به گزارش سایت خبری پرسون، حجتا... فرزانی کارشناس امور بانکی و اقتصادی نوشت: برنامههای کنترل تورم و نقدینگی به طور معمول در دورههای زمانی میانمدت پیگیری میشوند، تامین کسری بودجه دولت از بانک مرکزی، استقراض از بانک مرکزی، تامین کسری بودجه از طریق انتشار اوراق، فروش آن به بانکها و وثیقه قراردادن این اوراق از سوی بانکها نزد بانک مرکزی و اضافه برداشت در نهایت به معنای استقراض از بانک مرکزی است و در این چرخه معیوب تامین مالی از بانک مرکزی تورم افسارگسیخته رشد کرده است.
بانک مرکزی با مقاومت در برابر استقراض در این زمینه میتواند کنترل نقدینگی و تورم داشته باشد که به صورت مستقیم بر میزان تورم تاثیرگذار است. راهکارهای بانک مرکزی از دو جنبه تاثیرگذار است تا بتواند تورم و رشد نقدینگی را کنترل کند یکی آنکه از استقراض دولت جلوگیری کند و دیگر آنکه مانع رشد و افزایش نرخ سود بانکی شود. نرخ سود بانکی نیز ابزار دیگری برای کنترل تورم است، به طور معمول دولتها و برخی از صاحبان سرمایه بانکی علاقهمند به افزایش نرخ سود بانکی هستند، اما اگر بانک مرکزی در برابر این درخواست مقاومت کرده و از افزایش نرخ سود جلوگیری کند، افزایش نقدینگی از محل سود سپرده هم کنترل میشود و نرخ منطقی خود را طی میکند، بنابراین در میانمدت سود سپرده باید ثابت بماند.
بانکها نیز معمولا در اعطای سود بیشتر به سپردهگذاران با هدف جذب سپردهگذاری بیشتر با یکدیگر رقابت میکنند، بانک مرکزی باید روی نرخ سود سپردههای بانکی نظارت داشته باشد، وقتی سود علیالحساب بانکی افزایش یابد تبدیل به خلق نقدینگی میشود و وقتی از شبکه بانکی خارج شود مانند سیلی ویرانگر به هر بازاری که وارد شود، موجب ایجاد خرابی در آن بازار میشود و پس از ورود به بازار طلا، ارز و مسکن حجم نقدینگی را افزایش میدهد.
توجه: مطلب مندرج صرفا دیدگاه نویسنده است و رسانه پرسون در قبال آن هیچ موضعی ندارد.
منبع: آرمان ملی