به گزارش سایت خبری پرسون، در این مطلب قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که علت تبخال زدن چیست؟ ویروس هرپس سیمپلکس که به اختصار هم HSV خوانده می شود نوعی عفونت است که میتواند باعث ایجاد تبخال شود. تبخال ها میتوانند در نقاط مختلف بدن ایجاد شوند اما رایج ترین نقطه شکل گیری آنها دستگاه تناسلی و دهان است. ویروس هرپس سیمپلکس دو نوع مختلف دارد:
HSV-۱: که باعث ایجاد تبخال های دهانی می شود و معمولا عامل اصلی ایجاد تاول های ریز و درشت در اطراف دهان و صورت است.
HSV-۲ که باعث ایجاد تبخال تناسلی می شود و تاول هایی را در این ناحیه از بدن ایجاد می کند.
علت تبخال زدن چیست؟
هرپس سیمپلکس نوعی ویروس واگیردار است که به واسطه تماس مستقیم قابلیت انتقال از یک شخص به شخص دیگر را دارد. بچه ها معمولا به خاطر تماس اولیه شان با بزرگسالانی که این عفونت را دارند ویروس را دریافت می کنند و تا پایان عمر ناقل آن می شوند.
HSV-۱
ویروس HSV-1 از طریق عفونت های عمومی زیر قابل انتقال است:
خوردن غذا از ظروف مشترک
استفاده از رژ و بالم لب مشترک
بوسه
گسترش ویروس HSV-1 خصوصا زمانی که عفونت در فرد آلوده به اوج خود رسیده باشد با سرعت بیشتری اتفاق می افتد. طبق برآوردهای انجام گرفته حدودا ۶۷ درصد از افراد ۴۹ ساله یا جوانتر این ویروس را در بدن خود دارند هرچند ممکن است که هیچگاه دچار تبخال نشوند. از طرفی اگر فرد دارای تبخال رابطه جنسی دهانی انجام دهد ممکن است این ویروس را به شریک جنسی خود متنقل کرده و باعث ایجاد تبخال تناسلی در وی شود.
HSV-۲
این ویروس همانطور که در ابتدای مطلب اشاره شد از طریق تماس جنسی با فرد آلوده منتقل می شود. طبق برآوردها حدود ۲۰ درصد از بزرگسالان آمریکایی که به لحاظ جنسی فعال هستند به HSV-2 آلوده اند. عفونت های HSV-2 نیز از طریق تبخال و تاول های ریز آن منتقل می شوند؛ این در حالی است که انتقال HSV-1 یا ویروس تبخال دهانی از طریق فردی که هیچ علامتی ندارد و تبخال در اطراف دهانش دیده نمی شود هم ممکن است.
خطر ابتلای چه افرادی به هرپس سیمپلکس وجود دارد؟
کلیه افراد، بدون توجه به سن و سالی که دارند ممکن است به ویروس HSV آلوده شوند. ریسک ابتلای شما به این ویروس در واقع به این بستگی دارد که تا چه اندازه با افراد آلوده به آن ارتباط دارید و با آنها صمیمی هستید.
در مورد تبخال تناسلی باید بگوییم که خطر انتقال آن خصوصا زمانی بیشتر می شود که در حین رابطه از کاندوم یا دیگر ابزارهای حفاظتی استفاده نشود.
دیگر عوامل خطرزا برای تبخال تناسلی:
داشتن شرکای جنسی متعدد
داشتن رابطه جنسی در سنین پایین
زن بودن
داشتن دیگر بیماری های تناسلی
ضعف در سیستم ایمنی بدن
اگر یک زن حامله در زمان تولد فرزندش دچار تبخال تناسلی باشد (یعنی تاول در ناحیه تناسلی اش ایجاد شده باشد) آنگاه فرزندش در معرض هر دو نوع ویروس (یعنی HSV-1 و ۲) قرار می گیرد و همین مساله میتواند نوزاد را با خطر جدی روبرو کند.
تشخیص علائم هرپس سیمپلکس
در نظر داشته باشید که فردی ممکن است علائم آشکار این ویروس را نداشته باشد اما آلوده به آن باشد. این افراد هم می توانند ویروس را به دیگران منتقل کنند.
برخی علائم مربوط به ویروس HSV عبارتند از:
تاول های آبکی حول دهان یا ناحیه تناسلی
درد در حین ادرار (به خاطر فشار وارد شدن به تبخال تناسلی)
فردی که تبخال دارد ممکن است برخی علائم مشابه به آنفلوانزا را نیز تجربه کند که به شرح زیر هستند:
تب
تورم غدد لنفاوی
سردرد
خستگی
بی اشتهایی
HSV همچنین قابلیت گسترش به چشم ها را دارد که در این صورت باعث ایجاد بیماری خاصی به نام کراتیت تبخال می شود. کراتیت تبخال نیز علائمی نظیر درد چشمی، ترشحات چشمی و حس وارد شدن ریگ به چشم را ایجاد میکند.
تبخال چطور تشخیص داده می شود؟
این ویروس عموما با معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود. پزشک شما ممکن است بدنتان را برای پیدا کردن تاول معاینه کند و پرسش هایی در مورد علائم تان مطرح کند.
پزشک معالج همچنین میتواند درخواست آزمایش HSV کند که در واقع با نام کشت هرپس نیز شناخته می شود و اگر روی ناحیه تناسلی تان تاول داشته باشید تایید نهایی برای ابتلای فرد به تبخال تناسلی است. برای این آزمایش پزشک نمونه ای از ترشحات تاول را دریافت کرده و آن را برای انجام آزمایشات بیشتر به لابراتوار می فرستد.
آزمایش خون برای تشخیص آنتی بادی های HSV-1 و HSV-2 نیز روش دیگری برای تشخیص این عفونت است. این روش معمولا زمانی انجام می شود که فرد حول دهان یا ناحیه تناسلی خود تاول نداشته باشد.
تبخال چطور درمان میشود؟
خوشبختانه متدهای درمانی برای تبخال ابداع شده اند و این روش ها عموما روی از بین بردن تاول ها و محدود کردن موضع تبخال تمرکز دارند.
البته ممکن است که بدون هیچ گونه روش درمانی از شر تبخال خود رها شوید اما این پزشک است که تشخیص می دهد به موارد زیر نیاز دارید یا خیر؟
داروی ضد ویروس آسیکلوویر
داروی famciclovir
داروی valacyclovir
این داروها احتمال انتقال ویروس از فرد آلوده به دیگران را کاهش می دهند و شدت و تناوب ایجاد تبخال در افراد ناقل ویروس را هم کم می کنند. داروهایی که به آنها اشاره شد در قالب قرص های بلعیدنی یا کرم در بازار موجود هستند و برای موارد شدیدتر تبخال ممکن است به صورت تزریقی تجویز شوند.
دورنمای دراز مدت برای هرپس سیمپلکس چیست؟
افرادی که به HSV آلوده می شوند تا پایان عمر این ویروس را در بدن خود خواهند داشت. حتی اگر نشانه ها و علائم ویروس در بدن فرد مبتلا نمود پیدا نکند خود ویروس همچنان در سلول های عصبی فرد باقی می ماند و زندگی میکند.
برخی افراد ممکن است به صورت نوبه ای و متناوب دچار تبخال شوند و برخی دیگر ممکن است تنها یکبار بعد از آلوده شدن تبخال بزنند و بعد ویروس در بدنشان به حالت خفته در می آید. اما در نظر داشته باشید که حتی در مرحله خفتگی نیز برخی محرک ها میتوانند باعث ایجاد تبخال شوند که به شرح زیر هستند:
استرس
عادت ماهانه
تب یا بیماری
قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا آفتاب سوختگی
البته دانشمندان باور دارند که به مرور زمان از شدت تبخال ها کاسته می شود چون بدن فرد ناقل ویروس به تدریج شروع به ساختن آنتی بادی های مربوط به آن می کند.
پیشگیری از تبخال یا عفونت هرپس سیمپلکس
البته تبخال هیچ درمان دائمی ندارد اما میتوانید با برخی اقدامات از تماس با این ویروس یا انتقال آن به فرد دیگر جلوگیری کنید.
اگر تبخال در اطراف دهان یا ناحیه تناسلی شما ایجاد شده موارد زیر را در نظر بگیرید:
از تماس فیزیکی مستقیم با افراد دیگری خودداری کنید
هیچ کدام از وسایل شخصی تان را که میتوانند ویروس را انتقال دهند با دیگران به اشتراک نگذارید (مثلا لیوان، حوله، لوازم آرایش یا بالم لب)
در زمان ایجاد تبخال از رابطه جنسی دهانی و بوسیدن خودداری کنید
دست هایتان را به دقت بشویید و روی ناحیه تبخال را با پارچه تمیز بپوشانید تا از تماس با تاول ها پیشگیری کنید.
افرادی که به تبخال تناسلی مبتلا هستند باید در زمان ایجاد تاول، از برقراری هر نوع رابطه جنسی خودداری کنند. اگر فرد هیچ علائمی نداشته باشد اما تست خون او وجود ویروس را در بدنش تایید کرده باشد باید در حین رابطه از کاندوم استفاده کند اما در نظر داشته باشید که حتی در صورت استفاده از کاندوم هم این ویروس قابلیت انتقال از پوست بدون پوشش را دارد.
منبع: روزیاتو