به گزارش سایت خبری پرسون، دکتر علی رضا خزایی نوشت؛ یکی از موانع دست یابی به خودکفائی صنعتی عدم استقلال خط تولید صنایع مهم کشور نظیر مس، فولاد، لاستیک، پلی استر و.....است.
ایران با وجود گسترش صنایع فولادی، وارد کننده الکترودگرافیتی (از قطعات اصلی استخراج آهن) است. آهن ماده ی پر کاربرد در صنعت ساختمان سازی و خودروسازی است، بنابراین صنعت ساختمان و خودروی ما تابع یک قطعه مشخص به نام الکترودگرافیتی است. الکترود گرافیتی وارداتی است.
در فرآیند تولید مس مرحله ای وجود دارد به نام فلوتاسیون که از شوینده های معدنی برای استخراج این فلز گرانبها استفاده میشود. شویندههای معدنی از دسته اقلام وارداتی است. بنابراین کافی است بنویسیم صنعت برق کشور تابع قیمت این قلم کالای وارداتی است.
در فرآیند تولید لاستیک رزین و دوده در داخل کشور تولید میشود اما افزودنیهای شیمیایی وارداتی است. و حمل و نقل و زنجیره تامین در کشور تابع این قلم کالای وارداتی است.
اکریلو نیتریل به عنوان ماده اولیه تولید پلی استر وارداتی است و قیمت پارچه، فرش و ... تابع این ماده وارداتی است و...
پاشنه آشیل صنایع کشور به ویژه در دوران تحریم، تامین قطعات و مواد وارداتی است. علاوه بر چالشهای تامین، افزایش بهای تمام شده تولیدات صنعتی با توجه به رابطه مستقیم آن با نرخ ارز مسئله ای مهم و راهبردی است.
از طرفی نگاه اجمالی به ساختار بودجه کشور نشان می دهد که صدها عنوان ردیف اعتباری با کلید واژه پژوهش و تحقیق و توسعه در نظر گرفته شده است.
پیشنهاد مشخص نگارنده به رئیس دولت آینده این است:
رانتهای اقتصادی ناشی از واردات مواد اولیه صنعتی شناسائی و برای آنها چاره جویی شود.
بخش قابل توجهی از بودجه های پژوهش تحقیق و توسعه به سمت خودکفایی در تولید مواد اولیه صنایع مهم کشور هدایت شود.
معاون علمی رئیس جمهور شرکتهای دانشبنیان را به سمت تحقیق و توسعه مواد اولیه مورد نیاز بخش های مهم صنعتی هدایت کند.
سازمان های توسعه ای نظیر ایدرو و ایمیدرو مکلف به ایجاد زیرساخت های لازم برای تولید الکترود گرافیتی و...... شوند.
توجه: مطلب فوق صرفا دیدگاه نویسنده است و رسانه پرسون در قبال آن هیچ موضعی ندارد