به گزارش سایت خبری پُرسون، طبق گزارشهای جدید وزارت نیرو، ذخیره آب در مخازن سدهای چهارگانه تهران شامل سدهای امیرکبیر، لتیان، لار و ماملو، در حال حاضر حدود ۱۱۲ میلیون مترمکعب است.
در خوشبینانهترین حالت، با ادامه بارشهای بهار امسال، این میزان به ۱۵۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید.
علاوه بر این، سد طالقان روزانه ۲.۵ مترمکعب آب به شبکه آب تهران منتقل میکند که در طول یک سال این مقدار به حدود ۸۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید.
بنابراین، مجموع ذخایر آب سطحی قابل استفاده در تهران در بهترین شرایط، حدود ۲۳۰ میلیون مترمکعب خواهد بود.
این در حالی است که تهران سالانه به حدود ۱.۱ میلیارد مترمکعب آب نیاز دارد، که معادل ۳ میلیون مترمکعب در روز است.
متخصصان این حوزه عقیده دارند که بر اساس این آمار، اگر فقط از سدهای چهارگانه و سد طالقان برای تأمین آب استفاده شود، این ذخیره تنها تا اواخر خرداد ۱۴۰۴، یعنی حدود ۷۷ روز (۲.۵ ماه) قادر به تأمین نیاز آبی تهران خواهد بود.
در سالهای اخیر و به دلیل خشکسالیهای متوالی، سهم سدها از تأمین آب تهران به حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است و مابقی نیاز از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود.در صورتی که این روند در سال جاری نیز ادامه یابد، ذخایر سدها تنها تا حدود ۱۹۰ روز دیگر (اواخر مهر ۱۴۰۴) تأمینکننده نیاز آبی خواهند بود.
بدین ترتیب، پیشبینی میشود که در اوایل پاییز ۱۴۰۴، تمامی سدهای اطراف تهران به حداقل ذخیره خود برسند و از آن پس، تأمین آب بهطور کامل بر دوش سفرههای آب زیرزمینی خواهد بود.
در حال حاضر، حدود ۶۰ درصد از نیاز آبی تهران از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود که معادل ۶۶۰ میلیون مترمکعب در سال است.
اما با توجه به ذخیره سطحی موجود، پیشبینی میشود که امسال نیاز به برداشت از آبخوانها به حدود ۸۷۰ میلیون مترمکعب برسد، که این وضعیت میتواند بحران فرونشست زمین را در مناطق جنوبی تهران شدت بخشد.
برای جلوگیری از بروز بحرانهای جدیتر، ضروری است که تدابیر فوری برای کاهش فشار بر منابع آب زیرزمینی اتخاذ شود.
تکمیل پروژههایی مانند خط دوم انتقال آب از سد طالقان و انتقال جریان نشتی از سد لار، هرچند که راهکارهای بلندمدت و پایدار نیستند، اما میتوانند به کاهش فشار بر سفرههای آب زیرزمینی تهران کمک کنند.
منبع: فارس