مشکل برجام در آمریکاست، نه ایران

باید اذعان داشت که ایران چه عضو شانگهای و بریکس بشود یا نشود و روابط خود را با کشورهای منطقه گسترش دهد یا روال سابق را پیش بگیرد این آمریکاست که باید تصمیم بگیرد که می خواهد به برجام بازگردد و تعهدات برجامی خود را عمل کند و با ایران به توافق برسد یا خیر.
تصویر مشکل برجام در آمریکاست، نه ایران

به گزارش سایت خبری پرسون، امیرعلی ابوالفتح تحلیلگر مسائل بین الملل در یادداشتی نوشت: ایران از سال ها پیش در تلاش بوده و اقداماتی را انجام داده که آمریکا به برجام بازگردد. چنانکه وارد چندین دور مذاکرات در جهت احیای برجام با 4+۱ شد که نشان می دهد ایران تمایل به احیای برجام و بازگشت آمریکا به برجام دارد اما این خود آمریکاست که به برجام باز نمی گردد.

لذا اینکه مطرح شود در ادامه پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای و پیمان اقتصادی بریکس دولت به دنبال احیای برجام نیز باشد باید اذعان داشت که ایران چه عضو شانگهای و بریکس بشود یا نشود و روابط خود را با کشورهای منطقه گسترش دهد یا روال سابق را پیش بگیرد این آمریکاست که باید تصمیم بگیرد که می خواهد به برجام بازگردد و تعهدات برجامی خود را عمل کند و با ایران به توافق برسد یا خیر. فعلا آنچه از شواهد و قرائن برمی آید این است که دولت بایدن اراده و عزمی برای اینکه بخواهد مسیری را که دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین در پیش گرفت را تغییر دهد ندارد. در لفظ و بیانیه های سیاسی و سخنرانی ها دولت بایدن می گوید که خروج از برجام اشتباه بود و با این کار ایران به سلاح هسته ای نزدیک می شود و سطح غنی سازی خود را افزایش داده ولی تغییری در آن رویکرد نمی دهد.

از این جهت است که گفته می شود همه چیز به واشنگتن و تصمیم و نظر آنها بستگی دارد. هر چند که خیلی خوشبینی وجود ندارد. البته این عدم خوشبینی از این جهت نیست که ایران نمی خواهد برجام احیا شود یا آمریکا به برجام بازگردد بلکه به این دلیل است که آمریکایی ها چنین عزم و نیتی ندارند. در داخل آمریکا انتقادات بسیار جدی است و باید منتظر بود که دولت بایدن چه می کند والبته یک سری نشانه ها وجود دارد که شاید یک توافق نانوشته ای صورت بگیرد مبنی بر اینکه ایران سطح غنی سازی خود را کاهش دهد و آمریکایی ها سخت گیری های خود را نسبت به تحریم های نفتی کاهش دهند.

این هم البته در حد گمانه زنی است و اطلاعات پشت پرده ای در دست نیست که چنین توافق نانوشته ای در جریان باشد. اما آنچه مشکل است اینکه مشکل در آمریکا و واشنگتن است و اینکه تصور کنیم دولت آقای رئیسی باید تغییر روش بدهد چندان درست نیست. دولت آقای رئیسی آماده بازگشت به برجام و اجرای این توافق است، اما در صورتی که آمریکا هم به توافق برگردد و تعهدات خود را انجام دهد. آنچه اکنون مشخص است در مسیر مسائل بشر دوستانه که شامل آزادی زندانیان است توافق صورت گرفته و علنی و رسمی در حال اجراست. اما آن چیزی که مربوط به مباحث تحریم های هسته ای می شود مواضع دولت آمریکا چیزی را نشان نمی دهد. مشخص نیست که مذاکرات محرمانه ای در جریان است یا خیر، اما قدر مسلم مخالفت با این قضیه در داخل آمریکا خیلی قوی است و بعید است که دولت بایدن بتواند نوعی اقناع در جامعه آمریکایی ایجاد کند.

اکنون بر سر همین مساله که 5 تن از آمریکایی های ایرانی تبار نیز آزاد می شوند دولت بایدن زیر انتقاد قرار گرفته و می گویند که خوش رقصی می کند، تسلیم شده و باج داده است. در حالی که 5 زندانی آمریکایی هم آزاد شده اند. حال فکر کنید که ایران هیچ زندانی آزاد نمی کرد و دولت بایدن می خواست تخفیف ها و معافیت های تحریمی برای ایران در نظر بگیرد؛ حتما انتقادات خیلی بیشتری متوجه دولت بایدن می شد لذا بعید است که دولت بایدن در این شرایط عزم، اراده و جرأت چنین کاری را داشته باشد.

منبع: آرمان ملی

508267

مطالب مرتبط