایالاتمتحده آمریکا، نماینده ایران در سازمانهای بینالمللی به هفت محور اشاره کرده است.
کابینه دولت سیزدهــم به جهــت شــرایط کشـور و نارضایتیهای مردم در حوزههای مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است و از این رو در انتخاب افراد کابینه دیگر خط و ربط سیاسی فرد نباید ملاک قرار بگیرد و آنچه مهم است شایستگی، توانایی و تجربه فرد است.
آقای روحانی هم رفت. ارزیابی دقیق و منصفانه عملکرد دوره هشت ساله او اکنون ممکن نیست. به ویژه اینکه ما منتظریم که ارزیابی عملکرد را با آیندهای که هنوز نیامده است مقایسه کنیم! در حقیقت باید گفت که در آینده همچون دفعات پیش، مردم حسرت گذشته را خواهند خورند. شاید فقط در دوره اصلاحات بود که چنین حسرتی مشاهده نشد.
اکنون که دولت جدیدی در حال شکل گرفتن است و طبق معمول باید انتظار دگرگونیهای زیادی را در دستگاههای اداری داشته باشیم، نگاهی به سوءمدیریت مزمن در کشور از زاویهای جدید بیمناسبت نیست.
هجوم همهجانبه طالبان برای تصرف شهر استراتژیک هرات شدت گرفته است و نبرد تن به تن مردم با این گروه مذهبی تروریستی به دروازههای شهر رسیده است. پیش از آن اکثر ولسوالیهای ولایت هرات مثل اسلامقلعه، کرخ و شیندند سقوط کردهاند.
پنج سال پیش که دولت روحانی در بهترین وضعیت خود قرار داشت و هنوز هیچ علائمی از بحران در اقتصاد ایران جز برای اقتصاددانان قابل مشاهده نبود،مقالهای منتشر شد که با این مقدمه شروع میشد: «انسان دو نوع معلم دارد: آموزگار و روزگار. آنچه به شیرینی از اولی نیاموزد، دومی به تلخی به او یاد خواهد داد. این معادله برای مثلث سیاستمدار، اقتصاددان و قوانین آهنین اقتصاد نیز برقرار است. سیاستمداران اگر به هشدارهای اقتصاددانان و تئوریهای آزمودهشده اقتصادی بیتوجهی کنند، دیری نخواهد پایید که قوانین آهنین اقتصاد، حقانیت همان هشدارها و تئوریها را به تلخی به آنها یاد خواهد داد.»
معمولاً رؤسای جمهور پیشین که تا برگزاری مراسم تنفیذ جانشین خودشان، هنوز دارای «مشروعیت ریاستجمهوری» بودهاند، در مبادله این جایگاه، مشارکت داشته و «حکم تنفیذ» رئیس جمهور منتخب را به دست امام امت میدادهاند تا به ریاستجمهور بعدی تقدیم شود؛ لیکن اینبار حسن روحانی اجازه نیافت تا حکم جانشین خود را به دست نائب امام زمان بدهد؛ معنای این اتفاق آن است که حکم ریاست جمهوری حسن روحانی و به تبع آن مشروعیت جایگاه وی، به دلیل آزار بیشمار مردم، از منظر امام امت، ظاهراً قبلاً بیاعتبار شده است.
در پی تهدیدات اخیر رژیم صهیونیستی پس از هدف قرار گرفتن نفتکشش در دریای عربی، برخی خبرگزاریهای عربی مدعی استقرار سیستم پدافند هوایی پیشرفته S300 در بوشهر شدهاند.