غلامرضا مرحبا، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در خصوص وضعیت تورمی کشور به خبرنگار سایت خبری پرسون، گفت: روشهای بسیاری برای کنترل تورم وجود دارد و کشورهایی که حتی زیرساختهای ایران را ندارند؛ در کنترل تورم موفقتر عمل کردند.
مرحبا افزود: ایجاد سیاستهای پولی و مالی، جلوگیری از چاپ پول بدون پشتوانه، جلوگیری از اعطای تسهیلات از طریق خلق پول، انضباط در دخل و خرج دولت، عدم استقراض دولت از بانک مرکزی و سایر بانکهای کشور از جمله روشهای استانداری است که میتواند تورم را کنترل کند.
وی ادامه داد: باید روابط مالی خود را با همسایگان و سطح بینالملل با هدف ارزآوری برای کشور افزایش داد. تعجبآور است در کشور شاهد تشدید همزمان رکود و تورم میباشیم؛ موضوعی که در کتاب های اقتصادی نیز به ندرت دیده میشود.
این نماینده مجلس تصریح کرد: تورم و رکود ضد یکدیگر هستند؛ زمانی که رکود ایجاد شود، تورم کاهش مییابد. برخی کشورها برای حذف رکود، به صورت مقطعی تورم را افزایش میدهند. زیرا با افزایش قیمت، انگیزه و تمایل تولیدکنندگان نیز برای افزایش تولید بهبود مییابد. بنابراین تورم و رکود مخالف یکدیگر و ایجاد همزمان رکود و تورم بالا در کشور یک مسئله نادر است.
مرحبا بیان کرد: دولتها برای مهار تورم باید اراده داشته باشند؛ اما شاهد این هستیم که دولتها صرفا به کنشهای محیطی و اجتماعی واکنش نشان میدهند. برای مثال دولت پس از این که با کسری بودجه مواجه میشود، از بانک مرکزی و در واقع حساب مردم پول بدون پشتوانه برداشت میکند و باعث تورم میشود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دولت بانکها را تحت فشار گذاشته تا تسهیلات ارائه دهند. بانکها نیز وام میدهند و به دلیل این که منابع مالی لازم را ندارند باعث خلق پول بدون پشتوانه میشوند. این وضعیت به افزایش تورم و کاهش ارزش پول ملی منجر میشود.