به گزارش سایت خبری پرسون، سخنگوی فراکسیون مستقلین ولایی مجلس گفت که کشورهای خارجی آماده ارائه امتیازات مختلفی به جوانان ایرانی هستند تا نخبگان را جذب کنند.
محمدعلی محسنی بندپی در نطق میان دستور نشست علنی امروز گفت که «امروز نه تنها آمریکا، کانادا و اروپا مرزهای خود را به سوی جوانان ما گشودهاند بلکه کشورهای چین، کره جنوبی، سنگاپور، مالزی و حتی هنگ کنگ هم آماده ارائه بورسیه به جوانان ما یا هرگونه امتیاز دیگر برای جذب نخبگان است؛ چراکه به معنای واقعی معتقدند باید برای حل مشکل کشورشان راه حل علمی پیدا کنند.»
این نماینده برای جلوگیری از مهاجرت مردم و جوانان از مسئولان خواست نگرانیهای جامعه و چند گروه از جمله اعضای هیئت علمی دانشگاهها، پزشکان، پرستاران، معلمان، کارگران، بازنشستگان، کارمندان در لایحه بودجه ۱۴۰۱ رفع شود.
برخی رسانهها در ماههای گذشته با استناد به آمارهای صدخانه مهاجرت ایران اعلام کردهاند ۳۷ درصد از دارندگان مدال در المپیادهای دانشآموزی در بازه زمانی سالهای ۸۰ تا ۹۱ مهاجرت کردهاند. همچنین ۲۵ درصد از مشمولان بنیاد نخبگان و ۱۵ درصد از رتبههای زیر هزار کنکور سراسری در کشورهای دیگر مقیم هستند.
رسانهها به نقل از محمد وحیدی، از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نوشتهاند که «ایران در بین ۹۸ کشوری که نخبگان خود را با مهاجرت از دست میدهند، جزو کشورهای با بالاترین آمارها قرار دارد.»
اما در مقابل آذر ماه امسال خبرگزاری مهر به آماری که رصدخانه مهاجرت ایران در اختیار آنها قرار داده اشاره کرده و نوشته است «برخلاف ادعاهای مطرح شده در رسانهها که همواره ایران را در صدر کشورهای مهاجر فرست قرار میدهند، اما واقعیتهای آماری خلاف این ادعاها را ثابت میکنند. با توجه به آخرین آمار موجود در سال ۲۰۲۰ رتبه مهاجر فرستی ایران از میان ۲۳۲ کشور جهان ۵۴ بوده است.»
بر اساس گزارش این رسانه، کشورهای امارات متحده عربی با ۵۴ هزار نفر، ایالات متحده آمریکا با ۳۸۷ هزار نفر، آلمان با ۱۵۲ هزار نفر، ترکیه با ۸۴ هزار نفر، انگلستان با ۸۳ هزار نفر پنج مقصد اول مهاجران ایرانی در جهان هستند.
این گفته در حالی مطرح میشود که آذر ماه امسال رهبری انقلاب در دیدار با نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی، مهاجرفرستی و تشویق برخی عناصر در دانشگاهها برای خروج جوانان نخبه از میهن و مأیوس کردن آنها از آینده را خیانت صریح به کشور و دشمنی خواند.
به نظر میرسد این گفته آیت الله خامنهای درباره جلوگیری از مهاجرت نخبگان ایرانی متفاوتتر از سالهای گذشته باشد. اگرچه ایشان «تمایل یک نخبه برای مهاجرت به کشوری دیگر با این نگاه و توجه که بدهکار کشور است و پس از تحصیل بازخواهد گشت» را بلامانع دانسته است.