به گزارش سایت خبری پرسون، روشنک روستایی، متخصص تغذیه و دانشجوی دکترای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: روز جهانی شیر در سال ۲۰۰۱، از سوی سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد به منظور شناخت اهمیت شیر به عنوان یک غذای جهانی و گرامیداشت بخش لبنیات تعیین شده است.
او گفت: شیر و لبنیات از دیرباز بخشی از فرهنگ غذایی کشورهای مختلف از جمله ایران بوده اند؛ اما در دهه گذشته مصرف لبنیات در خانواده ها روند نزولی داشته است. به طوری که در چند سال گذشته مصرف لبنیات در ایران به مقادیر مصرف دهه ۷۰ و حتی کمتر از آن رسیده است.
روستایی افزود: این مسئله در کنار افت کلی کیفیت رژیم غذایی جامعه در سالهای اخیر نگرانیهای جدی در زمینه تأمین و حفظ سلامت عمومی ایجاد کرده است. به ویژه در شرایطی که در سالهایی نه چندان دور سالمندان بخش قابل توجهی از جمعیت کشور را تشکیل خواهند داد. غفلت از بهبود وضعیت تغذیه و پیشگیری از بروز بیماریهای غیر واگیر در اثر تغذیه نامناسب، هزینههای هنگفت بهداشتی و درمانی برای جامعه به بار خواهد آورد.
وی ادامه داد: علل متعددی در توضیح این روند کاهشی مصرف لبنیات ذکر شده اند. از سوی دیگر تعامل مناسب بین تولید کنندگان زنجیره لبنیات با مردم وجود ندارد. تصورات بسیاری از مردم در حوزه دامداری و حجم تولید شیر از دامداریهای روستایی و سنتی فراتر نمیرود و به همین جهت اساساً باور ندارند که ماده اولیه کارخانجات لبنی شیر تازه و طبیعی است. به ویژه آن که پس از پاستوریزاسیون و جدا کردن چربی، بافت و طعم شیر با خاطره جامعه از بافت و طعم شیر سنتی بسیار متفاوت است.
او گفت: مردم سوالات متعددی درباره نحوه انجام فرایندهای صنعتی دارند که همواره بی پاسخ مانده اند و بنابراین پاسخ را در به اصطلاح خرد جمعی در فضای مجازی میجویند و پاسخهای منفی و نگران کننده در این فضا را میپذیرند.
روستایی تاکید کرد: با توجه به آنچه ذکر شد، به نظر میرسد بی اعتمادی یکی از عوامل زمینه ساز در کاهش مصرف شیر و لبنیات در جامعه به شمار میرود. در حوزه شیر و لبنیات، در کوتاه مدت استفاده از سیاستهای حمایتی برای مصرف کنندگان دهکهای کم درآمد و گروههای خاص در قالب برنامههایی مانند شیر مدارس برای حفظ تولید و مصرف در سطح حداقلی الزامی به نظر میرسد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان