به گزارش سایت خبری پرسون، مسئولیت پذیری در رابطه عاطفی، تعهد شخصی و درونی است و باعث می شود فرد خودش را موظف بداند که اعمال ، افکار و احساساتش را به شکلی مطلوب در رابطه عاطفی به کار گیرد.
در رابطه عاطفی اگر یکی یا هر دو طرف مسئولیت افکار ، احساسات یا رفتارشان را نپذیرند ، هر کسی ساز خودش را خواهد زد و به جای تمرکز روی مساله و پیدا کردن راه حل مناسب مدام به دنبال مقصر میگردند.
مسئولیت پذیری در رابطه عاطفی یعنی بدانید که افکار ، احساسات و رفتارتان تاثیر مستفیم و غیر مستقیم روی رابطه عاطفی و طرف مقابلتان می گذارد بنابراین سعی کنید با مدیریت آنها ، به رابطه و شریک عاطفیتان آسیبی نرسانید و اگر متوجه چنین اتفاقی شدید ، به اندازه سهمی که دارید و بدون این که باج عاطفی بدهید یا دست به ایثارگری بزنید، برای ترمیم و بهبود رابطه قدم بردارید.
ملاک های مسئولیت پذیری در رابطه عاطفی
در یک رابطه عاطفی موفق طرفین باید احساس مسئولیت پذیری داشته باشند ، شاید تصور کنید مسئولیت پذیری به این معنی است که طرف مقابل به تمام حرفها و وعده هایش عمل کند ولی در واقعیت حتی خود شما هم نمیتوانید به همه قول و قرارهایی که با خودتان می گذارید عمل کنید.
مسئولیت پذیری در رابطه عاطفی بسیار پیچیده تر از این مسائل است.
فردی که از نظر عاطفی به تکامل لازم رسیده باشد میتوانید در رابطه عاطفی اش مسئولیت پذیر باشد. اگر میخواهید بدانید شریک عاطفی شما نسبت به رابطه عاطفی تان احساس مسئولیت پذیری دارد باید به دنبال ویژگی های زیر در رفتار او باشید:
پذیرفتن مسئولیت هیجانات و احساسات
همانطور که احساسات مثبت مانند عشق و ابراز محبت و قربان صدقه رفتن ، رابطه را زیباتر می کند. احساسات و هیجانات منفی مانند خشم یا حسادت میتواند به رابطه آسیب برساند، فرد مسئولیت پذیر انعکاسی که هیجانات منفی اش به رابطه وارد میکند را می پذیرد.
به عنوان مثال اگر پرخاشگری کند به خاطر تنش ایجاد شده عذرخواهی می کند و برای مدیریت خشمش اقدام میکند. اگر درگیر اضطراب است باید روی خودش کار کند که این اضطراب اثر مخربی روی رابطه عاطفی اش نگذارد.
پذیرش مسئولیت افکار و باورها
هر فکری که در سر شما می گذرد روی رابطه تاثیر می گذارد . افکار شما مدیریت احساسات و رفتارتان را بر عهده دارد. زمانی که در فکرتان می گذرد روز تولد شریک عاطفی تان را تبریک بگویید ، برایش هدیه بگیرید و سورپرایزش کنید نتیجه خوشایندش یک روز عاشقانه در سالروز تولدش است.
ولی افکار منفی میتواند باعث ایجاد تنش در رابطه عاطفی شود مثلا اگر باور داشته باشید که وظیفه شما است برای کنترل شریک عاطفیتان پیام هایش را چک کنید ، نتیجه اش این میشود که بدون اجازه یا حتی با فشار روحی سراغ گوشی او بروید و نشان دهید که به او اعتماد ندارید.
اگر باور داشته باشید که مرتب کردن خانه وظیفه خانم هاست و خودتان حتی در حد مرتب گذاشتن وسایل شخصی زحمت نکشید ، هر گاه خانه نامرتب باشد بینتان جر و بحث پیش خواهد آمد.
مسئولیت پذیری درباره افکار و باورها به این معنی است که آگاهانه افکارتان را بررسی کنید تا اگر موجب تنش در رابطه می شود با شیوه ای منطقی و اصولی آنها را ارزیابی و مدیریت کنید.
پذیرش مسئولیت رفتارها
قابل مشاهده ترین اثر شما در رابطه عاطفی ، رفتارهای شما است که بیشتر از افکار و احساساتتان قابل مشاهده است و مسلما شریک عاطفی شما اکثر انتقاداتش در رابطه عاطفی به رفتارهای شما بر میگردد. فردی که در قبال افکار و احساساتش مسئولیت پذیر باشد مسلما در قبال مسئولیت رفتارش کار آسان تری در پیش دارد.
برای این که بتوانید در قبال رفتارتان فردی مسئولیت پذیر باشید باید شنونده خوبی باشید. باید به حرف شریک عاطفیتان گوش دهید تا متوجه شوید کدام رفتارتان او را ناراحت میکند؟ غرغر کردنتان؟ بی توجهی تان؟ رابطه جنسی تان؟ عجول بودنتان؟ باید با گوش دادن فعال متوجه شوید کدام رفتار شما روی رابطه عاطفیتان اثر منفی می گذارد و سعی در اصلاحش داشته باشید.
باید درباره گله های شریک عاطفیتان به صورت آگاهانه رفتار کنید تا بتوانید متوجه رفتارهای مخرب خود شوید و مسئولیت اصلاح آن ها را بر عهده بگیرید.
خودش را به آن راه نمی زند
فرد مسئولیت پذیر در رابطه عاطفی درباره مشکلی که پیش آمده یا وظیفه ای که انجام نداده خودش را به آن راه نمی زند تا آب ها از آسیاب بیوفتد. یا پنهان کاری نمی کند که لازم نشود درباره اش توضیح دهد. برعکش وقتی مشکلی پیش می آید صادقانه با شریک عاطفی اش در میان می گذارد و برایش توضیح میدهد و مشئولین وقایع را به صورت منطقی بر عهده می گیرد تا مشکل حل شود.
تقصیر خودش را قبول دارد
برخی افراد وقتی اشتباهی رخ میدهد بدون این که به اصل ماجرا فکر کنند شروع به آسمان ریسمان بافتن می کنند تا ثابت کنند دیگری مقصر است و خودش در آن اشتباه نقشی نداشته است. ولی فرد مسئولیت پذیر همیشه نقش خود را در اشتباه قبول دارد و حتی اگر تقصیری در اشتباه نداشته باشد وظیفه خودش میداند که در این شرایط کنار شریک عاطفی اش باشد تا با کمک هم مشکل را حل کنند نه این که شروع به سرزنش و تحقیر دیگری کند و از فرصت پیش آمده به خودش جایزه بی تقصیر بودن بدهد.
ترسی از عذرخواهی ندارد
یکی از مهم ترین ویژگی های افراد مسئولیت پذیر این است که از عذرخواهی ابایی ندارند ، عذرخواهی شان صرفا لفظی نیست بلکه به دنبال جبران اشتباهشان هستند و خودشان را اصلاح می کنند.
وقت شناس و خوش قول بودن
افراد مسئولیت پذیر در رابطه عاطفی تا حد امکان پای قول و وعده هایشان می مانند و سعی میکنند به موقع انجامشان دهند مثلا اگر به شما گفته بعد از اتمام سربازی مقدمات ازدواج را فراهم میکند پای حرفش می ماند مگر این که دلایل منطفی برای تاخیرش داشته باشد و برنامه ریزی خودش را برایتان توضیح دهد یا اگر قول میدهد به فکر کسب درآمد بیشتر باشد ، حرکت و تلاشش را در این مسیر مشاهده می کند.
ثابت قدم و با برنامه بودن
فردی که در همه جنبه های زندگی اش مسئولیت پذیر است مسلما در رابطه عاطفی هم مسئولیت گذیر خواهد بود. چنین فردی برای زندگی اش برنامه ریزی دارد و میداند که زندگی شخصی و اقداماتش به طور مستقیم بر رابطه عاطفی اش تاثیر می گذارد و برای رسیدن به موفقیت در آینده ثابت قدم است و این ثابت قدم بودن را در رابطه عاطفی اش نشان میدهد و شما را بلاتکلیف نمیگذارد و لازم نیست که هر هفته یا هر ماه اهدافتان را به او یادآوری کنید و خیالتان از این که به فکر شما و رابطه عاطفی تان هست ، راحت میکند و دائم شما را در استرس رفتن یا ماندن نمیگذارد.
بهانه گیری نمی کند
افراد بی مسئولیت برای انجام ندادن وظایفشان بهانه گیری میکنند و آسمان و ریسمان به هم می بافند، برای توجیه بدقولی و عدم مسئولیتشان هزاران دلیل رنگارنگ دارند که گاهی کاملا منطقی به نظر می رسند چرا که استاد ربط دادن چیزهای بی ربط به هم شده اند ولی یک فرد مسئولیت پذیر اگر کارهایی که باید انجام دهند را به تاخیر بیندازد حتی اگر از روی تنبلی باشد بدون توجیه کردن با بهانه جویی اشتباهش را می پذیرد و به فکر جبرانش می افتد.
منبع: بیتوته