یک استاد جامعه شناسی در گفتگوی اختصاصی با پُرسون مطرح کرد:

خانواده زیر بنای نهاد آموزشی و تربیتی است/همه خانواده ها در معرض آسیب های اجتماعی هستند

دکتر مهرداد هوشمند استاد دانشگاه و مدرس آموزش خانواده معتقد است: خانواده یکی از پایدارترین و زیربنایی ترین نهادهای آموزشی و تربیتی است که نقش مهم و عمده ای در جامعه پذیری و تربیت اجتماعی فرزندان بر عهده دارد.
تصویر خانواده زیر بنای نهاد آموزشی و تربیتی است/همه خانواده ها در معرض آسیب های اجتماعی هستند

به گزارش سایت خبری پُرسون، دکتر مهرداد هوشمند با بیان اینکه خانواده نقش مهم و تأثیرگذاری در شکل دادن به شخصیت فرزندان و سلامت آنها از جنبه‌های مختلف دارد، گفت: همه ما از نظر جسمی روحی و روانی مدیون نهاد خانواده هستیم و خانواده نقش مهم و تاثیر گذاری در سلامت جسمی و روانی اعضای خانواده دارد.

وی افزود: اعتقاد صاحب نظران اجتماعی و تربیتی، خانواده پایه اصلی شخصیت افراد را شکل می‌دهد و فرزندان در درون خانواده الفبای شخصیت و چگونه زیستن و چگونه بودن را می‌آموزند. به همین خاطر معمولاً از والدین به عنوان مهندسان شخصیت فرزندان یاد می‌کنند که نقش مهمی در شکل دادن وجهت دادن به شخصیت فرزندان از جنبه‌های مختلف دارند.

هوشمند افزود: به اعتقاد اندیشمندان اجتماعی و روانشناسی، بین سلامت خانواده و سلامت جامعه رابطه نزدیک و مستقیمی وجود دارد؛ به این معنا که هر چقدر روابط خانوادگی از سلامت و تعادل بیشتری برخوردار باشد، به سلامت و پایداری نظام اجتماعی کمک بیشتری می‌کند و جامعه از قوام و دوام بیشتری برخوردار خواهد بود. لذا خانواده نقش مهم و غیرقابل انکاری در زندگی فردی واجتماعی افراد بر عهده دارد.

این استاد دانشگاه افزود: وجود روابط خانوادگی ناسالم و نامطلوب ، نقش مهم و تعیین کننده ای در بروز و افزایش کجروی‌ها و آسیب‌های اجتماعی دارد. هر چقدر روابط بین اعضای خانواده از تعادل و سلامت بیشتری برخوردار باشد، زمینه برای کاهش و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در خانواده و جامعه بیشتر فراهم می‌شود. جامعه زمانی می‌تواند ادعای سلامت کند که روابط بین اعضا از سلامت و تعادل بیشتری برخوردار باشد و خانواده ها، نقش‌ها و کارکردهای آموزشی و تربیتی خود را به درستی ایفا نمایند.

وی همچنین بیان کرد: در صورتی که خانواده نتواند نقش‌ها و کارکردهای آموزشی، تربیتی وعاطفی خود را به خوبی و درستی ایفا نماید و بین اعضای خانواده روابط ناسالم و نامطلوبی حاکم باشد، در چنین شرایطی قوام و سلامت خانواده از جنبه‌های مختلف به مخاطره خواهد افتاد و میزان تعارضات و ناسازگاری‌ها در درون خانواده افزایش می‌یابد. وقتی نگاهی به آسیب‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی می‌اندازیم، به نوعی نقش مهم و تاثیرگذار خانواده را به خوبی می‌توان دید. و تقش مهم خانواده در افزایش آسیب‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی کاملاً مشهود است.

دکتر هوشمند مطرح کرد: با تمام اهمیتی که برای خانواده در باب آموزش، تربیت و جامعه پذیری فرزندان قائل هستیم، گاهی شرایطی ایجاد می‌شود که خانواده از مسیر اصلی خود خارج و دچار تلاطمات، نابسامانی‌ها و ناسازگاری‌هایی می‌شود که سلامت اعضا خانواده را از جنبه‌های مختلف به مخاطره خواهد انداخت و کانون گرم خانواده را دچار تهدید و آسیب‌های جدی می‌کند که بر نحوه جامعه پذیری فرزندان و آینده آنها تاثیرات مخرب و نامطلوبی ایجاد می‌کند که باید برای پیشگیری از این آسیب‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی چاره‌اندیشی اساسی انجام شود.

این مدرس آموزش خانواده در ادامه افزود: واقعیت این است که آسیب‌های اجتماعی فقط اختصاص به خانواده یا گروه خاصی ندارد. همه اعضا خانواده در معرض آسیب‌ها و ناهنجاری های اجتماعی هستند. این تصور که آسیب‌های اجتماعی فقط برای خانواده های خاصی می‌باشد، تصور غلطی است . اگر خانواده نقش‌ها و کارکردهای خود را به درستی انجام ندهد و روابط صمیمانه و عاطفی بر خانواده حاکم نباشد، در درون خانواده شاهد افزایش تنش‌ها، اختلافات و ناسازگاری ها خواهیم بود. در چنین شرایطی خانواده در معرض تهدید و مستعد بروز آسیب‌ها و انحرافات اجتماعی و اخلاقی خواهد بود.

وی افزود: به این معنا که همه خانواده‌ها بدون در نظر گرفتن شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است در معرض خطرات و آسیب‌های اجتماعی و روانی نظیر اعتیاد، خشونت خانوادگی، خودکشی، طلاق و آسیب‌های خانوادگی قرار بگیرند. به عبارتی هیچ خانواده‌ای مصون از آسیب‌های اجتماعی و اخلاقی نیست و هر خانواده‌ای به دلایل مختلف و فشارهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و روانی و استفاده نادرست و نامطلوب از شبکه‌های اجتماعی مجازی و … ممکن است با چالش‌ها، مشکلات و آسیب‌هایی مواجه شود که هر کدام از این آسیب‌ها می‌تواند پیامدها و تاثیرات نامطلوبی برای اعضا خانواده به دنبال داشته باشد.

دکتر هوشمند در پایان مطرح کرد: برگزاری کلاس‌های دانش افزایی و آموزش خانواده در محیط‌های آموزشی، تربیتی، مدارس، مساجد و دانشگاه‌ها برای افزایش شناخت و آگاهی های افراد جامعه از آسیب‌های اجتماعی و روانی و شیوه‌های صحیح تربیتی و فرزند پروری، آموزش مهارت‌های زندگی و مهارت‌های خود مراقبتی و شناسایی عوامل و زمینه‌های تهدید کننده سلامت خانواده و تقویت مبانی دبنی و اخلاقی افراد خانواده از اهمیت اساسی برخوردار خواهد بود. لذا برنامه‌های آگاهی بخش و آموزش‌های مختلف به خانواده ها می‌تواند مصونیت بیشتری برای فرزندان و اعضای خانواده در برابر آسیب‌ها و انحرافات اجتماعی و اخلاقی فراهم کند.

منبع: پُرسون

908392

مطالب مرتبط

سازمان آگهی های پرسون