به گزارش سایت خبری پرسون، در این میان، کبد یکی از مهمترین اندامهایی است که میتواند تحت تاثیر قرار بگیرد.کبد اندامی است که به متابولیز کربوهیدرات ها، پروتئین و چربی مصرفی ما کمک میکند و آنها در قالب گلیکوژن، ویتامینها و مواد معدنی ذخیره میکند تا در آینده مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین، کبد به حذف سموم از جریان خون کمک کرده و ضرر سموم برای بدن را کاهش میدهد.یک نوشابه معمولی حاوی شیرین کنندهای به نام شربت ذرت با فروکتوز بالا است. در شرایطی که این ماده به طور کامل از فروکتوز تشکیل نشده است، اما حاوی سطوح بالا از این قند ساده است. کبد انسان اندام اصلی برای پردازش فروکتوز است که میتواند آن را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو، اثر نوشابه بر کبد میتواند بسیار جدی باشد.
میتواند به بیماری کبد چرب غیر الکلی منجر شود
به گفته کری گانز، متخصص تغذیه، قند بیش از حد میتواند به انباشت چربی در بدن منجر شود که ممکن است این شرایط برای کبد مضر باشد.
مطالعات نشان داده اند مصرف بیش از حد قند توسط انسان میتواند فشار مضاعفی بر کبد وارد کرده و قند اضافه به صورت چربی در کبد ذخیره شود. این روند در نهایت میتواند ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی را موجب شود. به گفته کارشناسان کلینیک مایو، از علائم این بیماری که میتواند به بروز بافت زخمی در کبد (سیروز) و نارسایی کبدی منجر شود میتوان به خستگی و احساس درد اشاره کرد.
میتواند موجب مقاومت به انسولین شود
اگر زیاد نوشابه مصرف میکنید، این میتواند احتمال مقاومت به انسولین را افزایش دهد. یک مطالعه نشان داد افرادی که روزانه ۴ نوشابه گازدار مصرف میکنند تنها طی سه هفته در مجموع بین ۴۰ تا ۸۰ گرم قند دریافت کرده که افزایش مقاومت به انسولین در کبد را به همراه داشت. همچنین، مشخص شده است که نوشابه میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
میتواند به التهاب کبد منجر شود
نوشابه نه تنها حاوی قند فراوان است، بلکه میتواند حاوی میزان زیاد از شربت ذرت با فروکتوز بالا باشد که مشخص شده است این ماده آثار منفی بر کبد دارد. مطالعهای در سال ۲۰۲۰ روی موشها نشان داد آنهایی که در بلند مدت با شربت ذرت با فروکتوز بالا تغذیه شده بودند دارای نشانههای تخریب در سد دیواره روده و کبد ملتهب بودند. این میتواند به استئاتوهپاتیت غیرالکلی منجر شود که میتواند در نهایت موجب ایجاد بافت زخمی در کبد (سیروز)، سرطان کبد و نارسایی کبدی شود.
سیروز (بافت زخمی کبد)
همانگونه که پیشتر نیز اشاره شد، روشهای بسیاری وجود دارند که نوشیدن بیش از حد نوشابه میتواند به بروز سیروز کبدی منجر شود که به واسطه بروز بافت زخمی در کبد شکل میگیرد. به طور خاص، سیروز زمانی رخ میدهد که کبد انسان آسیب دیده باشد – چه به واسطه بیماری یا نوشیدن نوشابه – و در تلاش برای ترمیم خود باشد. با تداوم آسیب، بافت زخمی بیشتری شکل میگیرد و شرایط را برای کبد به منظور ارائه عملکرد درست خود دشوار میکند و این شرایط به طور کلی در مرحلهای خاص دیگر برگشتپذیر نخواهد بود. مصرف بیش از حد نوشیدنیهای شیرین شده با شکر با بیماری کبد چرب غیر الکلی پیوند خورده است که این شرایط با ۳۰ درصد خطر بیشتر بروز سیروز مرتبط است.»