به گزارش پرسون؛ در گذشته برخی از مشکلات همچون تاخیر در پرداخت مطالبات داروخانه ها از سوی بیمه همیشه به عنوان یکی از معضلات اساسی در این واحدها از سوی داروسازها مطرح می شد اما در سال جاری مشکل دگیری به این مشکل افزوده شده و آن ویروس کرونا است.
البته مشکلات دیگری نیز وجود دارد که داروخانه ها در حال دست و پنجه نرم کردن با آن ها هستند که تعدادی از آن توسط تعدادی از داروسازهای خراسان شمالی توضیح داده شده است.
کرونا وضعیت درآمدی داروخانه ها را تحت تاثیر قرار داده است
دکتر آرمان ریحانی رئیس انجمن داروسازان خراسان شمالی با اشاره به اینکه ویروس کرونا در سال جاری برای داروسازان هم مشکل ساز شد، گفت: با شیوع ویروس کرونا، میزان مراجعات مردم به مطب و درمانگاه ها نیز از ترس اینکه مبادا در مراکز درمانی به این ویروس مبتلا شوند، کاهش یافت.
وی افزود: کاهش بار مراجعات در مراکز درمانی سبب شد تا میزان مراجعه به داروخانه های استان نیز به طور چشم گیری کاهش یابد که همین امر از لحاظ اقتصادی بر روی کار داروخانه ها تاثیر گذاشته است.
ریحانی تصریح کرد: با شیوع ویروس کرونا همیشه اعلام می شد که پزشکان در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا قرار دارند اما باید به این نکته توجه شود که داروسازها نیز در خط مقدم قرار دارند چراکه روزانه در داروخانه ها به تعداد زیادی از بیماران مشاوره دارویی ارائه می شود و یا اینکه تعدادی از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ و یا مشکوک به این بیماری برای گرفتن خدمت به داروخانه مراجعه می کنند.
وی تاکید کرد: با این وجود اینکه طی این مدت تعدادی از مطب ها تعطیل شدند اما داروخانه ها بر حسب احساس وظیفه شناسی که داشتند داروخانه را تعطیل نکردند و در حال حاضر ۸۰ داروخانه در سطح استان در حال فعالیت هستند.
شرکت های پخش دارویی که دارو را به امید گران تر شدن ارائه نمی دهند
رئیس انجمن داروسازان خراسان شمالی در ادامه افزایش قیمت دارو را یکی دیگر از مشکلات داروخانه های این استان اعلام کرد و گفت: داروخانه ها با درآمد حاصل از فروش دارو، اقدام به خرید آن از شرکت های پخش می کنند و در گذشته داروخانه ها با وجه حاصل از فروش ۱۰ قلم دارو می توانستند ۱۰ قلم داروی دیگر را خریداری کنند.
وی افزود: اما در حال حاضر قیمت داروها به گونه ای شده که با درآمد حاصل از فروش ۱۰ قلم دارو می توانند فقط هفت تا هشت قلم دارو را خریداری کنند.
ریحانی خاطرنشان کرد: متاسفانه برخی از شرکت های پخش دارویی، برخی از داروها را به امید بالا رفتن قیمت آن و کسب سود بیشتر نگه می دارند و همین امر نیز سبب می شود تا در برخی از قلم های دارویی دچار کمبود شویم.
وی تصریح کرد: در سال جاری بیمه ها با پرداخت مطالبات به داروخانه ها کمک کردند که حداقل بتوانیم با توجه به شرایط و اوضاع پیش آمده داروخانه ها را بچرخانیم.
به گفته این مقام مسئول افزایش قیمت در برخی از داروهای خارجی و ایرانی به هیچ عنوان منطقی و قابل قبول نیست.
دست خط ناخوانای پزشکان از مشکلات داروخانه ها
وی همچنین به نسخ الکترونیکی اشاره کرد و گفت: الکترونیکی شدن نسخ برای داروخانه بهتر بوده و داروخانه ها از این طرح استقبال می کنند چراکه نسخه ها چند سالی است که در داروخانه ها تایپ می شوند و به صورت الکترونیکی به ثبت می رسند و این طرح جدیدا از سوی پزشکان اجرا شده است.
ریحانی تصریح کرد: دست خط ناخوانای تعدادی از پزشکان یکی از مشکلات اساسی داروسازان است که این امر احتمال خطا در ارائه دارو را به وجود می آورد که با الکترونیکی شدن نسخ این مشکل مرتفع می شود.
وی ادامه داد: اما نکته ای که وجود دارد این است که در حال حاضر فقط تعداد محدودی از پزشکان طرح نسخ الکترونیکی را انجام می دهند و تعدادی نیز انجام نمی دهند ولی از داروسازان درخواست شده که به سامانه ورود پیدا کنند و نسخ را به صورت الکترونیکی ثبت کنند که در حقیقت داروخانه ها هم اکنون در حال انجام دادن کار پزشکان هستند.
رئیس انجمن داروسازان خراسان شمالی تاکید کرد: درخواست نخست ما این است که در ابتدا زیرساخت های لازم برای اجرای این طرح فراهم شود و مشکلاتی مانند قطع شدن اینترنت و ... مرتفع شود تا بتوان طرح را به طور کامل انجام داد.
داروخانه در عدم تطابق قیمت کالا مقصر نیست
ریحانی همچنین به عدم تطابق قیمت برخی از لوازم بهداشتی و یا داروها اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال یک قلم از لوزام بهداشتی در سال گذشته در یک واحدی تولیدی تولید شده بود و بر روی این قلم از کالا قیمت درج شده است اما آن کالا به فروش نرفته و در حال حاضر که توزیع شده است، قیمت آن توسط آن شرکت تغییر یافته است.
وی افزود: تعدادی از واحدهای تولیدی یا یک برچسب دیگر قیمت بر روی آن کالا نصب می کنند و یا قیمت آن را قلم زده و قیمت جدید درج می کنند که در این میان، داروخانه هیچ نقشی ندارد و حتی داروخانه نیز کالا را با قیمت جدید از آن شرکت و یا واحد تولیدی خریداری می کنند و هیچ تخلفی از سوی داروخانه ها رخ نداده است.
فعالیت چند شرکت پخش دارویی از نیازهای اساسی خراسان شمالی
دکتر محمدزاده یکی دیگر از داروسازان خراسان شمالی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر این استان در برخی از قلم های دارویی با کمبود مواجه است که یکی از علل اصلی آن نبود شرکت های پخش دارویی در استان است.
وی ادامه داد: به نظر می رسد شرکت های پخش دارویی که در استان های همسایه مستقر هستند و باید سهمیه دارویی استان را ارائه دهند، این سهمیه را با مقدار کمی ارائه می دهند و همین امر سبب می شود تا در داروخانه ها برخی از داروها با کمبود مواجه باشیم.
به گفته محمدزاده اسپرهای تنفسی یکی از اقلام دارویی است که در این استان با کمبود آن مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه یکی از خواسته های ما ایجاد چند شرکت پخش دارویی در استان است، اظهارکرد: وجود این شرکت سبب می شود تا در این استان دپوی دارویی وجود داشته باشد این در حالی است که در حال حاضر در این استان فقط داروها در داروخانه و آن هم تا مقدار محدودی دپو هستند و اگر مشکلی همچون بروز زلزله مخرب در استان رخ دهد این منطقه به طور حتم در تامین دارو با مشکل مواجه خواهد شد.
نبود ماسک با قیمت مصوب از دغدغه های داروسازان
دکتر اسماعیل نیا از دیگر داروسازان خراسان شمالی همچنین کمبود ماسک و دستکش استریل با قیمت مصوب در داروخانه ها را از دغدغه های داروسازان استان عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه ماسک و دستکش های مذکور به دو شکل در داروخانه ها تامین می شوند، توضیح داد: بخشی از ماسک ها از طریق شرکت های پخش که زیر نظر سازمان غذا و دارو هستند توزیع می شوند و مقداری نیز از طریق شرکت های پخش لوازم آرایشی و بهداشتی که ماسک های توزیع شده از طریق شرکت های پخش زیر نظر سازمان غذا و دارو با قیمت مصوب توزیع می شوند اما تعداد آن ها کم است و حتی کفاف کارکنان خود داروخانه را هم نمی دهد.
اسماعیل نیا تصریح کرد: اما دستکش های توزیعی از سوی شرکت های پخش آرایشی و بهداشتی از قیمت مصوب بالاتر است و داروخانه ها نیز نمی توانند آن را با قیمت بیشتر از قیمت مصوب خریداری کنند .
وی خاطرنشان کرد: همین امر سبب می شود تا گاهی اوقات ماسک در داروخانه موجود نباشد و این امر برای داروخانه ها خوب نیست چراکه مردم انتظار دارند در داروخانه ماسک وجود داشته باشد و از آنجا خریداری کنند.