به گزارش سایت خبری پرسون، اسکناس امریکایی ظرف ۴۸ ساعت سه بار رکورد خود در سال ۱۴۰۱ را ارتقا داد و حتی بعد ۱۴۰ روز در بازار آزاد تهران به کانال 30 هزار تومان نیز وارد شد. قیمت دلار سهشنبه ۲۹ هزار و ۳۰۰ تومان و دوشنبه ۲۸ هزار و ۶۵۰ تومان بود و روز گذشته تا 29 هزار و 950 تومان و سپس 30 هزار تومان پیشروی کرد، اما در ادامه کمی عقب نشست و با 29 هزار و 870 تومان مبادله شد که نسبت به روز گذشته 720 تومان افزایش را نشان میدهد. تا اینکه در پایان معاملات به 29هزار و 600 تومان رسید.
این قیمت نسبت به 8 فروردین 1401 بیش از 3 هزار تومان افزایش دارد. ضمن اینکه آخرین بار روز دوم دیماه پارسال قیمت دلار در کانال ۳۰ هزار تومان قرار گرفته بود. برخی دیدگاهها بر این است که رفتار دلار نوعی واکنش به وقایع اقتصادی داخلی در روزهای اخیر است. عدهای افزایش قیمت دلار را به روند صعودی درهم امارات ربط میدهند و دستهای دیگر، نرسیدن اخبار مثبت سیاسی به بازار ارز را بهانه جهش نرخ دلار در بازار قلمداد میکنند. همزمان با رکوردشکنیهای پیدرپی دلار، یورو و درهم امارات نیز آمار و ارقام جدیدی در بازار ارز ۱۴۰۱ ثبت کردهاند و هر یک به نوبه خود دست به رکوردشکنی زدهاند.
چنانکه قیمت درهم روز سهشنبه کانال 8 هزار تومان را تصرف کرد و در بازار امروز دیروز از مرز مقاومتی 8 هزار و 200 تومان عبور کرد و 8 هزار و 240 تومان فروخته شد. این در حالی است که رشد درهم انتظارات افزایشی در بین معاملهگران را بالا برده است. وبسایت «اکویران» به نقل از یک فعال بازار ارز، درباره علت رشد نرخ حواله درهم نوشته که انتظارات تورمی و چشمانداز مبهم در حوزههای سیاست خارجی ازجمله دلایل ورود تقاضای احتیاطی به بازار است. به گفته این منبع «طبیعتا با افزایش حواله درهم، قیمت اسکناس دلار در بازار تهران نیز جابهجا میشود.»
در عین حال به نوشته «ایرنا»، انتشار خبر دستگیری سرشاخههای قاچاق دلار، بازار ارز تهران را به هم ریخت. معاملهگران تصور میکردند که بازار ارز زیر ذرهبین پلیس امنیت اقتصادی قرار گرفته است. این خبرگزاری به نقل از پلیس امنیت اقتصادی عنوان کرده که نیروی انتظامی ضمن رصد کامل بازار ارز و شناسایی سرشاخههای قاچاقچیان و دلالان ارزی، مقادیر قابل توجهی ارز که طبق قانون فاقد فاکتور رسمی خرید از صرافیهای مجاز است، مصادره کرده است. در این فضای پرتنش و پر از اضطراب معاملهگران تصور میکردند که بازار ساز توانایی کنترل اسکناس امریکایی را از دست داده است و همین امر انتظارات افزایشی را بالا برده بود. همزمان بازار طلا و سکه به نوسات بازار ارز دقت کرد و جهت حرکت خود را با توجه به نرخ دلار تعیین کرده است.
چنانکه با افزایش نرخ دلار، قیمت سکه نیز از نیمه کانال 13 میلیون تومان عبور کرد. البته بانک مرکزی در دستورالعملی که 11 اردیبهشت امسال منتشر شد؛ تمام دارندگان دلارهای خانگی را ملزم کرد که یا دلارهای خود را در بانکها سپردهگذاری کرده و سود نقدی دریافت کنند یا اینکه بفروشند. دستورالعملی که شاید نتیجه عکس داده و به نظر میرسد که بازار را به هم ریخته است.
بانک مرکزی: التهاب بازار ارز ناشی از آثار روانی است
در عین حال علی صالحآبادی، رییس کل بانک مرکزی در اظهاراتی که درباره نوسانات بازار ارز اینطور توضیح داده که «التهاب در بازار غیررسمی که ناشی از آثار روانی است، حتما کاهش خواهد یافت.»
رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه تعادل و آرامش با تامین ارز در بازار حاکم خواهد شد، گفت: به عنوان بازارساز هم در بازار نیما و هم در بازار متشکل حضور موثر خواهیم داشت. وی با اینکه ذخایر اسکناس بانک مرکزی به بیشترین اندازه در تاریخ رسیده است، تصریح کرد: با وزارت صمت جلسات متعددی داریم.
باتوجه به بهبود وضعیت منابع ارزی کشور ثبت سفارشها نیز بیشتر شده است. صالحآبادی ضمن تاکید بر اینکه سیاستهای ارزی و تجاری کاملا با هم هماهنگ است، تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون ۴.۳ میلیارد دلار در سامانه نیما تامین ارز شد. همچنین برای واردات مربوط به دارو یک میلیارد دلار و برای مواد غذایی ۳ میلیارد دلار تامین ارز کردیم.
وی با اشاره به اینکه درآمدهای ارزی کشور زیاد شده و درحال وصول است، گفت: تامین ارز از گذشته به مراتب بهتر شده است. دیروز ۲۳۰ میلیون دلار در سامانه نیما ارز تامین شد و عرضه ارز در نیما بیشتر از تقاضا شده است. صالحآبادی با بیان اینکه سال گذشته بیش از ۵۵ میلیارد دلار تامین ارز صورت گرفت و امسال قطعا بیشتر خواهد شد، ادامه داد: نیازهای ارزی کشور یکی در حوزه واردات است و یکی در حوزه اسکناس مثل ارز دانشجویی و ارز مسافرتی است که در هر دو تامین ارز به خوبی انجام میشود.
قاچاق ارز در یک بانک
صالحآبادی همچنین بدون اشاره به جزییات خاصی عنوان کرده که در یکی از بانکها اقدامات مرتبط با قاچاق ارز صورت میگرفت که علاوه بر مسدود کردن حساب فرد خاطی، با مدیر آن بانک نیز برخورد شد.
صالحآبادی ادامه داد: در گذشته صرفا بانک مرکزی باید ارز کالاهای اساسی را از محل درآمدهای نفتی تامین میکرد، اما اکنون علاوه بر آن در بازار نیما نیز تامین صورت خواهد گرفت؛ حتما در وضعیت جدید تامین ارز از گذشته بهتر خواهد بود.
منبع: روزنامه اعتماد