به گزارش سایت خبری پرسون، محمد مهرعلی در یادداشتی نوشت: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شده است که توافق هستهای برجام میان ایران و قدرتهای جهانی «در وضعیت بسیار بدی» قرار دارد. گروسی در یک جلسه در کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا گفته است : «سخت است که بگوییم توافق هستهای ایران مرده است یا خیر ، اما در وضعیت بسیار بدی قرار دارد. ایران از محدودیتهای پیشبینیشده در توافق برجام عبور و موارد منع شده در آن را بارها نقض کرده است. ایران در سطح موردنیاز تسلیحات، اورانیوم غنیشده دارد و نظارت آژانس بر فعالیتهای اتمی ایران کم است و این مسیر خوبی نیست!»
رمزگشایی از مواضع گروسی چندان دشوار به نظر نمیرسد. او در آستانه سفر خود به ایران درصدد است بهصورت همزمان سیگنالهای متنی و فرامتنی بازدارندهای را علیه کشورمان مخابره کند. این رویکرد گروسی ناظر بر نگاه غیرحقوقی وی در قبال پرونده هستهای ایران و موارد ادعایی مطروحه «در گزارشهای مربوط به اماکن سهگانه» است. واقعیت امر این است که رافائل گروسی یکبار در ماه مارس 2022 میلادی ( اسفندماه سال گذشته) بهترین فرصت ممکن جهت اجرایی ساختن توافقات اولیه با ایران بر سر مختومه سازی پروندههای ادعایی را از بین برد و بازی در زمین واشنگتن و تروئیکای اروپایی را نسبت به عمل به تعهدات خود ترجیح داد.
در نیمه امسال نیز مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از بازگشت از سفر به تهران و توافقاتی که با کشورمان در خصوص بهروزرسانی تأسیسات نظارتی آژانس در «موارد مشخصشده» صورت گرفت، بار دیگر دبه کرد! او خواستار بهروزرسانی دوربینها و تجهیزات نظارتی آژانس در تأسیسات «تسا» شد. متعاقبا، آمریکا و تروئیکای اروپایی نیز بیانیه سفارشی گروسی را به دستمایهای برای هجمه به کشورمان تبدیل کردند.
فراتر از آن، مدیرکل آژانس در جریان تصویب قطعنامههای انتقادی شورای حکام علیه ایران، تبدیل به کاتالیزور و عاملی تسریع گر در بازی سیاسی و ضد ایرانی غرب شد.اکنون گروسی بار دیگر از وضعیت بد و آشفته برجام سخن میگوید بدون آن که به نقش مخرب و سلبی آژانس در شکلگیری این روند اشاره کند. واقعیت امر این است که بازگشت ایران به همکاریهای فراپادمانی و حتی احیای برخی نظارتهای پادمانی آژانس، مرهون احیای برجام و رفع عملیاتی تحریمهای ضد ایرانی میباشد.
بنابراین، دو شعبه کردن مسیر مذاکرات احیای برجام « آژانس و اعضای 1+4» نوعی تاکتیک خاص جهت کنترل بیشتر صحنه از سوی واشنگتن و تروئیکای اروپایی محسوب میشود. قرار است رافائل گروسی به زودی به تهران سفر کند تا در خصوص نقاط اختلافی«بر سر مختومه سازی پروندههای ادعایی تا قبل از احیای برجام» با مقامات کشورمان وارد مذاکره شود.
در آخرین سفر نمایندگان آژانس به ایران، آنها در اقدامی غیرحقوقی حل این پرونده را منوط به احیای برخی نظارتهای آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران کردند که با مخالفت منطقی کشورمان مواجه شد. اظهارات اخیر گروسی نشان میدهد که وی نیز با همان گارد بسته و رویکرد قبلی به تهران خواهد آمد مگر آن که دستور کار دیگری از سوی واشنگتن و تروئیکای اروپایی در روزهای آتی به وی تحمیل شود. بدیهی است که سازمان انرژی اتمی نیز در پاسخ به مطالبه گروسی و همراهانش مبنی بر جداسازی و تفکیک مسیر مذاکرات برجام از احیای همکاریهای پادمانی با آژانس، بر موضع صریح خود در خصوص لزوم «مختومه سازی»پروندههای ادعایی مربوط به گذشته علیه کشورمان «تا قبل از عملیاتی سازی برجام» تأکید خواهد کرد.
بدون شک در مقابل این بازی غیرحقوقی و پارادوکسیکال آژانس نمیتوان سکوت کرد. در این میان، بهتر است مقامات سازمان انرژی اتمی و حتی دستگاه دیپلماسی کشورمان، آثار استمرار این سوء رفتار مستمر آژانس را به مدیرکل عهدشکن این مجموعه به صورت آشکار تفهیم کنند. بدیهی است که پیششرط تعامل مؤثر با آژانس، استقلال این مجموعه و توجه آن به وظایف اولیهاش خواهد بود. درهرحال، مدیریت یک سازمان بینالمللی اقتضائات و لااقل ظواهری را میطلبد که گروسی هنوز آنها را نیاموخته است.
منبع:رسالت