به گزارش سایت خبری پرسون، از آنجایی که بیش از 96درصد قراردادهای کارگری در کشور موقت هستند,می توان گفت که تنها 4 درصد کارگران امنیت شغلی دارند.
برای دریافت بیمه بیکاری شخص باید حداقل دارای یکسال سابقه بیمه باشد. همچنین فرد بیکارشده می بایست تا 30 روز بیکاری آمادگی خود را برای پیدا کردن شغل جدید اعلام کند. در صورت عدم پیدا کردن شغل مناسب و داشتن عذر موجه امکان تمدید بیمه بیکاری شخص تا 30 روز امکان پذیر است.
*50درصد کارگران فاقد بیمه بیکاری هستند
احمد میدری، معاون پیشین وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در گفتوگویی اعلام کرده است: منافع صنفی خیلی وقتها برعکس خودش عمل میکند. حفظ منافع پایدار ما در گرو حفظ منافع عموم مردم است. به نظر من این تفکر جای انتقاد و سؤال دارد که فرض کنیم دولت باید منافع تک تک ما را تأمین کند و از خودمان سلب مسئولیت کنیم. من فکر میکنم نه تاریخ ما این بوده و نه کشورهای پیشرفته این طور بودهاند.
وی تصریح کرد: درخواست کشاورزان ما از دولت آب رایگان بوده و در استان کرمان که دو میلیارد متر مکعب در سال میتواند آب برداشت کند، هفت میلیارد متر مکعب برداشت میشود و نتیجه فرونشست زمین و خشک شدن تالابها شده است. در صورتی که پیشینه تاریخی ما میراب، مردمی بوده است. اما متأسفانه به جای اینکه جامعه کار را از خودش بداند به دولت تفویض شده است.
میدری یادآور شد: امروز هم یک نگاه این است که به دولت بگوییم حقوق ما کم است؛ اما مطمئن باشید این چانهزنیها نتیجهای نخواهد داشت جز اینکه تورم از 20درصد به 60درصد میرسد. ما میخواهیم اقتصاد تغییر پیدا کند. اروپا گفت این توافق باید در درون جامعه صورت بگیرد. یعنی اتحادیه کارگری با اتاقهای بازرگانی مینشینند که برای تورم چه کنیم.
وی با بیان اینکه اینکه 50درصد کارگران ایران فاقد بیمه بیکاری هستند و هفت میلیون نفر از کسانی که مشغول کار هستند هیچگونه بیمه اجتماعی ندارند گفت: دگرگونی بزرگ در جامعه ما این است که خودمان قبول مسئولیت داشته باشیم و بازی جدیدی ایجاد کنیم. این وقتی امکانپذیر است که سنگ آسیاب شویم. یعنی کار خیلی سخت است؛ ما 100سال است که عادت کردهایم از دولت درخواست کنیم.
به گزارش تسنیم، "امنیت شغلی" و"ساماندهی قراردادهای کار" دو مسئله مهمی است که طی سال های زیاد کارگران با آن دست و پنجه نرم می کنند. در ایام هفته کارگر 1402 نیز مسئولان و متولیان بازار کار بر این موضوع تأکید کردند.
مقام معظم رهبری در دیدار اردیبهشت ماه1402 با کارگران به بهانه روز کارگر فرمودند: تعریف زبانی از کارگران خوب اما ناکافی نیست. ارتقاء زندگی کارگر و اطمینان خاطرش به امنیت شغلی و چرخیدن راحت چرخ زندگی، باعث افزایش کیفیت کار و محصول میشود، بنابراین، هر تلاشی برای ارتقاء زندگی کارگران، در واقع سرمایهگذاری برای سود بیشتر است.
*ایجاد کارگروه امنیت شغلی و ساماندهی قراردادهای مدت موقت در وزارت کار
در همین راستا بود که علی حسین رعیتی فرد, معاون روابط کار وزارت کار خبر از ایجاد کارگروه امنیت شغلی و ساماندهی قراردادهای مدت موقت در وزارت کار داد و گفت: مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان جامعه کارگری، به مهمترین چالشهای حوزه روابط کار در حوزه روابط کار کشور، امنیت شغلی و ساماندهی قراردادهای کار مدت موقت بدین شرح اشاره نمودند: «در مورد امنیت شغلی. خب، بحث امنیت شغلی که می.شود، بیشترین مطلبی که غالباً مطرح میشود به عنوان ناامنی شغلی، همین قراردادهای موقت و مانند این حرفها است؛ قراردادهایی که بین کارگر و کارفرما بسته میشود و مایهی این است که امنیت پایدار شغلی وجود نداشته باشد؛ این [مطلب] گفته میشود و درست هم هست. یکی از مسائلی که باید اصلاح بشود و درست بشود و یک قانون عادلانهای اینجا به وجود بیاید [همین است]. قانون عادلانه یعنی اینکه هم کارگر خیالش آسوده باشد، هم کارفرما و کارآفرین بتواند انضباط را در محیط کار تأمین کند؛ یعنی این جور هم نباشد که جوری رفتار بشود که بهکلی بیانضباطی حاکم بشود؛ نه، باید هر دو طرف بتوانند بهره ببرند...»
*قراردادهای موقت و کوتاه مدت امنیت شغلی کارگران را تهدید میکند
محمدرضا تاجیک، رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان تهران در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، درباره آسیب های قراردادهای موقت برای کارگران گفت: مگر عقد اجاره مسکن سه یا شش ماهه است که در قراردادهای کاری اینگونه عمل میشود.
وی ادامه داد: عقد اجاره مسکن بصورت یکساله است و متأسفانه اجرای قراردادهای موقت سبب شده است تا امنیت شغلی کارگران به طور کامل از بین برود.
نماینده مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران در شورای عالی کار افزود: روند کاری کارگاهها به سمتی در حال حرکت است که در آنها عقد قرارداد بصورت یکساله بسته نمیشود و کارگری که 15یا 20سال سابقه کار دارد در واحدی را دارد، قرداد کاری اش 3تا 9 ماه است. کارفرما خیال خود را راحت میکند که هر موقعی که نیاز نداشت، بتواند کارگر را از آن واحد اخراج کند.
وی با تأکید بر اینکه قراردادهای کوتاه مدت مشکلات بسیاری را برای کارگران ایجاد کرده و گاهی اوقات سبب میشود تا توسط کارفرماها مورد تهدید قرار گیرند افزود: متاسفانه بیش از 97درصد از قراردادهای اینگونه منعقد میشوند و بصورت سفید امضا، یک ماهه و بعد از مدت است یعنی کارگر سه ماه کار کرده است و هیچ قراردادی با وی بسته نمیشود و در ماه چهارم این قرارداد بصورت 4ماهه با یک ماه فرصت عقد میگردد.
رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان تهران ادامه داد: در قراردادهای موقت انواع و اقسام سوء استفادهها از کارگر صورت میگیرد که این ایراد فاحش و آسیب زننده در تبصره دو ماده هفت است که باید اصلاح شود.
منبع: تسنیم