به گزارش سایت خبری پرسون، اما سیدرضا حسینی، رئیس باشگاه دانش پژوهان، معتقد است برنامههای این نهاد آموزشی–پژوهشی میتواند در پیشگیری از مهاجرت نخبگان کشور موثر باشد. در گفتگو با حسینی برنامههای باشگاه برای تحقق این هدف را بررسی کردهایم.
فعالیت ٢٨ساله باشگاه دانش پژوهان جوان بهعنوان نهاد متولی شناسایی و پرورش استعدادهای نخبگان کشور، چقدر در پیشگیری از مهاجرت این استعدادها موثر بوده است؟
متاسفانه باشگاه در دورههای گذشته، نتوانسته امیدآفرینی لازم در نخبگان را داشته باشد. از طرف دیگر از فعالیت باشگاه در دهه گذشته هم دادههای موثق و مناسبی هم در اختیار نداریم که بتوانیم میزان تاثیرگذاری باشگاه در زمینه کاهش مهاجرتها را رصد کنیم. امادر فرایند احیای باشگاه که از سال گذشته در دستور کار وزارت آموزشوپرورش قرارگرفته، امیدآفرینی در جامعه منتخبین المپیادهای علمی از جایگاه و اهمیت بسزایی برخوردار است و میتوانیم میزان تاثیر اینرویکرد را در بازهای ۵ساله مورد رصد و سنجش قرار دهیم. برای تحقق این هدف با همکاری بنیاد ملی نخبگان، طرحهای حمایتی مهمی اجرا میکنیم که بر اساس آن دارندگان نشانهای طلا، نقره و برنز کشوری در المپیادهای ملی دانشآموزی رشتههای ادبیات، ریاضی، زیست، شیمی، فیزیک، کامپیوتر و نجوم از مزایایی مانند جذب در دستگاههای اجرایی و موسسات علمی، جذب در نهادهای فناورانه و شرکتهای دانشبنیان و... برخوردار میشوند.
بسیاری از طرحهایی که برای امیدآفرینی در نخبگان علمی کشور طراحی شدهاند، یا روی کاغذ ماندهاند و یا اثرگذاری لازم را نداشتهاند و نتوانستهاند در کاهش مهاجرت نخبگان موثر باشند. چه عواملی باعث کاهش کارآیی یا عملیاتی نشدن این طرحها میشود؟
در آسیبشناسی که در این مورد انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که ابهام در مورد آینده و اشتغال نخبگان از مهمترین عوامل مهاجرت آنها به شمار میآید و باید در زمینه آگاهی بخشی و آمادهسازی بستر اشتغال نخبگان عملکرد موثری داشته باشیم تا شاهد حفظ استعدادهای برتر در کشور باشیم. در بسیاری از نهادها و مراکز علمی و خدماتی برای اشتغال و بهکارگیری نخبگان ظرفیتهای مناسبی در نظر گرفته میشود، اما به دلیل اطلاعرسانی ضعیف و نامناسب، اشتغال نخبگان دراین نهادها و مراکز اتفاق نمیافتد. ما سعی میکنیم در کنار ایجاد این تعامل و اطلاعرسانی مناسب، در افزایش بستر اشتغال نخبگان موثر باشیم.
منبع: همشهری آنلاین