یک استاد جامعه‌شناسی در گفتگو با پُرسون مطرح کرد:

مراقب سلامت روان و عاطفی کودکان در جنگ و بحران ها باشید!/ خانواده‌ها چگونه واکنش نشان دهند؟

دکتر مهرداد هوشمند، در گفتگوی اختصاصی با پرسون بیان کرد:مراقبت از سلامت روانی و عاطفی کودکان در زمان جنگ و شرایط بحرانی از اهمیت و ضرورت خاصی برخوردار است؛ زیرا کودکان از نظر احساسی و روانی آسیب‌پذیرتر از سایر گروه‌های سنی هستند و تاثیرات روانی این تجربیات تلخ و ناگوار می‌تواند تا چندین سال در ذهن و روان آن‌ها باقی بماند.
تصویر مراقب سلامت روان و عاطفی کودکان در جنگ و بحران ها باشید!/ خانواده‌ها چگونه واکنش نشان دهند؟

به گزارش سایت خبری پُرسون، دکتر هوشمند در گفتگو با خبرنگار ما ضمن تأکید بر ضرورت مراقبت از سلامت روانی کودکان در شرایط جنگ و موقعیت‌های بحرانی، گفت: با توجه به حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به کشور عزیزمان ایران و مشکلاتی که فرزندانمان به واسطه این تهاجم ناجوانمردانه در آن قرار گرفته‌اند، مراقبت از سلامت روانی کودکان به اندازه سلامت جسمانی آنها اهمیت اساسی دارد. کودکان در سنین پایین درک درستی از شرایط جنگ، بحران و آسیب‌ها و استرس‌های ناشی از آن ندارند، لذا وظیفه والدین و خانواده‌ها است که امنیت و آرامش روانی آن‌ها را در شرایط بحرانی و استرس‌زا فراهم کنند.

وی افزود: وقتی صحبت از مراقبت عاطفی و روانی فرزندان می‌کنیم، منظور مجموعه تدابیر، رفتارها و حمایت‌هایی است که توسط والدین برای حفظ سلامت روانی و عاطفی کودکان به کار گرفته می‌شود تا کودکان احساس امنیت داشته باشند، بتوانند احساسات و عواطف خود را درک و مدیریت کنند و با استرس‌ها و نگرانی‌های خود کنار بیایند تا رشد روانی و عاطفی سالمی را تجربه کنند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: نقش والدین و خانواده‌ها در شرایط جنگ و موقعیت‌های بحرانی در حمایت عاطفی و روانی از کودکان و ایجاد احساس امنیت و آرامش به آن‌ها از اهمیت اساسی برخوردار است؛ زیرا کودکان در این شرایط پرتنش به آرامش، راهنمایی، گفتگو و همراهی والدین نیاز دارند تا بهتر بتوانند با پیامدهای ناگوار جنگ مانند اضطراب، ترس، غم و نگرانی‌های ناشی از آن کنار بیایند و تاب‌آوری خود را افزایش و حفظ کنند. بنابراین هر گونه کم‌توجهی به مراقبت روانی کودکان در چنین شرایطی می‌تواند تأثیرات عمیق و زیانباری بر سلامت عاطفی، روانی و رشد آن‌ها داشته باشد.

این مدرس آموزش خانواده در ادامه به چند راهکار و وظیفه والدین در شرایط جنگ و بحران اشاره کرد که می‌تواند به مدیریت اثرات روانی و پیشگیری از آسیب‌های ناشی از جنگ در کودکان کمک کند:

۱- والدین با زبانی ساده، اطمینان‌بخش و امیدوارکننده، متناسب با سن فرزندان خود، به سؤالات آن‌ها دربارهٔ اتفاقات و وقایع جنگ و بمباران پاسخ دهند. لذا دادن اطلاعات بیش از حد به کودکان یا پنهان‌کاری در دادن پاسخ درست در چنین شرایطی می‌تواند برای آن‌ها آسیب‌زا باشد.

۲- توجه و حمایت عاطفی و روانی والدین در شرایط سخت و دشوار از کودکان و در کنار و همراه آن‌ها بودن بسیار مهم است. در چنین شرایطی، گوش دادن به صحبت‌های فرزندان، در آغوش گرفتن آن‌ها و وقت گذاشتن با آن‌ها تأثیر مهمی در تأمین امنیت روانی و ایجاد احساس آرامش برایشان خواهد داشت.

۳- مراقبت از کودکان هنگام دیدن تصاویر و صحنه‌های خشونت‌آمیز و شنیدن اخبار و اتفاقات ناگوار بسیار مهم است؛ زیرا دیدن و شنیدن خبرهای جنگ و رویدادهای پرتنش می‌تواند آرامش و امنیت روانی آن‌ها را بیشتر به خطر اندازد. لذا والدین و خانواده‌ها باید در ارائهٔ اخبار، محتواها، فیلم‌ها و ویدئوهای خشونت‌آمیز از طریق رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی دقت و نظارت بیشتری داشته باشند.

۴- تقویت حس امید و امیدواری به آینده، افزایش تاب‌آوری کودکان، گفت‌وگو دربارهٔ آینده، یادآوری خاطرات خوب، داشتن روزهای روشن و کنار و همراه آن‌ها بودن، تأثیر مهمی در افزایش آرامش روحی و روانی آن‌ها دارد.

۵- در چنین شرایطی با فرزندان خود همدلی کنیم و به صحبت‌های آن‌ها فعالانه گوش دهیم. به کودکان اجازه دهیم احساسات و نگرانی‌های خود نظیر ترس، خشم، غم و اضطراب را بیان کنند و بدون قضاوت به آن‌ها گوش دهیم. احساساتشان را تأیید و درک کنیم تا از این طریق به آن‌ها نشان دهیم که احساسات و نگرانی‌هایشان برای ما بسیار مهم است.

۶- میزان و نوع واکنش‌های کودکان و نوجوانان در شرایط جنگ و موقعیت‌های بحرانی با یکدیگر متفاوت است و هر کدام به شکل‌های گوناگونی به این موقعیت‌ها واکنش نشان می‌دهند. به‌عنوان مثال، کودکان خردسال در چنین شرایطی به تماس فیزیکی، محبت بیشتر، گفت‌وگوهای ساده‌تر و در کنار آن‌ها بودن نیاز دارند.

۷- میزان دسترسی کودکان به اخبار، تصاویر و فیلم‌های ناخوشایند و استرس‌زا و بحث‌های مرتبط با وقایع جنگ را محدود کنیم و بیشتر اخبار و صحبت‌های امیدوارکننده به آن‌ها ارائه دهیم تا از این طریق به افزایش آرامش و سلامت روانی آن‌ها کمک کرده و اضطراب و نگرانی‌هایشان را کاهش دهیم.

۸- در مواردی که کودکان دارای اضطراب و افسردگی شدید و اختلالات رفتاری هستند و احساس می‌کنید شرایط جنگ و بمباران به سلامت جسمی و روانی آن‌ها آسیب می‌رساند، به روان‌شناس و مشاور مجرب مراجعه کرده و مشاورهٔ حرفه‌ای و تخصصی دریافت کنید.

منبع: پُرسون

990253

مطالب مرتبط

سازمان آگهی های پرسون