به گزارش سایت خبری پرسون از بوشهر، در هفتهای که گذشت نمایندگان مجلس شورای اسلامی کار بررسی بودجه سال آینده را آغاز کردند و یکی از موضوعات مورد بررسی توزیع بودجه استانها از محل منابع بودجه عمومی، عوارض و مالیات بر ارزش افزوده بود.
در این جلسات نمایندگان شاخصهایی را به منظور توزیع عادلانه بودجههای استانی از محل منابع بودجه عمومی، عوارض و مالیات بر ارزش افزوده تعیین کردند.آنها بر اساس بند هفت این طرح دولت را مکلف کردند در تنظیم و تصویب لایحه بودجه سنواتی، توزیع عادلانه بودجه استانها از محل منابع بودجه عمومی، عوارض و مالیات بر ارزش افزوده بر اساس شاخصهای جمعیت، محرومیت، معکوس درآمد سرانه، نرخ بیکاری و همچنین لحاظ مساحت در توزیع اعتبارات داخل استان مدنظر قرار دهد.
سهم کم استان های نفت خیز از بودجه
در حالی این بند از طرح به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسیده است که استانهای نفتخیز همچون بوشهر و خوزستان بیشترین میزان درآمد را برای کشور دارند ولی بر اساس این طرح، سهم کمتری از بودجه خواهند داشت.
یکی از شاخصهای این طرح، معکوس درآمد سرانه است و بر این اساس استانهای با درآمد سرانه بالا از بودجه کمتری برخوردار میشوند. با توجه به اینکه درآمد سرانه بر اساس تقسیم میزان درآمد هر استان بر جمعیت آن محاسبه میشود، استانهایی همچون بوشهر و خوزستان با بیشترین درآمدها کمترین سهم را خواهند داشت.
صنعت نفت و گاز و پتروشیمی بیشترین ضرر و زیان را به اهالی اطراف خود وارد میکنند و با آلودگی زمین، هوا، آب و... زندگی را برای مردم سخت کردهاند و حق این مردم نیست که سهمی کمتر از اهالی دیگر استانها داشته باشند.
در همین حال نیز دو تن از نمایندگان استان و استاندار بوشهر در مصاحبه ها و نطق های خود این موضوع را بی عدالتی خوانده و خواستار اصلاح آن شدند.
اصلاح بودجه بی مهری تاریخی نسبت به بوشهری ها است
چند روز پیش استاندار بوشهر در گفت وگو با خبرنگاران اصلاح ساختار بودجه را بیمهری تاریخی به مردم این استان خواند و از مجلس شورای اسلامی خواست از لحاظ رویکردی که منجر به کاهش نیمی از بودجه استان بوشهر جلوگیری کنند.
عبدالکریم گراوند اضافه کرد: در ارتباط با این طرح اتفاق خوبی رقم نخورده است ، چراکه در این اصلاح ۱۳ استان برخوردار کشور به صورت ویژه از منابع مالی برخوردار شدند و استانهای تاثیرگذار کشور مورد بی مهری بیش از حد قرار میگیرند.
وی گفت: مجلس انقلابی باید انقلابی علیه بودجه استانی مانند بوشهر داشته باشد چرا که بالاتر از ۵۰ درصد اعتبارات استان بوشهر در اصلاح ساختار بودجه درحال حذف شدن است.
عبدالکریم گراوند ادامه داد: استانی که بالاترین نقش در پیشرفت و توسعه کشور دارد باید جایگاه بودجه ای بسیار بالاتر از وضعیت کنونی داشته باشد.
گراوند اظهار کرد: مجلس باید به محرومیت ها و ظرفیت استانها توجه داشته باشد و سهم استان های تاثیرگذار کشور را با نگاه شایستهتری ببیند.
وی افزود: مجلس یکی از شاخصها در تقسیم بودجه را جمعیت گذاشته که با این شرایط ۱۳ استان برخوردار کشور را به صورت ویژه دیده و مابقی استانها مورد بیمهری قرار میگیرند.
گراوند اظهارداشت: با اصلاح ساختار بودجه رتبه بودجه استان بوشهر در بین آخرین استانها قرار می گیرد که این جایگاه در شأن استان نبوده و منجر به گلهمندی بوشهریها خواهد شد.
وی افزود: مجلسی که باید در مسیر تقویت مناطق محروم و استانهای کم برخوردار باشد انتظار است در تصمیم خود برای اصلاح ساختار بودجه بازنگری کند.
گراوند بیان کرد: حال چنانچه طرح اصلاح ساختار بودجه رقم بخورد استانی مانند بوشهر مورد بیمهری بیش از حد قرار خواهد گرفت و با حذف حدود نیمی از بودجه استان روند توسعه استان بوشهر در سال آینده متوقف میشود.
وی افزود: استانی مانند بوشهر باید در حوزه های توسعهای مورد توجه بیشتری قرار گیرد اما با این اصلاح ساختار بودجه برای سال آینده باید تنها غصه کارهای انجام نشده بخوریم.
نمایندگان خواستار بازگشت بودجه به مجلس شده اند
نماینده مردم بوشهر،گناوه و دیلم هم در مجلس شورای اسلامی گفت: به دلیل مغایرت یکی از بندهای بودجه ۱۴۰۰ با اصول قانون اساسی و نادیده گرفتن حق استانهای میزبان صنایع نفت و گاز،شماری از نمایندگان خواستار بازگشت بودجه از شورای نگهبان به صحن علنی مجلس هستند.
عبدالکریم جمیری در گفت وگو با رسانهها اعلام کرد: یکی از شاخصهایی که در بند ۷ ماده واحده احکام اصلاحی ساختار بودجه ۱۴۰۰ آمده است، معکوس درآمد سرانه است که به منظور توزیع عادلانه بودجه استانها در مجلس شورای اسلامی مصوب شد.
جمیری ادامه داد: این بدان معنی است که استانهای با درآمد کمتر سهم بیشتری از بودجه داشته باشند، ولی ضرر آن برای استانهای نفت خیزی چون بوشهر و خوزستان بسیار بیشتر از سودی است که ممکن است عاید آنها شود.
وی اضافه کرد: استان بوشهر در کنار استانهای خوزستان و تهران، بیشترین درآمد سرانه کشور را دارند و براساس این مصوبه اعتبارات کمتری در بودجه سالانه خواهند داشت، تکلیف پایتخت که مشخص است ولی استانهای بوشهر و خوزستان که میزبان صنایع بزرگ نفت، گاز و پتروشیمی هستند سهم چندانی از درآمد سرانه خود ندارند و با این مصوبه از سهم اعتبارات آنها هم کاسته میشود.
رئیس مجمع نمایندگان استان بوشهر یادآوری کرد:بوشهر، استان توانمندی است ولی محروم نگه داشته شده و از استعدادهای طبیعی آن بهره ای نداریم، نباید با نگاه ناعادلانه محرومیت بوشهری ها را دوچندان کرد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: تنها بهره ای که استان بوشهر بیشتر از سایر استان های کشور از صنایع عظیم نفت و گاز دارد، آلودگی هوا و تخریب محیط زیست است که غیر از آن آورده ای برای مردم محروم استان ندارد.
جمیری افزود:مصوبه جدید مغایر با اصلهای ۱۱۰ و ۴۸ قانون اساسی درخصوص برطرف کردن محرومیت از مناطق کمتر توسعه یافته و توزیع عادلانه امکانات و اعتبارات است، همچنین این مصوبه با سیاستهای کلی نظام برای رسیدن به هدفهای چشم انداز که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده، انطباق ندارد.
او با اشاره به پیگیریهایی که درخصوص اصلاح این مصوبه صورت گرفته است گفت: به اتفاق تعدادی از نمایندگان مجلس مکاتباتی با شورای نگهبان و شورای انطباق مصوبات با سیاستهای کلی نظام داشته ایم و با توجه به مستندات قانونی انتظارمان این است که این مصوبه برای اصلاح به صحن مجلس برگردد.
نماینده مردم بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی افزود: همچنین مذاکراتی با حقوقدانهای شورای نگهبان انجام شده که امید میرود موثر واقع شود و عبارت معکوس درآمد سرانه از بند ۷ حذف و یا اینکه درآمدهای نفت و گاز استانهای نفتی در این بند محاسبه نشود.
بوشهر مظلومترین استان کشور
نماینده مردم دشتستان هم در جلسه بررسی بودجه ١٤٠٠ درخواست حذف بند معکوس سرانه عدالت را از بودجه این سال داشت. ابراهیم رضایی در نطق خود افزود : ٤٠ درصد درآمد کشور از ٣ استان بوشهر، تهران و خوزستان است اما محرومیت ها زیاد است.
وی افزود: بند معکوس درآمد سرانه ، عدالت را در استان های بوشهر و خوزستان محقق نمی کند.
رضایی اضافه کرد: استانهای بوشهر و خوزستان بیشترین درآمد را برای کشور دارند اما جزو مظلومترین استانهای کشور می باشند و بعضاً امکانات اولیه زندگی مثل برق، آب و راه نیز در برخی از نقاط این استانها دیده نمی شود .
حذف عبارت معکوس درآمد سرانه از بند هفت بودجه دنبال می شود
نماینده مردم شهرستان های دشتی و تنگستان در مجلس شورای اسلامی هم گفت: با رایزنی انجام شده تلاش میشود در راستای اصلاح احکام ساختار بودجه عبارت معکوس درآمد سرانه از بند ۷ بودجه ۱۴۰۰ حذف شود.
غلامحسین کرمی افزود: اگر این مهم انجام نشود نیز تلاش خواهیم کرد با همراهی دیگر نمایندگان کلمه استثنا را به عبارت معکوس درآمد سرانه از بند ۷ بودجه ۱۴۰۰ اضافه شود.
وی یادآورشد: این امر باعث می شود معکوس درآمد سرانه به استثنای درآمد حاصل از نفت، پتروشیمی و گاز باشد تا اجحافی به استانهایی مانند بوشهر نشود چون این استان به غیر از منابع انرژی درآمد دیگری ندارد.
وی بیان کرد: هرچند استان بوشهر درآمدهای نفتی، گاز و پتروشیمی دارد اما در زمان حاضر ۴۰ درصد مردم دشتی و تنگستان زیر پوشش نهادهای حمایتی هستند.
نماینده مردم شهرستانهای دشتی و تنگستان در مجلس شورای اسلامی گفت: معکوس درآمد سرانه بدان معنی است که استانهای با درآمد کمتر سهم بیشتری از بودجه داشته باشند، ولی ضرر آن برای استانهای نفت خیزی چون بوشهر و خوزستان بسیار بیشتر از سودی است که ممکن است عاید آنها شود و تلاش میشود که این امر محقق نشود.
مردم استان بوشهر امیدوارند با برگشت دوباره این طرح به صحن مجلس و اصلاح موارد مطروحه، شاهد رفع تبعیض قائل شده به استانهای بوشهر و خوزستان که بیشترین ضرر ها را از میزبانی تاسیسات نفتی داشتهاند ، باشند.
منبع: ایلنا