به گزارش سایت خبری پُرسون، دکتر مهرداد هوشمند با بیان اینکه والدین باید نگاه ویژه ای به برآورده شدن خواسته ها و نیازهای روحی و عاطفی فرزندان خود داشته باشند، اظهار کرد: تامین و برآورده کردن نیازهای روانی و عاطفی فرزندان توسط والدین به بهبود زندگی و افزایش توانمندیهای آنان در مواجهه با چالشهای زندگی فردی و اجتماعی کمک میکند، و باعث می شود که آنان در رویارویی با ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی از مصونیت بیشتری برخوردار باشند و توانمندیهای فردی، اجتماعی، روانی و تحصیلی خود را در زندگی توسعه دهند.
این استاد دانشگاه گفت: مخزن عاطفی کودکان و نوجوانان به نوعی نشان دهنده میزان توجه ، محبت ، حمایت گری و ایجاد امنیتی است که والدین برای رشد متعادل و سالم فرزندان خود فراهم میکنند. زمانی که این مخزن روانی و عاطفی به شکلی مطلوب و متعادل برآورده شود، کودکان و نوجوانان احساس امنیت وارزشمندی بیشتری میکنند و میدانند که از حمایت و پشتیبانی والدین خود در زمینه های مختلف برخوردار هستند . و این امربه افزایش اعتماد به نفس آنها کمک میکند و سلامت روانی واجتماعی آنها را بهبود میبخشد.
دکتر هوشمند مطرح کرد: والدینی که این احساس امنیت عاطفی و روانی را از فرزندان خود دریغ میکنند ، به نوعی سلامت فردی و روانی آنها را به مخاطره انداخته و به اعتماد به نفس و احساس ارزشمندی آنها آسیب میرسانند . و به نوعی کیفیت زندگی فرزندان را مختل کرده و زمینه گرایش آنها به آسیبهای اجتماعی و رفتارهای پرخطر را فراهم میکنند.
این مدرس آموزش خانواده اظهار کرد: عدم پاسخگویی والدین به نیازهای عاطفی و روانی فرزندان و بی توجهی به مخزن عاطفی آنها ، پیامدهای منفی و زیانباری برای آنها به دنبال خواهد داشت و منجر به مشکلات جدی و فشارهای روحی و روانی برای فرزندان خواهد شد. آسیب ها و مشکلاتی نظیر افزایش اضطراب، افسردگی ، استرس و کاهش اعتماد به نفس، کاهش عملکرد آموزشی و تحصیلی، گرایش به رفتارهای پرخطر و سبک زندگی نابهنجار و ایجاد اختلال در روابط سالم با دوستان و همسالان و به طور کلی آسیب رساندن به سلامت روحی و روانی کودکان و نوجوانان نمونه ای از این مشکلات و آسیب ها خواهد بود.
هوشمند بیان کرد: تامین مخزن عاطفی کودکان و نوجوانان توسط والدین از اهمیت زیادی برخوردار است این مخزن عاطفی به معنای فراهم کردن احساس امنیت، محبت و توجه و حمایت بیشتر ازسوی والدین است . زمانی که فرزندان در محیطی امن و و خانواده ای حمایتگر رشد پیدا میکنند و از احساس امنیت و محبت برخوردارند، مهارتهای فردی و اجتماعی آنها از جنبههای مختلف ارتقا پیدا میکند و رشد شخصیتی آنها بهتر شکل خواهد گرفت و سلامت روحی و روانی آنها نیز بهبود پیدا خواهد کرد.
این استاد دانشگاه همچنین افزود: تامین عاطفی و روانی کودکان و نوجوانان میتواند از طریق گوش دادن فعال یه صحبتها و مشکلات آنها ، همدلی و درک بهتر و عمیقتر آنها ، ارتباط توام با صمیمیت و محبت و درک مشکلات عاطفی و روانی انها و پاسخگو بودن در ابن زمینه صورت خواهد گرفت.
بنابراین هر چقدر والدین به نیازها و مشکلات عاطفی و روانی فرزندان خود توجه بیشتری داشته باشند ، موفقیت آنها در زمینههای مختلف فردی و اجتماعی بیشتر خواهد شد و نادیده گرفتن این احساسات و عواطف و کم توجهی به تامین این نیازها ، باعث فاصله بیشتر بین فرزندان با والدین خواهد شد و همین امر مشکلات و نگرانیهای روانی و اجتماعی فرزندان را بیشتر خواهد کرد.
دکتر هوشمند در پایان اظهار کرد: روانشناسان اجتماعی بر این نکته تاکید دارند که جهت افزایش سلامت روحی و روانی فرزندان، توجه به تامین مخزن عاطفی کودکان و نوجوانان از اهمیت اساسی برخوردار است . به اعتقاد آنها والدین در این زمینه نقش کلیدی و محوری دارند، آنها میتوانند با ایجاد محیطی امن، محبت آمیز و حمایت گرانه خود توجه بیشتری در این زمینه داشته باشند و و شرایطی فراهم کنن که کودکان و نوجوانان نیز به راحتی عواطف ، نیازها و احساسات خود را در محیط امن خانوادهد بیان کنند.
منبع: پُرسون