به گزارش سایت خبری پرسون، مجیدرضا حریری رئیس هیئت مدیره اتاق ایران و چین با اشاره به انواع معاملات بین ایران و کشورهای دیگر گفت: یکی از این روشها تهاتر است. در شرایطی که معاملات به صورت روان و عادی انجام نمیشود، از این شیوه استفاده میکنیم.
وی درباره اقدامات برخی از کشورها برای دلار زدایی از معادلات خود و نظر برخی افراد در این زمینه اظهار کرد: برخی اعتقاد دارند به زودی و حتی یک شبه دلار زدایی صورت میگیرد و برخی دیگر اعتقاد دارند اصلا چنین اتفاقی رخ نمیدهد که هر دو گروه دچار اشتباه و افراط شدهاند.
رئیس هیئت مدیره اتاق ایران و چین بیان کرد: حجم بسیار زیادی از معاملات دنیا با دلار صورت میگیرد و اساسا یکی از دلایل هژمونی آمریکا، تسلط دلار و بازارهای بانکی و مالی بر دنیا است.
وی در عین حال دلار زدایی از معاملات کشورها را یک فرایند عنوان و اظهار کرد: این فرآیند از حدود یک دهه پیش کلید خورد و شاید تا چهار سال پیش کسی آن را احساس نمیکرد اما این روزها به دلیل شرایط جدیدی که در دنیا در حال شکل گیری است، مسئله دلار زدایی بروز و ظهور یافته است. اتفاقاتی که بین روسیه و آمریکا از یک سو میافتد، تضعیف نقش سیاسی آمریکا در دنیا و برتری اقتصادی چین نسبت به آمریکا طی چند سال پیش رو موجبات این مسئله را فراهم آورده است.
رئیس هیئت مدیره اتاق ایران و چین اشاره کرد: وقتی کشوری در دنیا اقتصاد برتر را کسب کند سعی میکند در حوزه اقتصاد سیاسی و بینالمللی خود را بیشتر مطرح کند و این کاری است که چینیها از یک دهه پیش آغاز کردند. آنها از یک دهه پیش آرام آرام معادلات یوان را انجام دادند و بعد از جنگ اوکراین، این مسئله جدی تر شده است.
وی افزود: اینکه برخی فکر میکنند دلار زدایی اصلا اتفاق نمیافتد، ناآگاهی نسبت به تاریخ است. اگر به 80 سال پیش بازگردید متوجه میشوید لیر استرلینگ یا پوند بریتانیا در مبادلات دنیا حرف اول را میزند. اگر در اوایل قرن بیستم صحبت از این میکردید قرار است اهمیت لیر استرلینگ و پوند بریتانیا در مبادلات بین المللی از دست برود، کمتر کسی باور میکرد اما شاهد بودیم بعد از جنگ جهانی دوم این اتفاق افتاد.