تفاهم ،جایگزین برجام

عده ای همواره در هر دو دولت مخالف برجام بودند و تلاش هایی را در این زمینه انجام دادند و بعد از خروج آمریکا از برجام همین منتقدان اعلام کردند اگر تضمین هایی گرفته می شد آمریکایی ها به راحتی نمی توانستند از برجام خارج شوند و برجام را تبدیل به سندی بی فایده کنند.
تصویر تفاهم ،جایگزین برجام

به گزارش سایت خبری پرسون، علی اصغر زرگر کارشناس روابط بین الملل در یادداشتی نوشت: هرچند برخی اعتقاد دارند که قانون مجلس در ارتباط با مذاکرات هسته ای عملا دست دولت در مذاکرات را بسته است اما در برابر برخی معتقدند هدف مجلس این بود که دولت بر اساس منافع ملی مساله هسته ای را پیش ببرد. هدف نهایی نیز این بود که با توجه به این قانون فشار برطرف های برجامی وارد شود تا مساله حل گردد. مذاکراتی هم که بعد از این قانون بین طرفین انجام شد، مطابق این قانون نبود و هدف همان رفع تحریم های هسته ای بود و قصد آن بود که در قالب همان برجام اولیه به توافقاتی با غرب برسیم و بر حسب نیازهای خود اقدام به غنی سازی اورانیوم کرده و بر اساس نیازهای داخلی خود مساله برجام را پیش ببرند.

در اواخر دولت روحانی هم به نظر آمریکایی ها بر این مبنا جلو رفتند و در اوایل آغاز به کار این دولت هم تحرکاتی آغاز شد و اما ماجراهای داخلی به وجود آمد و اروپا و آمریکا دچار توهم شدند که مذاکرات الزم نیست و باید صبر کرد تا نتیجه تحولات داخلی ایران مشخص شود. در داخل اما عده ای همواره در هر دو دولت مخالف برجام بودند و تلاش هایی را در این زمینه انجام دادند و بعد از خروج آمریکا از برجام همین منتقدان اعلام کردند اگر تضمین هایی گرفته می شد آمریکایی ها به راحتی نمی توانستند از برجام خارج شوند و برجام را تبدیل به سندی بی فایده کنند. این موضع گیری ها در حال تداوم است و به رغم اینکه ارتباطاتی بین طرفین صورت گرفته بخشی از دارایی های ایران آزاد شده و زندانیان دو طرف نیز آزاد شدند.

این موارد از اختلاف دو طرف کاسته است و به نظر می رسد ارتباطاتی که در گذشته وجود داشته می تواند در سطوح دیگر هم وجود داشته باشد اما با توجه به تحولات اظهار نظرهای مختلف داخلی بر سر سود و زیان برجام نوعی جنگ زرگری به وجود آمده است. جنگی که بین هواداران برجام و افرادی که به کلی برجام را آتش زدند وجود دارد اما در مجموع به نظر می رسد اروپایی ها و آمریکایی ها با توجه به موضع اخیر ایران در طول یک سال گذشته یعنی از زمانی که ایران تصمیم گرفته از تشنج در روابط با کشورهای جنوب خلیج فارس بکاهد نیز تمایل دارند به مذاکرات با ایران بازگردند. البته موضعی هم که ایران در برابر غزه پیش گرفته موضع خوبی بوده و ضمن حمایت از مقاومت در غزه تلاش هایی برای عدم گسترش جنگ در منطقه انجام داده است. از سوی دیگرکشورهای اروپایی و آمریکایی هم به گونه ای با موضع ملایم تری در پس تحولات منطقه با ایران رفتار می کنند و به نظر می رسد ایران هم به همین موضع خود ادامه دهد و شاید دیگر نیازی به مساله برجام وجود نداشته باشد و ایران دراینجا باید مسائل خود را با آژانس حل کند. از این رو به نظر می رسد مساله برجام اهمیت خود را چه در داخل و چه در خارج از دست داده است و اصل در منطقه تفاهماتی است که ایران به آن دست یافته است و از سوی دیگر مساله هسته ای هم با آژانس باید حل شود. این نشانه ها بیان کننده آن است که در آینده بخشی از تحریم ها همانند این روزها برداشته خواهد شد.

منبع: آرمان ملی

572824

سازمان آگهی های پرسون