به گزارش سایت خبری پرسون، کتاب «فئودالیسم اطلاعات؛ چهکسی پیروز اقتصاد دانش است؟» نوشته پیتر دریهوس و جان بریثویت بهتازگی با ترجمه آراز بارسقیان توسط انتشارات امیرکبیر منتشر و روانه بازار نشر شده است.
اینکتاب که حاصل همکاری و پژوهش دو چهره دانشگاهی استرالیایی است به بررسی مالکیت انحصاری اطلاعات و خطرات آن میپردازد. در اینکتاب به نواقص و محدودیتهایی که انحصار اطلاعات در پی دارد پرداخته شده و آن را خطری برای رقابت کردن و حصاری برای ورود به بازار میداند. نویسندگان ایناثر بر اینباور هستند که اگرچه عنوان فئودالیسم اطلاعات برای کتاب ممکن است در نگاه اول توصیف بیرحمانهای از دانش اقصاد باشد اما بی شباهت به فئودالیسم قرون وسطا نیست.
مولفان معتقدند در دوران فئودالیسم قرون وسطی رابطه صاحبان زمین و واسطها رابطهای اساساً ناعادلانه بوود. اکثر افراد دونپایه تحت سلطه شخصی اربابان مالک زمین بودند. در نهایت، این قدرت شخصی با ایجاد نظام اختصاصی ارباب و رعیتی مالیات و زندان و دادگاه تبدیل به قدرت دولتی شد. در مورد فئودالیسم اطلاعات بازتوزیع حقوق معنوی انتقال داراییها از معنویات مشترک به دست مالکان خصوصی را در بر میگیرد. این دستها بهجای اینکه در اختیار دانشمندان و مؤلفان باشند، به رسانههای درهم آمیخته و ترکیب شده با علوم زندگی تعلق دارند.
در بخشی از اینکتاب آمده است:
«در پارک عمومی کودکی روی تاب نشسته است. او به جای آنکه به عقب و جلو تاب بخورد، زنجیرهای دوطرف را یکی درمیان میکشد و به چپ و راست تاب میخورد. چند روز بعد والدینش از ادارۀ اجرای احکام مالکیت معنوی، یکی از زیرشاخههای پلیس، نامهای دریافت میکنند. نامه میگوید در دوربینهای مداربسته دیدهاند که دختر آنها از شیوهای برای تاب خوردن استفاده میکند که حق انحصاریاش در اختیار یک شرکت بهخصوص است. در نامه مدعی شدهاند که حق این حرکت در انحصار کمپانی پِلیپِی است. حالا والدین دختر میتوانند انتخاب کنند که حق استفاده از این انحصار را بپردازند یا به دلیل استفاده از این حق انحصاری از آنها شکایت قضایی شود!»
اینکتاب با ۴۴۰ صفحه و قیمت ۹۳ هزار تومان منتشر شده است.