به گزارش سایت خبری پرسون از چهارمحال و بختیاری، بیژن حقیقتی معاون مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری در خصوص راهکارهای پیشگیری از هدررفت آب در حوزه کشاورزی، اظهار کرد: برای استفاده بهینه از منابع آب و صرفهجویی در مصرف آن راهکارهای متعددی وجود دارد، برای مثال کاشت ارقام مقاوم به خشکی منجر به صرفهجویی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد در مصرف آب میشود، همچنین کاشت این نوع ارقام افزایش عملکرد در زمینه کشاورزی را در پی دارد.
معاون مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری افزود: کاشت ارقام با طول فصل کوتاه نیز در مصرف بهینه از منابع آب موجود در استان تاثیر بالایی دارد، برای مثال هرساله ذرت دامی برای مصرف دامداریهای موجود در سطح استان کاشته میشود، اما میتوان به جای کاشت رقم ۷۰۴ ذرت دامی که دارای طول فصل رشد ۱۳۰ روزه است از ارقام با طول فصل رشد کوتاهتر مانند رقم ۶۰۴ استفاده کرد که این رقم دارای طول فصل رشد ۸۵ تا ۹۰ روز است، این موضوع منجر میشود حدود ۳۰ روز در مصرف آب صرفهجویی شود و این یعنی در مصرف یک چهارم از میزان آب مصرفی برای کشت محصول ذرت دامی صرفهجویی میشود.
وی ادامه داد: درخصوص کشت محصول سیبزمینی نیز میتوان از ارقام با طول فصل رشد کوتاهتر استفاده کرد، بهصورت کلی میتوان گفت باید کشت محصولات بهاره مانند ذرت دامی، سیبزمینی، پیاز، لوبیا و... در چهارمحال و بختیاری انجام شود، اما برای صرفهجویی در مصرف آب باید از ارقام جدید استفاده کرد که طول فصل رشد کوتاه دارند و همچنین از پتانسیل عملکرد بالایی برخوردار هستند.
حقیقتی عنوان کرد: یکی دیگر از روشهای صرفهجویی در مصرف آب در زمینه کشاورزی استفاده از سیستمهای نوین آبیاری است، برای مثال میتوان از آبیاری قطرهای نواری که به آن تیپ نیز گفته میشود برای کشتهای بهاره استفاده کرد که دارای راندمان آبیاری ۹۰ درصدی است، اما در سیستمهای آبیاری سطحی راندمان آبیاری ۴۰ تا ۵۰ درصد است و این یعنی حدود ۵۰ درصد هدررفت آب در این روشها وجود دارد.
معاون مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: بنابراین در صورتیکه از سیستمهای نوین آبیاری مانند آبیاری قطرهای نواری در کشاورزی استفاده شود، حدود ۴۰ درصد در مصرف آب صرفهجویی میشود که این موضوع میتواند منجر به تقویت آبهای زیرزمینی شود و یا آب باقیمانده برای مصارفی مانند شرب مورد استفاده قرار گیرد.
وی یادآور شد: با استفاده از راهکارهای بیان شده در زمان مواجه با خشکسالی میتوان با حدود ۵۰ درصد آب مصرفی نسبت به سالهای گذشته کشاورزی پررونقی داشت و کشتهایی که در گذشته صورت میگرفت در زمان خشکسالی نیز انجام شوند.
حقیقتی تصریح کرد: نکته قابل توجه این موضوع است که آبیاری قطرهای به سرمایهگذاری نیاز دارد، بنابراین با توجه به درآمد پایین کشاورزان باید از این قشر حمایتهای مالی لازم صورت بگیرد و موانع پیشروی آنها برداشته شود تا بتوانند با اجرای آبیاری قطرهای در زمینهای کشاورزی خود به صرفهجویی در مصرف آب کمک کنند.
معاون مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، بیان کرد: یکی دیگر از روشهای صرفهجویی در مصرف آب در حوزه کشاورزی کشت ارقام و محصولات دیم است، زیرا در استان در فصل بهار بارندگیهای مناسبی رخ میدهد و به همین دلیل حدودا تا پایان فصل بهار امکان استفاده از آب چاه، قنات و چشمههای آب سطحی وجود دارد.
حقیقتی با بیان این موضوع که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد زمینهای کشاورزی موجود در چهارمحال و بختیاری زیر پوشش آبیاریهای بارانی و نوین هستند، خاطرنشان کرد: در استان دو محصول استراتژیک گندم و جو کشت میشود که میتوان از ارقام دیم این دو محصول برای کشت استفاده کرد در واقع میتوان ارقام دیم در زمینهای آبی کاشته شوند و دو یا سه آبیاری تکمیلی نیز برای آنها انجام شود که در نتیجه افزایش عملکرد و صرفهجویی در مصرف آب را در پی دارد.
منبع:ایسنا