۱۰ خوراکی مفید برای پیشگیری از گرمازدگی

حتما با دیدن عبارت گرمازدگی، یاد فصل تابستان می‌افتید و از مشکلاتی که در بدن به وجود می‌آورد کاملا آگاه هستید. اما نگران نباشید!
تصویر ۱۰ خوراکی مفید برای پیشگیری از گرمازدگی

به گزارش سایت خبری پرسون، از آنجایی که مشکل گرمازدگی بسیار خطرناک است، اما قابل پیشگیری است. شاید این سوال پیش آید که گرمازدگی چیست و عدم درمان آن چه عوارض و عواقبی را به دنبال دارد؟

گرمازدگی به حالتی اطلاق می‌شود که سیستم خنک کننده بدن به هر دلیلی دچار اختلال می‌شود. در این صورت دمای بدن فرد بدون کنترل بالا رفته و وقتی به حدود ۴۰.۵ درجه سانتی‌گراد برسد حالت خطرناکی است و سبب آسیب رسیدن به اعضای داخلی بدن می‌شود. اما باید بدانیم که اگر این مشکل سریعا برطرف نشود، ممکن است وخیم‌تر شده و حتی احتمال مرگ را به دنبال دارد بنابراین نباید مشکل گرمازدگی را نادیده گرفت.

طبق توضیحاتی که داده شد، این عارضه بر اثر گرمای هوا یا فعالیت شدید به وجود می‌آید، اما کاملا قابل کنترل است. در این مقاله قصد داریم به مصرف خوراکی‌هایی که با استفاده از آن‌ها می‌توان از بروز گرمازدگی جلوگیری کرد، بپردازیم پس با ما همراه باشید.

۱- خیار

۹۵ درصد میوه خیار را آب تشکیل می‌دهد بنابراین این میوه از لحاظ آب کاملا غنی است. ۱۶ تکه کوچک خیار تنها ۱۶ کالری دارد؛ این مسئله باعث می‌شود که این میوه، غذای خوبی در فصل تابستان برای افرادی باشد که قصد دارند از رژیم‌های غذایی برای کاهش وزن استفاده کنند.

آب فراوان و فیبر بسیار بالای خیار سبب شده این میوه سم زدای قوی و بسیار مفیدی برای بدن باشد. این ویژگی سبب می‌شود که استفاده میزان کافی خیار در طول روز باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تامین آب مورد نیاز بدن شود. اگر به دنبال مراقبت از پوست و زیبایی هستید از خیار غافل نشوید!

خیار برای پوست بسیار مفید است، زیرا به میزان کافی در آن، ویتامین C وجود دارد. اگر بخواهیم توضیح مختصری از ویتامین C بدهیم می‌توان به نوعی آنتی اکسیدان که از پوست در مقابل اشعه‌های مضر خورشید محافظت می‌کند، اشاره کرد. پس مصرف روازنه خیار را در وعده غذایی خود به خصوص در فصل تابستان فراموش نکنید.

۲- هندوانه

طبق تحقیقاتی که در یک مرکز مطالعاتی در آمریکا مورد بررسی قرار گرفت، مشخص شد که در هنداونه موادی وجود دارد که مانع از گرمازدگی می‌شود پس از استفاده هندوانه در فصل تابستان نباید غافل شد.

۳- انار

شاید جالب باشد بدانیم که معادل فرانسوی انار، سیب دانه‌دار است. در اینجا این سوال مطرح است که انار، به چه میزان در سلامتی ما مفید است؟ از آنجایی که انار حاوی فیبر، مواد مغذی و مقدار فراوانی آب است، بنابراین می‌تواند میوه مناسبی برای مقابله با گرمازدگی باشد.

میزان آنتی اکسیدان پونی کالاگین در انار تقریبا سه برابر چای سیاه است، اما شاید با خود بگویید که این آنتی اکسیدان‌ها چه فایده‎ای برای بدن دارند؟ به طور کلی آنتی اکسیدان باعث دفع سموم از بدن می‌شوند بنابراین برای جلوگیری از گرمازدگی، استفاده از انار گزینه بسیار خوبی است.

۴- دانه ریحان (تخم شربتی)

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید تخم شربتی که معمولا در فصل تابستان و همچنین در ماه محرم برای تهیه شربت استفاده می‌شود، تخم گیاه ریحان است. تخم ریحان طعم خوبی به غذا می‌دهد و خواص بسیار زیادی برای بدن دارد، اما جالب است بدانید که این دانه‌های مقوی و پرخاصیت شامل موادی هستند که در خنک شدن داخل بدن موثرند.

اگر چند ساعت زیر آفتاب به ورزش پرداختید و قصد دارید دمای بدن خود را سریعا پایین بیاورید، بهترین گزینه این است که به لیوان شربت خنکی را که درست کرده‌اید، مقداری دانه ریحان یا همان تخم شربتی اضافه کرده و میل کنید. پس از یک تمرین سنگین زیر آفتاب، لیوان شربت با تخم شربتی بسیار گوارا است که با این کار می‌توان دمای داخلی بدن را تا حد زیادی کاهش داد.

۵- نعناع

آیا تاکنون در تابستان از بستنی نعنایی استفاده کرده‌اید؟ بستنی نعنایی در تابستان بیش از هر زمان دیگری برای بدن مفید است بنابراین پیشنهاد می‌شود از این بستنی خوشمزه و دلچسب در فصل تابستان برای جلوگیری از گرمازدگی استفاده شود.

اما چه ماده‌ای در نعناع وجود دارد که ما را از گرمازدگی نجات می‌دهد؟ منتول ماده‌ای است که در نعناع وجود دارد و سبب می‌شود پس از خوردن آن احساس سرما و خنکی کنیم. به طور کلی بستنی حالت سردی دارد، اما جالب است بدانید که یک فنجان چای نعناع به اندازه یک بستنی نعنایی، باعث خنک شدن ما در گرما می‌شود.

۶- کیوی

براساس مطالعاتی که یک مرکز تحقیقاتی بر روی کیوی انجام داد مشخص شد که ۲۰ درصد از آب مورد نیاز بدن توسط غذا‌هایی که استفاده می‌کنیم، تامین می‌شود. از آنجایی که کیوی سرشار از آب است و برای تامین آب بدن بسیار مفید است، از دیگر خواص مهم این میوه می‌توان به ۲۳۷ نوع الکترولیت در کیوی اشاره کرد که وجود این الکترولیت‌ها مانع از انقباض ماهیچه‌های بدن می‌شود. اما شاید با خود بگویید که الکترولیتی که در کیوی قرار دارد چیست؟ این الکترولیت همان پتاسیم است.

در زمان گرما زدگی مشکلات بسیاری برای بدن به وجود می‌آید که یکی از دلایل مهم آن، کمبود آب است. زمانی که برای بدن، کمبود آب اتفاق می‌افتد سبب فشار بر روی قلب و کلیه‌ها شده و در نتیجه توان کلیه‌ها در برقراری تعادل در میزان الکترولیت‌های بدن را کاهش می‌دهد که نتیجه آن بهم ریختگی این الکترولیت‌های موجود در بدن است. اگر قصد دارید در زیر نور خورشید فعالیت داشته باشید، پیشنهاد می‌شود از چند کیوی برای تامین پتاسیم بدن استفاده کنید.

۷- کرفس

کرفس نیز مانند خیار سرشار از آب است. حدود ۹۶ درصد از این گیاه پرخاصیت را آب تشکیل داده است. از مهمترین ویتامین‌هایی که در کرفس وجود دارد می‌توان به میزان زیادی سدیم، پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم، روی و آهن اشاره کرد که در چند برش کوچک کرفس می‌توان این ویتامین‌ها را برای بدن تامین کرد.

۸- نخود فرنگی

نخود فرنگی سرشار از ویتامین C است که علاوه بر آن، میزان بالای آب در نخود فرنگی سبب شده در جلوگیری از گرمازدگی بسیار موثر باشد. ویتامین C که در نخود فرنگی قرار دارد، از سوختگی پوست در برابر آفتاب جلوگیری می‌کند و سبب تشکیل کلاژن در بدن می‌شود.

جالب است بدانید که هر ۱۰۰ گرم از نخود فرنگی، ۸۰ درصد نیاز روزانه خانم‌ها به ویتامین سی (C) و همچنین ۷۰ درصد از ویتامین C مورد نیاز مردان بزرگسال را تامین می‌کند بنابراین از استفاده نخود فرنگی غافل نشوید.

۹- گلابی

طبق تحقیقاتی که در یک آزمایشگاه بزرگ انجام شد، متخصصان به این نتیجه رسیدند که باید به اندازه نصف وزن بدن در طول روز مایعات نوشیده شود! این میزان با توجه به مقدار فعالیت هر فرد متفاوت است، اما این عدد، حداقل آب مورد نیاز بدن افراد را نشان می‌دهد. گلابی به دلیل اینکه دارای میزان بسیار بالای آب و حدود ۶ گرم فیبر است بنابراین بهترین گزینه برای تامین آب بدن و همچنین برای جلوگیری از گرمازدگی است.

۱۰- ماهی سالمون

جالب است بدانید که یکی از مهمترین مواد غذایی که می‌تواند در پیشگیری از گرما زدگی کمک قابل توجهی کند، استفاده از ماهی سالمون است. این ماهی خاص، حاوی منبع سرشاری از اُمگا۳ بوده که به هیپوتالاموس بسیار کمک می‌کند. اما شاید با خود بگویید که هیپوتالاموس چیست؟ هیپوتالاموس غده‌ای در مغز است که کار آن کنترل دمای بدن می‌باشد، اما کار این غده تنها به همین جا ختم نمی‌شود! گرسنگی و تشنگی نیز توسط همین غده در مغز کنترل می‌شود. در هنگام گرما زدگی اولین جایی که تحت فشار قرار می‌گیرد این غده است بنابراین اگر فعالیت‌های مربوط به این قسمت حیاتی مغز تقویت شود در هنگام گرما، مقاومت بدن بالاتر رفته و علائم گرما زدگی خفیف‌تر می‌شود.

487773