مکانیسم ماشه (Snapback) در بند ۳۷ توافق برجام و نیز در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد پیشبینی شده است. بهموجب این سازوکار، هر یک از اعضای مشارکتکننده در برجام، چنانچه ادعا کند که ایران به تعهدات خود پایبند نبوده، میتواند این موضوع را به کمیسیون مشترک برجام و در ادامه به شورای امنیت ارجاع دهد.
در بیانیه وزارت امور خارجه پکن که دیدار و گفتوگوی سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و وانگ یی، همتای چینیاش را روایت کرده، آمده است که پکن به حمایت از جمهوری اسلامی در حفظ حاکمیت و عزت خود ادامه خواهد داد.
وزیر امور خارجه پیشین جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی در تارنمای شبکه قطری الجزیره انگلیسی نوشت که ده سال پس از امضای برجام، ترس نخستوزیر رژیم صهیونیستی از صلح، به هرجومرج دامن زده و غرب آسیا باید با اتحاد به آن پاسخ دهد.
نمایندگان در جریان بررسی لایحه سند الحاقی یا پروتکل اصلاح موافقت نامه حمل و نقل بین المللی بین دولت جمهوری اسلامی و دولت جمهوری بلاروس با کلیات و جزئیات این لایحه موافقت کردند.
نصرتالله تاجیک، دیپلمات باسابقه، با اشاره به حملات نظامی به تاسیسات هستهای ایران و خروج عملی آمریکا و اروپا از تعهداتشان، تأکید میکند که برجام نهتنها موضوع و محل اجرایش را از دست داده، بلکه ابزارهای حقوقی آن نیز بیمعنا شدهاند. او خواستار اقدام فوری ایران برای خروج حقوقی و مستند از توافق است.
سفارت جمهوری اسلامی ایران در لبنان در بیانیهای، شایعات منتشرشده در شبکههای اجتماعی درباره ناامنی و انفجارات روزانه در ایران را جنگ روانی رژیم صهیونیستی خواند.
وزیر امور خارجه کشورمان در نشست شورای وزیران امورخارجه سازمان همکاری شانگهای گفت: مسئله ناامنی غرب آسیا تا زمانی حلنشده باقی خواهد ماند که رفتار بیقانون رژیم اسرائیل همچنان ادامه یابد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی به جای حفاظت از حقوق اعضای خود به دنبال تامین منافع قدرتهای جهانی همچون آمریکا و سایر کشورهای غربی بوده، به همین خاطر ایران با خروج از NPT میتواند اراده محکم خود را به این نهاد حافظ منافع غرب نشان دهد.
ایران نیازمند نوعی سیاست خارجی است که کشور را از گرداب سیاست ناکارآمد «کنترل تخاصم» خارج کند و در مسیر حرکت در جهت تنشزدایی و برقراری صلحی پایدار قرار دهد.
جمهوری آذربایجان همسایه شمال غربی ایران، که دارای ۷۵۹ کیلومتر مرز مشترک زمینی و رودخانه ای با جمهوری اسلامی ایران در منطقه شمال غرب است؛ یکی از سه جمهوری قفقاز جنوبی است که پس از جنگ ۴۴ روزه در ماه نوامبر ۲۰۲۰ توانست با بیرون راندن ارامنه از مناطق اشغالی قره باغ، تمامیت ارضی خود را تثبیت کند.
این روزها اما از تنها چیزی که سخن به میان نمیآید «لغو تحریمها» است! «لغو تحریمها» تنها دلیل خطرپذیری و مصلحتسنجی ایران برای تن دادن به خواسته دولت چهاردهم در پیشبرد مذاکرات بود اما دیپلماتهای دولت چهاردهم آنقدر که در 5 دور مذاکره غیرمستقیم با آمریکا درباره اعتمادسازی و محدودسازی برنامه هستهای ایران سخن گفتند از چند و چون لغو تحریمها توسط آمریکا سخن به میان نیاوردند.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان این که « تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه، یک کار سیاسی و اقدامی در راستای تقابل با ایران است»، تاکید کرد: در صورت وقوع چنین اتفاقی با واکنش مقتضی از سوی ایران روبهرو میشود.
پس از پایان جنگ ۱۲ روزه، مجدداً دوقطبیهای سابق سربرآوردند تا آن انسجام خارقالعاده را آماج هدف قرار دهند. یکی از مهمترین و اصلیترین دوقطبیها هم همان مذاکره یا جنگ است. دوقطبی معروفی که دهه نود را به پای خودش سوزاند و در نهایت به نقطه ۲۳ خرداد رسید. نقطهای که هم مذاکره در جریان بود و هم جنگی درگرفت.
مردم نگرانند. هنوز داغ جنگ ۱۲روزه بر سینههاست و حالا حرف از مذاکره به میان آمده است. افکار عمومی نهفقط نگران که از تکرار تجربههای تلخ گذشته خشمگین است و حق دارد.
عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در دیدار سفرای کشورهای خارجی در ایران بسیار صریح و روشن گفت که در هر راه حل مذاکراتی حقوق مردم ایران در موضوع هستهای از جمله حق غنیسازی باید مورد احترام باشد. ما هیچ توافقی که حق غنیسازی در آن نباشد نخواهیم داشت.