خانه‌های هلال؛ پناهگاه امن مردم در بحران‌ها

یادداشت/ با همت و مشارکت خیرین و استفاده از ظرفیت های محلی در خانه های هلال که شعبه کوچکی از جمعیت هلال احمر به شمار می‌روند، پناهگاه امنی برای مردم در بحران ها پدید می آید.

سایت خبری پرسون- سید حمید جمال الدینی عضو شورای عالی جمعیت هلال احمر و عضو هیئت مدیره جمعیت هلال احمر استان یزد در یادداشت خود آورده است:

«چند روز پیش در افتتاح خانه هلال محمودآباد شهرری حضور یافتم؛ افتتاح یکی از هزاران خانه هلالی که در هنگام وقوع حوادث و بلایا قرار است نقشی مهم و کلیدی در نجات جان انسان‌ها ایفا کند. بسیار دیده‌ایم که به هنگام بروز حادثه، بیماری و یا خطر به دنبال کسی می‌گردیم که پناه آلاممان باشد و تسکینی برای قلب رنجورمان. در جامعه‌ای بزرگتر و در رخدادی وسیعتر، این نیاز، پناهگاهی امن‌تر و با سرعت عمل بالاتر می‌طلبد که از بروز حوادث بعدی و نهایتا آسیب‌های روانی جلوگیری کند.

جمعیت هلال احمر از یک سو به واسطه برخورداری از سرمایه عظیم اجتماعی و توان بالای آمادگی و عملیاتی و از سوی دیگر به دلیل گستردگی پهنه جغرافیایی ایران، راه حل و زیرساختی را تحت عنوان خانه‌های هلال چاره اندیشی کرده است و با برون سپاری بخشی از این فعالیت ها به جامعه داوطلبین به‌ویژه جوانان به صورت متمرکز و با در نظر داشتن محدودیت های موجود، نسبت به رفع مشکلات محلات، آن را عملیاتی کرده است.

در این زیرساخت به فرهنگ خود امدادی و خودجوش با همت و مشارکت خیرین و استفاده از ظرفیت های محلی در خانه های هلال که شعبه کوچکی از جمعیت هلال احمر به شمار می‌روند توجه شده است. این فرهنگ شامل شبکه گسترده‌ای از افراد آموزش دیده محلی است که هم مهارت های خود امدادی را فرا گرفته‌اند و هم توان ورود و مشارکت در امدادرسانی به سایرین را نیز دارند که منجر به بازدهی بالاتر، سرعت عمل محلی و هزینه‌های کمتر می‌گردد.

آموزش و سازماندهی ساکنان حوزه جغرافیایی هر خانه هلال با محوریت داوطلبان و جوانان محلی-منطقه‌ای، تدوین اطلس نیازسنجی و ایجاد تصویر واقعی از نیازهای شهروندان هر محله، ابزاری مناسب در اختیار خانه‌های هلال قرار می‌دهد و منجر به سرعت تصمیم‌ گیری در حوزه‌ برنامه‌‌ریزی و اجرای آن شده و باعث برقراری تعادل و توازن در دریافت خدمات در محلات می شود.


بیشتر بخوانید،

مشارکت 14 پایگاه هلال احمر در طرح امداد و نجات زمستانه یزد


افزایش سطح تعاملات با واحدهای همراستا و با عملکرد مشابه در سطوح بهداشتی، درمانی و اجتماعی، در جهت هم‌افزایی اقدامات موثر از دیگر موضوعاتی است که خانه های هلال از آن استقبال می کنند.

آموزش برنامه ریزی با ابتکار عمل محلی و بهره‌مندی از تجارب ریش سفیدان به منزله اصلی بنیادین و ایجاد پویایی محلی است. همچنین ظرفیت‌سازی اجتماع محور، ارتقاء توانمندی نیروها و تقویت کنشگران محلی در مدیریت مشارکتی، ورودی است به عرصه های برابری و تقویت منابع انسانی خانه های هلال.

باید اذعان داشت که مستندسازی تجارب و دعوت از رسانه‌ها برای تجلی و ترویج خدمات داوطلبانه نیز می‌تواند بابی باشد برای گفتمان‌سازی و خبرسازی در حوزه‌های ملی و بین‌المللی، ارتقاء سطح رقابت کیفی در خانه های هلال منطقه و افزایش سطح رفاقت در خانه‌های هلال محلی.

مدافعه گری از حقوق و مطالبه گری حقوق بر حق اجتماعی اقشار آسیب پذیر نیز یکی از دیدگاه‌هایی است که انجام آن بر خانه‌های هلال متصور است. شاخص مدار کردن فعالیت ها بر اساس برنامه‌های جمعیت هلال احمر و ارزش‌گذاری دقیق بر خدمات داوطلبانه با نگاهی اقتصادی و با ارزش نشان دادن فعالیت‌های داوطلبانه نه تنها می‌تواند منجر به دلگرمی و ارزشمند کردن کار داوطلبان مستقر در خانه هلال شود بلکه منجر به جذب نیروهای فعال، جدید و تازه نفس می‌شود.

از دیگر سو، خانه های هلال ضمن حرکت در مسیر اهداف اصلی خود که افزایش آمادگی و تاب آوری در جامعه است، باید دارای هوشیاری لازم در برابر هرگونه بحران و مخاطرات طبق نقشه‌های خطرپذیری و آمایش سرزمینی در حوزه بحران کشور باشند تا با پیش بینی و پیشگیری های لازم و انتقال آن به نیروهای مدیریتی مستقر، از حجم خسارات محلی کاسته و با همتی بلند و عملکردی بهتر اقدام نمایند.

به قول صائب شاعر سخنور و مضمون ساز باریک بین:

هرکه را شد همت عالی پدید

هرچه جست آن چیز، حالی شد پدید

هرکه را یک ذره همت داد دست

کرد او خورشید را زان ذره پست

نقطه ملک جهان ها همت است

پر و بال مرغ جان ها همت است»

نویسنده: سید حمید جمال الدینی

224011

سازمان آگهی های پرسون