امریکا به دنبال بازگشت به توافق هسته ای با ایران است تا واشنگتن این بار، مجبور به مقابله جدیدی در خاورمیانه با ایران نشود. دولت جدید آمریکا همچنین به دنبال کاهش تنش ها بین عربستان و ایران و پایان دادن به جنگ یمن است، همانطور که سعی در ایجاد توازن ترکیه-ایران-اعراب در سوریه، عراق و لبنان دارد، تا هیچ یک از این قدرت ها نتوانند به طور کامل بر مناطق مذکور سیطره یابند.
خروج آمریکای ترامپ از برجام و از سرگیری تحریمها، روی بخش مهمی از دستاوردهای توافق هستهای سایه انداخت؛ دستاوردهایی که به جز مزایای اقتصادی سالهای پیشین، لغو قطعنامههای ششگانه شورای امنیت، خروج از ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد، مشروعیتبخشی به فعالیتهای هستهای و ... را شامل میشود.
یک کارشناس مسائل بینالملل بیان کرد: احتمالا روند مذاکرات ایران و کشورهای غربی در وین طولانی شود؛ مگر این که طرفین به یک توافق موقت مانند تمدید توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسند.
رئیس دفتر مطبوعاتی هیئت ایران در سازمان ملل مطرح کرد:
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان این که مراحل اصلی توافق در وین صورت گرفته و طرفین در مرحله ی نگارش متن هستند؛ گفت: براساس توضیحات معاون وزیر امور خارجه تحریمهای موضوعی مانند بانک، کشتیرانی، نفت و نظایر آن و بخشی از تحریمهای اشخاص حقیقی و حقوقی نیز رفع میشود.
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی با طرح ادعاهایی بی اساس مبنی بر حمایت مالی ایران از حماس در اظهاراتی خصمانه گفت: ما به آسیب زدن به محور حماس و ایران ادامه میدهیم.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگویی به وضعیت فعلی مذاکرات احیای توافق هستهای در وین پرداخته و گفت با وجود پیشرفتهای انجام شده، هنوز مسائل مهم حل نشدهای وجود دارند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگویی مواضع این نهاد بینالمللی را درباره نظارت بر برنامه هستهای ایران با توجه به تحولات اخیر در سطح غنیسازی اورانیوم در ایران و توافق هستهای بیان کرد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه پیش از آغاز دور پنجم کمیسیون مشترک برجام، گفت: ما در ۴ دوره قبل، پیشرفتهای نسبتاً خوبی داشتیم؛ مسیر مشخصی را طی کردیم و میدانیم که مسیر روشنی را باید طی کنیم.
رییس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه خوشبختانه دست جمهوری اسلامی ایران از نظر فنی بسیار پر است، تاکید کرد: ما فعالیتهای ۶۰ درصد، ۲۰ درصد، ۵ درصد و زنجیرههای کامل ماشینهای پیشرفته مثل IR6 و امکانات بالقوهای که برای تولید فلز اورانیوم ایجاد کردیم، را داریم.
تصمیم جدید جمهوری اسلامی ایران به معنای تمدید توافق سه ماه پیش که منقضی شده، نمی باشد، بلکه تصمیمی یکجانبه است که کشور، آن را با هدف دادن فرصت لازم برای پیشرفت و به نتیجه رسیدن مذاکرات دو جانبه با آژانس اتخاذ کرده است.