سیاست خارجی

آخرین و مهمترین خبر ها از تحولات جهان و خبرهای سیاست خارجی را در صفحه سیاسی پرسون بخوانید.

مذاکرات وین چند روز پیش در حالی به دنبال تحولات اخیر با وقفه مواجه شد که به گفته طرفین، پیش‌رفت‌های چشم‌گیری در آن ایجاد شده بود.
سفرا و نمایندگان ۱۲ کشور حوزه نوروز، سه شنبه به وقت محلی بر سر سفره هفت سینی که توسط نمایندگی ایران در مقر سازمان ملل متحد برپا شده بود، گرد هم آمدند تا این عید باستانی را جشن بگیرند.
29 اصفند ماه هفتاد و یکمین سالگرد ملی شدن صنعت نفت ایران در سال 1329 هجری شمسی است.
پس از حدود یک‌سال مذاکرات سنگین و فشرده، اخبار و شواهد حکایت از قریب‌الوقوع بودن «احیای برجام» دارند و به نظر می‌رسد واشنگتن نیز در حال پذیرش «آخرین شرط مهم تهران» است. موج جدید خوش‌بینی‌ها پس از اظهارنظر روز چهارشنبه رافائل گروسی، مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آغاز شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان اظهار داشت: ایران ضمن رد رویکرد دوگانه و ریاکارانه کشورهای غربی نسبت به حقوق بشر، خود را متعهد به حمایت و ارتقای حقوق بشر در جهان می داند.
کشورهای غربی از همان ابتدای مذاکرات وین با اصل غنی سازی به ویژه در سطوح بالای آن (مثل ۲۰ درصد و بالاتر) مخالف بوده‌اند و تمایل دارند که همه‌ی این مواد به خارج از کشور انتقال یابد.
مذاکرات وین قرار بود تا پیش از سال جدید به توافق منجر شود، اما دست‌اندازهایی موجب گردید تا توافق به تاخیر افتد. قدر مسلم بحران اوکراین باعث شد تا روس‌ها در دو جبهه به به تلاش برای موفقیت بپردازند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از سفر یک‌روزه وزیرخارجه ایران به روسیه در گفت‌وگو با فرانس۲۴ تاکید کرد که «طرفین در آستانه دستیابی به توافق هسته‌ای» قرار دارند. او با اشاره به موضع اخیر مسکو درباره برجام افزود: «مشکلاتی که طی روزهای قبل پیش آمدند، مشکلاتی واقعی بودند.» ساعاتی پس از این اظهارنظر، حسین امیر‌عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران با تاکید بر اینکه «به مراحل پایانی مذاکرات وین خیلی نزدیکیم» گفت: «اگر امروز طرف آمریکایی دو مطالبه باقی‌مانده، از جمله تضمین اقتصادی را محقق کند، فردا آماده حضور در وین خواهیم بود.»
طرفین غربی یکدیگر را مسئول چنین شرایطی معرفی می کنند، اما خوب یا بد، توافقی در حال شکل‌گیری بود که در صورت تحقق، فرصتی دوباره را به ایران برای ایجاد موقعیتی متفاوت از آنچه به آن مبتلاست، ایجاد می‌کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی اعلام کرد: روسیه مانعی برای رسیدن به توافق در مذاکرات نیست.
جمهوری اسلامی ایران، موجب رفع نگرانی‌های واقعی و تصنعی در مورد احتمال شکست مذاکرات وین به دلیل درخواست جدید مسکو شد و شرایط جدیدی را شکل داد.
در آستانه سال نو انتظار می‌رفت مذاکرات وین به نتیجه برسد و پس از سال‌ها، مردم نوروز بدون تحریم را جشن بگیرند و شور و نشاطی در جامعه ایجاد شود. این انتظار البته کاملا بجاست.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نشست خبری با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود در مسکو گفت: «روسیه تضمین کتبی از واشنگتن دریافت کرده که تحریم‌‌‌های اعمال شده بر مسکو که در پی حمله روسیه به اوکراین وضع شده است، مانع همکاری [با ایران] در چارچوب توافق نخواهد شد.» وزیر خارجه ایران نیز ضمن تاکید بر اینکه «روسیه هیچ مانعی برای رسیدن به توافق نخواهد بود،» گفت: «هیچ ارتباطی بین تحولات اوکراین و مذاکرات وین وجود نخواهد داشت.»
در حالی که این روزها مذاکرات وین متوقف شده و طرف غربی سعی دارد برخلاف واقعیات میدانی ، روسیه را عامل اصلی این توقف معرفی کند ، روز گذشته حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه کشورمان به مسکو سفر کرد.
مذاکرات ایران و عربستان‌سعودی را باید نقطه عطفی در بن‌‌‌بست روابط دو کشور در نظام منطقه‌‌‌ای خاورمیانه دانست.
سازمان آگهی های پرسون