به گزارش سایت خبری پرسون، سخنان آیتا... صافی درخصوص حل مشکلات جامعه، معیشت مردم و در راستای اهداف نظام و انقلاب بود و همین امر نیز باعث شد تا بسیاری، وی را تحسین و حمایت کنند. اما نهادی مسئول نیز باید یک بار برای همیشه با این نوع رویکردهای خودسر و هتاکانه برخورد کند تا تندروها فکر نکنند به حدی آزادی دارند که حتی میتوانند به ساحت مراجع تعرض و اهانت کنند.
رویکرد حداقلی تندروها
ماجرای اهانت به آیتا... صافیگلپایگانی یکی از مراجع عظام تقلید را میتوان از زوایای مختلف بررسی نمود که اساسا رسانه منتشرکننده این مطلب اهانتبار، بر چه اساس و تفکری در پشتپرده، این مساله را مطرح کرده است. آیا اساسا شناختی از این عالم جلیلالقدر و دلسوز نظام و انقلاب نداشته یا این مطلب را بر اساس مقاصد دیگری نگاشته و منتشر کرده است. آنچه مسلم است اینکه به اذعان همه علما، روحانیون و حتی چهرههای سیاسی آیتا... صافیگلپایگانی از مفاخر حوزه و نظام است و همواره نظراتی راهگشا در راستای امورات نظام و انقلاب مطرح کرده است. موید این مساله نیز دیدارهای مقامات و مسئولان در مقاطع مختلف با وی و سایر مراجع در جریان دیدار با مراجع است.
این درحالی است که اگر با نگاه موشکافانه و ژرفاندیشانه به این موضوع نگاه کنیم، میبینیم که نگاه جریان تندرو به مباحث روز جامعه مثل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم یا وضعیت اجتماعی، سیاسی و حتی سیاست خارجی نگاه حداقلی است که صرفا منویات خود را در آن دنبال میکنند و اساسا سایر نگاهها و رویکردها را برنمیتابند. چنانکه اگر هر کسی در هر جایگاهی در راستای حل مشکلات کشور و رشد و پیشرفت کشور نظر یا ایدهای ارائه دهد که با نظرات آنها همخوانی نداشته باشد، وی را به هر نحوی مورد هجمه و تخریب قرار میدهند. جالب اینکه این جماعت فکر میکنند هر آنچه در جامعه و از زبان هر کسی مطرح میشود، باید همان چیزی باشد که آنها میخواهند. در ماجرای توهین به آیتا... صافیگلپایگانی نیز تفکرشان همین بود که مراجع و علما نیز بدون توجه به شرایط جامعه و مشکلات و دغدغههای مردم صرفا به حمایت و تایید مسئولان بپردازند.
در حالی که آیتا... صافی که از مراجع عالم به زمانه خویش است، بهخوبی با درک شرایط جامعه صحبتهایی را در راستای حل مشکلات کشور بیان کردند. حمایت جامعه مدرسین، جامعه روحانیت مبارز، حوزههای علمیه، بسیاری از علما و مراجع و هر دو جریان سیاسی کشور از بیانات آیتا... صافی نیز نشان میدهد که جامعه نسبت به تندروها و رویکردهای حداقلیشان که ساحت مراجع تقلید را نیز محترم نمیشمارند حساس است و معتقد است که باید برای جلوگیری از رخ دادن مجدد چنین اتفاقاتی برخورد لازم با خاطیان امر صورت گیرد. اینکه برخی به نام انقلابیگری بخواهند انقلابیون اصیل و دلسوزان نظام و انقلاب را مورد اهانت قرار دهند، اساسا قابل پذیرش نیست و جامعه نیز به هیچ عنوان از آن عبور نمیکند.
لزوم موضعگیری دولت
اتفاقات اخیر پیرامون اهانت به آیتا... صافیگلپایگانی هرچند با واکنشهای بسیاری از سوی مراجع، علما، سیاسیون و مقامات و مسئولان کشور همراه بود و حتی اخیرا دادستان کل کشور از لزوم رسیدگی به این موضوع و برخورد با خاطیان خبر داد، اما بعضا بودند کسانی که بخواهند این موضوع را به نحوی هدایت کنند که اصل موضوع به حاشیه کشیده شود. چنانکه روز گذشته علی خضریان نماینده مجلس در اظهاراتی مواضع دادستان کل کشور و رئیس مجلس را درخصوص رسیدگی به این موضوع و اخلاق همسو را مایه تعجب و مطلب توهینآمیز منتشره را نقد ناصحانه قلمداد کرده است.
نکته اینجاست که اگر به صحبتهای آیتا... صافیگلپایگانی نظری افکنده شود، خواهیم دید که وی نظری جز در راه خیر و صلاح جامعه، نظام و انقلاب نداشته و همه صحبتهایش در راستای پیشرفت رو به جلوی کشور بوده است. حال پرسش اینجاست که چرا برخی افراد درصددند این افراد را توجیه کرده و مطلب اهانتآمیزشان را نقد ناصحانه بخوانند؟ هر چند که نکات دیگری نیز مطرح میشود. اینکه چرا مدعیالعموم وارد نمیشود تا این موضوع حل و فصل شود.
آنطور که دادستان کل کشور گفته شخص مورد نظر از طلاب بوده و در دادگاه ویژه روحانیت به پرونده او رسیدگی خواهد شد اما خواسته جامعه این است که این مساله مشمول مرور زمان نشود و با خاطیان برخورد لازم صورت گیرد. نکته مهمتری که مورد تاکید بسیاری بوده اینکه چرا دولت و رئیسجمهور به این موضوع واکنش نشان نمیدهند و در مقابل این بیاحترامیها و اهانتها موضعگیری نمیکنند؟ قدر مسلم موضعگیری شخص رئیسجمهور میتواند رویکرد دولت نسبت به اینگونه تندرویها را نشان دهد تا تندروها فکر نکنند حرکاتشان مورد تایید دولت یا دیگر نهادهاست.
واکنشها
واکنشها به اهانت به آیتا... صافیگلپایگانی ادامه دارد و چهرههای مختلف همچنان نسبت به این مساله موضعگیری میکنند. رییسجمهور سابق کشورمان در پیامی، هجمه به آیتا... صافیگلپایگانی و تضعیف جایگاه مرجعیت را تقبیح کرد. در متن پیام حسن روحانی آمده است: «جایگاه مرجعیت در تاریخ شیعه، ضامن بقای مکتب اهلبیت(ع)، الهامبخش ایستادگی در برابر استبداد و استعمار و مایه حفظ امید و انسجام جامعه ایران در سدههای اخیر بوده است.
تضعیف این جایگاه با هر توجیهی، ریختن آب به آسیاب دشمنان عزت و هویت ملی است. در بخشی از پیام رئیسجمهور سابق آمده است: شخصیت وارسته و مبارزی همچون آیتا... صافیگلپایگانی، با سوابق بینظیر در دفاع از اسلام و نظام، خود شاخص انقلاب و مبارزه است و ادعاهای انقلابیگری را باید با چنین ترازوهایی سنجید. رسیدگی به معیشت مردم و تعامل سازنده با جهان در چارچوب «عزت-حکمت-مصلحت»، از سیاستهای همیشگی جمهوری اسلامی بوده که امام و رهبری بر آن تصریح کردهاند. قدر سرمایههایمان را بدانیم و آزادی بیان را با ادب و تکریم فرزانگان جامعه پاس بداریم.»
همچنین حجتالاسلام سیدناصرقوامی نیز اظهار داشت: «من نمیدانم اینها چگونه مدعی هستند که مدافع ولی فقیه هستیم و اینچنین به مراجع توهین میکنند! البته عجیب هم نیست چون اینها همانهایی هستند که به منزل آیتا...منتظری و آیتا...صانعی حمله کردند. وی افزود: به نظر من آقای رئیسی دچار یک مشکل و یک تناقض درونگروهی شده است. یعنی الان مانده که چه کند چون اینها همانهایی هستند که پشت سر او بودند و برایش رای جمع کردند.
آقای رئیسی هم که قطعا راضی به اهانت به مراجع نیست بر این اساس آقای رئیسی بین دو راه مانده و نمیداند که از مراجع حمایت کند یا طرفداران خود را از دست دهد.» محمود احمدیبیغش نماینده شازند در مجلس نیز در توئیتی نوشت: «حضرت آیتا... صافی؛ سخنان حکیمانه شما در باب روابط بینالمللی حرف دل مردمان این سرزمین تشنه عقلانیت در عرصه سیاست خارجی است که سالهاست از گفتمان رسمی رخت بربسته و اسیر منفعتطلبی یک عده مدعی شده است. اگر شما را آیتا... سیستانی ایران بنامیم الحق و الانصاف گزاف نگفتهایم.»
منبع: آرمان ملی