به گزارش سایت خبری پُرسون، بهرام امیراحمدیان در یادداشتی نوشت: نشست سران ناتو در ۲۵ ژوئن در لاهه هلند، که برای جلب رضایت رئیس جمهور ترامپ طراحی شده بود، با تصویب یک هدف بلندپروازانه برای مقابله با تهدید نظامی شدن روسیه و به دست آوردن یک تعهد علنی از سوی رهبر ناپایدار آمریکا برای دفاع جمعی این ائتلاف به پایان رسید.
پرزیدنت ترامپ از تعهد متحدان ناتو برای افزایش هزینه های نظامی خود به ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی خود در طول یک دهه تمجید کرد و در نشست لاهه مدعی پیروزی شد، اگرچه زبان نرم توافق به این معنی نیست که هر کشور عضو در واقع این مقدار هزینه خواهد کرد. سران ناتو پس از یک نشست یک روزه در هلند، توافق کردند که هزینه های خود را برای ارتش تا سال ۲۰۳۵ به ۵ درصد درآمد ملی خود افزایش دهند.
در بیانیه ای کوتاه و پنج پاراگرافی به مناسبت پایان نشست سران، متحدان ناتو تعهد خود را به دفاع جمعی اعلام کردند و موافقت کردند که با توجه به «تهدید بلندمدت روسیه برای امنیت یورو-آتلانتیک و تهدید مداوم تروریسم، ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف دفاع کنند. » و «تعهدات حاکمیتی پایدار خود را برای حمایت از اوکراین، که امنیت آن به امنیت ما کمک می کند، تکرار کردند.» در این بیانیه به چشم انداز عضویت اوکراین در این ائتلاف اشاره ای نشده است.همانطور که انتظار می رفت، آتش بس بین اسرائیل و ایران بر بخش عمومی دیدار پرزیدنت ترامپ با مارک روته، دبیرکل ناتو تسلط داشت. ترامپ به طور خلاصه در مورد ناتو و پیمان دفاع متقابل ماده ۵ صحبت کرد و یک سوال را از ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین پاسخ داد، اما بیشتر سوالات بر درگیری در خاورمیانه متمرکز بود.
در یک کنفرانس خبری پایانی در روز چهارشنبه، آقای ترامپ زمان بیشتری را به اظهار نظر در مورد حملات ایالات متحده علیه تاسیسات هسته ای ایران اختصاص داد تا جنگ در اوکراین. ترامپ درباره افزایش بودجه نظامی ناتو اظهار داشت که بسیار مهم است که این پول برای سخت افزارهای نظامی بسیار جدی خرج شود.
ترامپ سپس ادعای سرنگونی ۱۴موشک پرتاب شده توسط ایران را تکرار کرد.او گفت که سخت افزارهای نظامی باید در ایالات متحده ساخته شوند.دونالد ترامپ روز جمعه ۲۷ ژوئن به شدت از رهبر ایران، انتقاد کرد و برنامه خود را برای لغو تحریم ها علیه ایران کنار گذاشت و گفت اگر تهران اورانیوم را تا حد نگران کننده غنی سازی کند، دوباره بمباران ایران را در نظر خواهد گرفت. ترامپ به اولین اظهارات رهبر ایران پس از درگیری ۱۲روزه با اسرائیل که با بمباران آخر هفته گذشته ایالات متحده علیه سایت های هسته ای ایران پایان یافت، واکنش شدیدی نشان داد.
مقام معظم رهبری در موشکباران پایگاه العدیده آمریکا در پاسخ به بمباران های ایالات متحده پس از بمباران های ایالات متحده قطر، اظهار داشتند که ایران با حمله به یک پایگاه آمریکایی بزرگ «سیلی به صورت آمریکا زد». وی همچنین یاد آور شد که ایران هرگز تسلیم نخواهد شد. ترامپ در پستی در رسانه های اجتماعی با بی احترامی پاسخ داد . وزیر خارجه ایران در پاسخ به بی احترامی ترامپ نسب به ایران و مقام رهبری گفت که توافق هسته ای بالقوه، مشروط به پایان دادن به «لحن بی احترامی» ایالات متحده نسبت به رهبر ایران است.
وزیر امور خارجه ایران، در ساعات اولیه روز شنبه ۲۸ ژوئن در پستی در برنامه ایکس گفت: «اگر رئیس جمهور ترامپ در مورد خواستن توافق صادق است، باید لحن بی احترامی و غیرقابل قبول نسبت به آیت الله العظمی خامنه ای، رهبر ایران، را کنار بگذارد و از آسیب رساندن به میلیون ها پیرو صمیمی او دست بردارد».
ترامپ همچنین گفت که در روزهای اخیر در حال کار بر روی لغو احتمالی تحریم ها علیه ایران بوده است تا به این کشور فرصتی برای بهبودی سریع بدهد. او گفت که اکنون این تلاش را رها کرده است. ترامپ در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید در پاسخ به سوالی در مورد احتمال بمباران جدید سایت های هسته ای ایران در صورت لزوم در مقطعی، گفت که حمله مجدد به ایران را رد نمی کند.
ترامپ گفت که از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی-سازمان ملل متحد می خواهد ناظر هسته ای، یا منبع معتبر دیگری که بتواند سایت های هسته ای ایران را پس از بمباران آخر هفته گذشته بازرسی کند .ترامپ هر گونه پیشنهادی مبنی بر اینکه آسیب به سایت ها آنقدرها هم که گفته است عمیق نبوده است، رد کرده است.
رافائل گروسی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه گفت که اطمینان از از سرگیری بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی اولویت اصلی او است، زیرا از زمان آغاز بمباران اسرائیل در ۱۳ژوئن، هیچ کدام اتفاق نیفتاده است. با این حال، مجلس ایران روز چهارشنبه اقداماتی را برای تعلیق چنین بازرسی هایی تصویب کرد.
عراقچی روز جمعه خاطرنشان کرد که تهران ممکن است هر گونه درخواست رئیس آژانس برای بازدید از سایت های هسته ای ایران را رد کند .ترامپ مدعی شد ایران هنوز می خواهد در مورد راه پیش رو دیدار داشته باشد. کاخ سفید گفته بود که تاکنون هیچ ملاقاتی بین ایالات متحده و یک هیئت ایرانی برنامه ریزی نشده است.پس از روزها مشورت و مدت ها قبل از ضرب الاجل دو هفته ای خود، تصمیم ترامپ برای پیوستن به کارزار نظامی اسرائیل علیه رقیب اصلی خود، ایران، تشدید عمده درگیری بود و خطر آغاز دوره جدیدی از بی ثباتی در خاورمیانه را به همراه خواهد داشت.
ترامپ در یک سخنرانی تلویزیونی ادعا کرد: «این حملات یک موفقیت نظامی چشمگیر بود. تأسیسات کلیدی غنی سازی هسته ای ایران به طور کامل و کامل از بین رفته است».ترامپ در سخنرانی خود که کمی بیش از سه دقیقه به طول انجامید، گفت که آینده ایران «یا صلح یا تراژدی» است و بسیاری از اهداف دیگر نیز وجود دارد که می تواند توسط ارتش آمریکا مورد اصابت قرار گیرد. اگر صلح به سرعت حاصل نشود، ما با دقت، سرعت و مهارت به دنبال آن اهداف دیگر خواهیم رفت.» به گزارش سی بی اس نیوز، ایالات متحده از طریق دیپلماتیک با ایران تماس گرفت و گفت که این حملات همه برنامه های ایالات متحده است و هدف آن تغییر رژیم نیست.
منبع: اطلاعات