انتظار مردم از برجام چیست؟

بنابر گفته رضا نصری، یک کارشناس ارشد روابط بین الملل، تلاش بی وقفه لابی‌ اسرائیل و لابی‌های جنگ‌طلب برای متوقف کردن روند مذاکرات، نشانه‌ای برای دستیابی یک توافق خوب است.
تصویر انتظار مردم از برجام چیست؟

به گزارش سایت خبری پرسون، رضا نصری در پاسخ به این سوال که با توجه به شواهد به نظر می‌رسد که بیش از گذشته به توافق احیای برجام در حال نزدیک شدن هستیم و ایران همواره بر موضوع توافق خوب تاکید کرده است در همین چارچوب به نظر شما چه توافقی خوبی است یا به عبارت دیگر توافق خوب چه ویژگی هایی دارد؟ گفت: یکی از نشانه‌های اینکه ایران به دستیابی به یک توافق خوب نزدیک است تکاپوی شدید و تلاش بی وقفه لابی‌ اسرائیل و لابی‌های جنگ‌طلب برای متوقف کردن روند مذاکرات است.

روش مخالفان برجام برای متوقف کردن مذاکرات چیست؟

وی با بیان این که مخالفان برجام برای متوقف کردن مذاکرات معمولاً دو راه پیش می‌گیرند، در این ارتباط اظهار کرد: یکی اینکه تلاش می‌کنند با طرح اتهامات حساسیت‌برانگیز، بدنام کردن ایران یا القاء تسلیم شدن بایدن در برابر ایران، هزینه سیاسی و حیثیتی انعقاد قرارداد را برای دولت کنونی آمریکا و طرفداران برجام بالا ببرند. دوم اینکه تلاش می‌کنند با اقدامات خرابکارانه، تحرکات نظامی، ارائه لوایح جدید به کنگره و وعده برهم زدن قرارداد در صورت تغییر رئیس‌جمهور، ایران را از احیای برجام منصرف سازند.

این کارشناس ارشد روابط بین الملل افزود: طرح اتهاماتی از قبیل ترور مقامات سابق آمریکا یا دست داشتن ایران در حمله به سلمان رشدی در دسته اقدامات اول قرار دارند؛ و نامه‌نگاری سناتورهای جمهوریخواه علیه برجام یا لایحه اخیر آن‌ها در مجلس سنا (موسوم به Solidify Iran's Sanctions Act ۲۰۲۲) - که دو لابی مهم اسرائیلی FDD و AIPAC مبتکر آن هستند - در دسته دوم تعریف می‌شود. سرعت و شدت این اقدامات نشان می‌دهد ایران در شُرف دستیابی به توافقی است که قادر خواهد بود مولفه «قدرت اقتصادی» را به سایر مولفه‌های قدرت آن اضافه کند.

قرارداد خوب، چه قراردادی است؟

نصری با بیان این که معتقدم یک قرارداد خوب در درجه اول قراردادی است که ثبات و ماندگاری بلندمدت برجام را تضمین کند، تصریح کرد: حال اینکه چقدر این شرط تأمین شود تا حدود زیادی بسته به این دارد که ایران در آینده برای حفظ برجام چه راهبرد و برنامه‌ای در نظر داشته باشد. اگر بنا باشد مانند زمان دولت روحانی فشارهای داخلی مانع ابتکارعمل‌ در حوزه سیاست خارجی شود و دست وزارت خارجه برای طراحی یک نقشه راه در این راستا بسته باشد، طبیعتاً تداوم براجام با چالش‌های مشابه گذشته روبرو خواهد شد. یعنی، رئیس‌جمهور بعدی آمریکا مانع سیاسی، اقتصادی، ساختاری و راهبردی زیادی برای خروج مجدد از توافق نخواهد دید.

وی ادامه داد: اما اگر بازیگران حوزه سیاست داخلی از اشتباهات گذشته درس گرفته باشند و این بار اجازه دهند دولت و دستگاه سیاست خارجی برای تداوم برجام و ممانعت از کارشکنی آمریکا برنامه‌ریزی و نقشه‌راهی طراحی کنند، قطعاً دولت بعدی آمریکا نیز به راحتی سابق قادر نخواهد بود توافق را زیر پا بگذارد.

انتظار مردم ایران از تاثیرات توافق احتمالی احیای برجام چیست؟

این کارشناس ارشد روابط بین الملل در پاسخ به این سووال که به نظر شما انتظار مردم از تاثیرات این توافق احتمالی چیست؟ اظهار کرد: انتظار مردم همان جمله‌ایست که به تصریح در متن برجام آمده. یعنی «عادی سازی روابط اقتصادی و تجاری ایران با جهان»! اگر این عادی‌سازی صورت بگیرد، به تدریج فعالیت‌های صنعتی، تجاری و اقتصادی در داخل کشور با معیارها و ملزومات تعامل با بازیگران جهانی تطبیق خواهد یافت. در واقع، برخلاف تصوری که در برخی محافل حاکم است، عادی‌سازی روابط اقتصادی و تجاری فقط به معنی فروش آزاد نفت نیست! عادی‌سازی یعنی هر شهروند و شرکت نوپای ایرانی بتواند - با حداقل مانع حقوقی و حیثیتی - در مقیاس‌ کلان جهانی به فعالیت اقتصادی مبادرت ورزد و برای خود و کشورش ثروت‌اوری کند. به نظرم انتظار مردم نیز ایجاد چنین فضایی است.

411673

سازمان آگهی های پرسون