چرا بعد از ورزش افزایش وزن داریم؟

چندین دلیل علمی وجود دارد که نشان می‌دهد بعد از ورزش ممکن است متوجه افزایش وزن خفیف شوید. دلایل احتمالی شامل افزایش وزن عضلانی، احتباس آب، التهاب پس از تمرین، مصرف مکمل یا حتی غذای هضم نشده است.
تصویر چرا بعد از ورزش افزایش وزن داریم؟

شاید از اینکه در ابتدای دوره تمرینات کاهش وزن خود با افزایش وزن مواجه شده باشید تعجب کنید یا درمانده شوید. شاید فکر کنید که تمرینات اشتباه است یا شما کاری را درست انجام نمی‌دهید، اما این‌طور نیست. افزایش وزن در هفته‌های ابتدایی دلایل آشکار و پنهانی دارد. با ما همراه باشید تا این دلایل را بررسی و نگرانی شما را رفع کنیم.

افزایش چربی، عضله یا آب؟!

اول باید معلوم شود که افزایش وزن شما براثر عضله‌سازی، افزایش حجم آب بدن یا خود چربی‌ها است.

عضلات تراکم بیشتری در مقایسه با چربی‌ها دارند؛ همچنین آنها جای کمتری می‌گیرند. در طول تمرینات گرچه لاغرتر می‌شوید، اما وزن شما افزایش می‌یابد.

یک دلیلِ دیگر ذخیره‌شدن آب در ماهیچه‌ها است. طبق این نظریه، با شروع تمرینات، بدن آب بیشتری در ماهیچه‌ها ذخیره می‌کند تا قند لازم برای فعالیت را سریع‌تر به آنها برساند و فرایند بازسازی را تسریع کند؛ پس بدن شما احتمالا در دوره تمرینات، چند صد گرم آب بیشتری انباشته می‌کند.

اندازه‌گیری وزن نمی‌تواند به شما بگوید که کدام‌یک از موارد بالا رخ داده است. بهتر است مدتی از وزن‌کردن خود چشم‌پوشی کنید. به‌جای وزن، روی ابعاد بدن‌تان تمرکز کنید. اگر اندازه دور کمر یا بازو‌های شما در حال کاهش است، یعنی در مسیر درست قرار دارید.

بااین‌همه، اگر همچنان در حال افزایش وزن هستید، مثلا اندازه دور کمرتان بیشتر هم شده است، باید ۵ دلیل زیر را در نظر بگیرید. شاید لازم باشد در برنامه غذایی یا تمرین‌ها تغییراتی بدهید.

افزایش وزن در طول دوره‌های تمرینی چه دلایلی دارد؟

1)کاهش شدید مصرف کالری

کاهش ناگهانی و بیش از حد کالری دریافتی باعث شکست کاهش وزن می‌شود. زمانی که شما کالری دریافتی خود را به شدت کاهش می‌دهید، سوخت و ساز بدن نیز کاهش پیدا می‌یابد. کاهش متابولیسم باعث شکست خوردن در فرایند کاهش وزن می‌شود و به همین دلیل توصیه می‌شود که کاهش کالری را به صورت اصولی انجام دهید.

2)ابتلا به برخی بیماری‌ها

گاهی افراد برنامه ورزشی خود را به خوبی دنبال می‌کنند و به رژیم غذایی خود نیز پایبند هستند اما باز هم به نتیجه مطلوب نمی‌رسند. در چنین شرایطی لازم است به پزشک مراجعه کنید و برخی آزمایشات لازم را انجام دهید. بیماری‌هایی چون تیروئید، تخمدان پلی کیستیک و ابتلا به بیماری‌های گوارشی متابولیسم بدن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و روند کاهش وزن را مختل می‌کنند.

علاوه بر بیماری، فاکتور سن نیز از عوامل مؤثر در کاهش وزن است. هرچقدر سن افزایش یابد، سرعت سوخت و ساز بدن پایین می‌آید.

3)عدم سازگاری بدن با برنامه جدید

باید صبور باشید، برای رسیدن به کاهش وزن و اندام متناسب به صبر و حوصله نیاز دارید. بدن باید به مرور زمان به رژیم غذایی و ورزش عادت کند. این سازگاری ممکن است هفته‌ها و شاید ماه‌ها طول بکشد. پشتکار و صبوری در تمرینات و پایبندی به برنامه غذایی باعث می‌شود تا در دراز مدت به نتیجه دلخواه دست یابید.

4)بالا بودن سرعت عضله‌سازی نسبت به چربی‌سوزی

در برخی افراد به دلیل مسائل ژنتیکی، افزایش حجم عضلات بیشتر از چربی‌سوزی در آنهاست. به این افراد توصیه می‌شود برنامه‌های چربی‌سوزی و ورزش‌های هوازی را در برنامه خود قرار دهند و به چربی‌سوزی بیشتر توجه کنند تا به نتیجه دلخواه برسند.

به یاد داشته باشید که دلایل افزایش وزن در هنگام شروع رژیم و ورزش امری رایج و موقتی است که به تدریج و با پیگیری برنامه‌های منظم از بین می‌رود.

377544