به گزارش سایت خبری پرسون، آیا زمانی که احساسات عشقتان به رابطه خاصی که در گذشته داشته است را ، به یاد می آورید، خون تان به جوش می آید؟ فکر می کنید که رابطه عاشقانه قبلی اش سالم نبوده است؟ ولی با این وجود یادآوری آن شما را آزار میدهد؟ آیا خودتان را با پارتنر سابق عشقتان مقایسه میکنید؟ در روانشناسی این احساسات به نام " سندرم ربکا " شناخته می شود.
علت این که حسادت نسبت به رابطه قبلی عشقتان و فردی که در گذشته در زندگی او وجود داشته به نام سندرم ربکا شناخته میشود به دلیل داستان رمان "ربکا" نوشته دافنه دوموریه است که در سال 1938 منتشر شد.
داستان این رمان درباره زنی است که با یک مرد بیوه ازدواج میکند. همه چیز فوق العاده پیش میرد تا این که روح ربکا ، همسر سابق مرد ، ظاهر میشود. این روح به صورت مداوم با شوهرش در حال صحبت کردن است تا او همسرش را طلاق دهد. علاوه بر ترساندن مرد، این روح کاری میکند که شوهر سابقش درباره شروع یک زندگی جدید، احساس نا امنی کند که منجر به درگیری های جدید میشود.
ربکا، همسر سابق ماکسیم، به او میگوید که دختر جدید لیاقت او را ندارد و هیچ کس او را دوست ندارد و مناسب ماکسیم نیست و غیره . این رمان در زمان خود بسیار گل کرد و هیت شد و حتی در رادیو داستانش را پخش کردند و یکی از فیلم های نابغه بزرگ ، آلفرد هیچکاک هم از این رمان اقتباس گرفته شده است.
سندرم ربکا چیست؟
روان شناسان سندرم ربکا را برای تعریف افرادی استفاده میکند که نسبت به پارتنر سابق شخص جدیدی که وارد زندگیشان شده است، حسادت بیمارگونه دارند.
به گفته کارشناسان گرچه حسادت نسبت به رابطه قبلی عشقتان طبیعی است ولی اگر دارای یک الگوی تکرار شونده و وسواسی باشد که روحیه و رفتار شما را تحت تاثیر قرار دهد تبدیل به بیماری میشود.
درست مثل اتفاقی که در رمان افتاد، حسادت ، شبحی است که موقع یادآوری رابطه قبلی عشقتان شما را شکار کرده و آزار میدهد.
شاید برایتان کمی عجیب به نظر برسد یا درکش برایتان سخت باشد با اینحال این حسادت، بیشتر از چیزی که تصور کنید، اتفاق می افتد.
زمانی که یک نفر از سندرم ربکا رنج میبرد، به طور بیمارگونه ای تمایل دارند که همه چیز را در فرد قبلی که با پارتنر آنها وارد رابطه شده بوده، کشف کنند تا شاید بتواند چیزهای بدی در مورد او پیدا کنند. در این صورت یک رابطه که اصولا باید بین دو نفر باشد تبدیل به یک رابطه 3 نفره در تختخواب میشود.
این حسادت میتواند مشکلی بزرگ برای رشد و بهبود رابطه یک زوج ایجاد کند، زیرا حسادت میتواند ، رفتار طبیعی یک فرد را تحت تاثیر قرار دهد. در این مورد فقط فرد حسود نیست که آزار میبیند، موضوع حسادت هم از رفتار او رنج میبرد.
گاهی اوقات سندرم ربکا منجر به پرخاشگری نسبت به فردی که قبلا در زندگی پارتنرتان بوده، میشود و یا ممکن است باعث شود بخواهید تمام تعاملات اجتماعی پارتنرتان را تحت نظر بگیرید که باعث ایجاد تعارض و عدم پویایی رابطه جدیدتان خواهد شد.
مراقب باشید، گیر کردن در گذشته یک فرد میتواند رابطه فعلی شما را در یک چشم به هم زدن نابود کند.
چطور بر حسادت سندرم ربکا غلبه کنیم؟
اول این که برای غلبه بر حسادت غیر معقولتان باید یاد بگیرید با این روح زندگی کنید. این واقعیت را قبول کنید که رابطه ی قبلی عشقتان مربوط به گذشته است.
در مرحله دوم باید درک کنید که حسادت یک نشانه واضح از عدم امنیت و واکنشی به تهدید فرضی است که ممکن است واقعی باشد یا نباشد.
از سویی دیگر حسادت زمانی بروز میکند که شما ، فرد دیگر را ملک شخصی خود بدانید و هر چیزی که توجه آن شخص را به خود جلب کند اعم از فردی دیگر، اشیاء ، حیوانات یا کار ، شما را دچار حمله حسادت خوهد کرد. و در این مورد خاص و فردی که قبلا وجود داشته ، حس حسادت شما را برمی انگیزد. پس همیشه باید به خودتان یادآور شوید که آن رابطه مربوط به گذشته است نه زمان حال.
تاثیر مخرب سندرم ربکا بر رابطه شما
اعتماد متقابل پایه و اساس هر رابطه سالم است ولی سندرم ربکا میتواند این اعتماد را خدشه دار کند.
با این که از نظر تئوری همه ما میدانیم که برای داشتن یک رابطه قوی و پایدار باید به دنبال ویژگیهایی از جمله ، محیط سالم زندگی، احترام متقابل و اعتماد باشید ولی پوشش این موارد در عمل کار مشکلی است.
وسواس داشتن نسبت به یک شخص خاص که در گذشته پارتنرتان حضور داشته و در نتیجه حسادت به او میتوند تاثیر منفی بر اعتماد به نفس شما بگذرید و پیشرفت در رابطه ای که در آن قرار دارید را متوقف کند.
معمولا مقایسه نکردن خودمان با دیگران غیر ممکن است. هر فردی به صورت تمام وقت در حال مقایسه خود با دیگران است مثلا عکسی از یک شخص معروف را میبنیم و با خودمان فکر میکنیم " او خیلی زشت است، میتوانست لباس بهتری بپوشد یا کاملا برعکس ، او چقدر زیباست " . اگر ما از حسادت بیمارگونه رنج ببریم مهم نیست که عکس چه چیزی را نشان میدهد ما همواره تصور میکنیم که آن فرد یک تهدید برای ماست و واکنش بدی نشان میدهیم.
اگر فکر میکنید که حتی ذره ای به سندرم ربکا مبتلا شده اید و نمیتوانید از فکر کردن به رابطه قبلی پارتنرتان دست بردارید. زمان آن رسیده است که فکری به حال بهبود عزت نفس خود کنید. مهم نیست که آن شخص چقدر در گذشته برای عشقتان، مهم بوده است. مهم این است که همیشه باید به خود یادآور شوید که آن رابطه تمام شده و متعلق به گذشته است.
تنها نتیجه ای که حسادت بیمارگونه به شخصی که در گذشته بوده است برای شما به ارمغان می آورد این است که رابطه خود شما در زمان حال ، به خطر بیوفتند. سعی کنید خودتان را با افرادی که در گذشته حضور داشته اند مقایسه نکنید، این کار فقط باعث رنجش شما خواهد شد.
شما هر کاری که انجام بدهید ، مسلما آن فرد بهتر یا بدترش را انجام داده است بنابراین فکرتان را درگیر نکرده و سعی کنید بهترین خود در زمان حال باشید و از رابطه ای که دارید لذت ببرید.
با مقالات حوزه زناشویی مجله سایت پرسون، دانش خود را چند برابر کنید.