حسن عابدینی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار پرسون، بیان کرد: مذاکرات برجام با خروج ایالات متحده آمریکا با 1+4 استمرار یافت، اما به دلیل این که سه کشور غربی یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان نیز در اجرای تعهدات خود اهمال کردند و به یازده تعهدی که به جمهوری اسلامی ایران به صورت مکتوب داده بوند، عمل نکردند، ایران بعد از یک سال و نیم بر اساس بندهای 36 و 37 برجام اقدام به کاهش تعهدات خود کرد.
عابدینی تصریح کرد: این کاهش تعهدات بر مبنای قانون و حقوق بینالملل بود و در برجام نیز پیشبینی شده بود. بنابراین ایران هیچ گونه تخطی نکرده و حتی کشور ما میتوانست کاهش تعهدات خود را در سال 2015 و 4 ماه بعد از خروج آمریکا از برجام که غربیها هیچگونه حرکتی برای اثربخشی برجام انجام ندادند، عملی کند، اما این اقدام با تأخیر در سال 2018 انجام شد. در هر حال کشورهای اروپایی شریک اهمال کاری ایالات متحده آمریکا هستند.
وی افزود: طبق حقوق بینالملل تمام کشورها موظف هستند که قطعنامههای سازمان ملل را اجرا کنند، اما آمریکا به عنوان یک کشوری که عضو دائم شورای امنیت است، این قطعنامه را اجرا نکرد و در این زمینه انگلیس و فرانسه را نیز با خود همراه کرد.
این کارشناس مسائل بینالملل در خصوص نقش چین و روسیه در مذاکرات برجام، ادامه داد: روسیه و چین کشورهای همسو با ایران هستند و منافع مشترک با یکدیگر دارند. این سه کشور تحت تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی آمریکا هستند و روزی نیست که چین و یا روسیه با آمریکا جنگ لفظی نداشته باشد.
عابدینی در خصوص توئیتهای اخیر اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در رابطه با مذاکرات، گفت: روسیه درباره آغاز مذاکرات صحبت میکند که موضع ایران نیز همین است، اما در زمان شروع گفتوگوها اختلاف نظرهایی وجود دارد. ایران معتقد است که دولت تغییر کرده و تیم جدیدی برای مذاکرات سرکار آمده که باید شرایط را بسنجد، این بررسی حدود سه ماه طول کشیده که در روابط بینالملل زمان منطقی است. حتی بایدن که در آمریکا رئیس جمهور شد، با وجود این که تیم وی همان گروه مذاکره کننده در دوران اوباما بود، سه ماه اول ریاست جمهوریاش راجع به برجام صحبتی نکرد.
این کارشناس مسائل بینالملل گفت: اظهارنظرهای اشخاصی چون اولیانوف اهمیتی ندارد، زیرا نظر آنها تصمیم قطعی دولتها نیست. در بسیاری از موارد برخی مذاکره کنندگان کشورهای مختلف راجع به موضوعی اظهارنظر کردند، اما دولت آنها سیاست متفاوتی را اعمال کرده است. بنابراین در حوزه برجام هیچگونه اختلاف نظری میان ایران و کشورهای چین و روسیه نیست.