نگرانی تازه در دوران کرونا | وضعیت ابتلای ورزشکاران به کووید۱۹

دبیر انجمن علمی، پزشکی و ورزشی ایران گفت: در دوان کرونا ورزش نباید تعطیل شود. درحالی که متاسفانه شاهد کاهش فعالیت‌های ورزشی در کشور هستیم.

به گزارش سایت خبری پرسون، دکتر محمد حسین‌پور قریب‌شاهی دبیر انجمن علمی، پزشکی و ورزشی ایران امروز در نشست خبری ویدئوکنفرانس گفت: عدم فعالیت ورزشی در دنیا بین ۲۰ تا ۳۰ درصد بوده، اما در کشور بین ۵۰ تا ۶۰ درصد عدم فعالیت ورزشی داشته‌ایم که این عدد در دوران کرونا ۲۰ تا ۳۰ درصد دیگر افزایش یافته است.

وی ادامه داد: چاقی یکی از عوامل خطر در بیماری کروناست که ورزش می‌تواند به رفع این عامل خطر کمک کند. طبق پروتکل‌ها اعلام شده افراد عادی در بزرگسالان حداقل باید هفته ای ۱۵۰ دقیقه با شدت متوسط ورزش داشته و کودکان ۶۰ دقیقه در روز با شدت متوسط ورزش داشته باشند که شامل ورزش هوازی مانند پیاده روی، دویدن و ... است و در کنار آن ورزش‌های قدرتی، کششی و تعادلی است.

دکتر حسین‌پور گفت: تاکید می‌کنیم در دوان کرونا هم برنامه ورزشی نباید قطع شود. درحالی که متاسفانه شاهدیم وضعیت بدتر شده است. عدم فعالیت ورزشی در دنیا بین ۲۰ تا ۳۰ درصد بوده است، اما در کشور بین ۵۰ تا ۶۰ درصد عدم فعالیت ورزشی داشته‌ایم که این عدد در دوران کرونا ۲۰ تا ۳۰ درصد دیگر افزایش یافته است. بنابراین در این حوزه در شرایط خطرناکی هستیم و افراد دچار بی‌تحرکی خطرناکی شدند.

کاهش ۳۰ درصدی فعالیت فیزیکی در دوران کرونا

دبیر انجمن علمی، پزشکی و ورزشی ایران ادامه داد: آمارها نشان داده که فعالیت‌های فیزیکی و ورزشی در کشور طی دوران کرونا ۲۰ تا ۳۰ درصد کم شده است. به طوری که از هر چهار نفر، سه نفر ورزش نمی‌کنند.

دکتر حسین‌پور اظهار کرد: ما دو توصیه داریم؛ اولا افراد طی روز هر ۳۰ دقیقه یکبار از جایشان بلند شوند و دو تا سه دقیقه داخل خانه یا محل کار پیاده روی کنند که به افزایش متابولیسم بدن کمک می‌کند.

او افزود: توصیه دیگر این است که فرهنگ فعالیت فیزیکی خانوادگی در خانواده‌ها ایجاد شود و خانواده‌ها برای خودشان زنگ ورزش خانوادگی تعریف کنند. باید ورزش خانوادگی و زنگ ورزش در خانواده‌ها نهادینه شود. صد او سیما هم صبح و ظهر برنامه‌های ورزش دارد که باید مردم آن را دنبال کنند. ثابت شده هرچه زمان فعالیت ورزشی را بیشتر کنیم، منافع آن برای جسم و روان بیشتر می‌شود.

او با بیان اینکه امروزه می‌توان ورزش را به عنوان یک واکسن برای پیشگیری از بیماری‌های مزمن پیشنهاد کنیم، گفت: اکنون ورزش جزئی ثابت از سبک زندگی مردم است. همانطور که سیگار و چاقی را عامل خطر ابتلا به بیماری‌ها تلقی می‌کنیم، عدم فعالیت فیزیکی هم می‌تواند عامل خطر بروز بیماری‌های گوناگون باشد.

حسین‌پور گفت: در دوران کرونا هم ورزش جایگاه ویژه‌ای برای خود دارد که اندکی از آن غافل شده‌ایم. همانطور که ورزش در بیماری‌های مزمن قلبی ریوی و... کمک‌کننده است، می‌تواند در کرونا هم کمک کننده باشد. به طوری که با اثراتی که بر افزایش ایمنی بدن دارد، می‌تواند کمک کند تا حدی از بیماری کرونا پیشگیری کرده و در عین حال ورزش مقاومت بیشتری در ریه فرد مبتلا به کرونا ایجاد می‌کند.

کاهش موارد ابتلا به کرونا در ورزشکاران حرفه‌ای

دبیر انجمن علمی پزشکی ورزشی ایران در پاسخ به سوالی درباره میزان ابتلا به کرونا در بین ورزشکاران حرفه‌ای، گفت: در فصل قبل در فوتبال موارد تست مثبت‌مان حدود دو تا سه درصد بود، اما در فصل جدید این میزان زیر یک درصد آمده و میزان ابتلا کمتر شده است. میزان ابتلای ورزشکاران و بیماری شدید، تعداد محدودی بود. موارد فوتی در ورزشکار حرفه‌ای نداشتیم، اما نگرانی‌مان این است که ورزشکار حرفه‌ای بعد از ابتلا برای بازگشت دوباره به ورزش حتما باید از سوی متخصص قلب و پزشکی ورزشی ویزیت شود و به طور دقیق بررسی شود.

حسین‌پور گفت: متاسفانه برخی مربیان از این موضوع غافلند، مواردی بوده که این موضوع رعایت نشده و ورزشکار دچار مشکل شده است. ما نگران آینده هستیم از این بابت که ورزشکارانی که بهبود می‌یابند، درگیری‌های قلبی داشته باشند که بعدا خود را نشان دهند. با توجه به اینکه یک ورزشکار باید در سطح بالای توان قلبی و عروقی خود ورزش کند، ناخودآگاه در معرض خطر بیشتری است و در این زمینه نگرانی داریم.

احتمال بالای انتقال کرونا در باشگاه‌های بدنسازی

دبیر انجمن علمی پزشکی ورزشی ایران درباره میزان نظارت بر باشگاه‌های ورزشی نیز گفت: به هر حال تعداد زیادی باشگاه در سطح کشور وجود دارد. از طرفی تعداد بازرسان وزارت ورزش آنقدر زیاد نیست که بتواند تمام باشگاه‌ها را نظارت کند.

او افزود: متاسفانه پروتکل‌ها در باشگاه‌های ورزشی خصوصی رعایت نمی‌شود و چراغ خاموش کار می‌کنند. شانس انتقال در باشگاه‌های بدنسازی بسیار بالاست. در پروتکل‌ها هم منعی برای ورزش همگانی بدون دستگاه وجود ندارد، اما باشگاه بدنسازی نباید باز باشد.

حسین‌پور تاکید کرد: قطعا نمی‌توانیم تمام باشگاه‌ها را چک کنیم، اما مواردی هم بوده که باشگاه‌های ورزشی به دلیل عدم رعایت پروتکل‌ها بسته شدند و از فعالیت‌شان جلوگیری شده و با آن‌ها برخورد شده است.

کاهش مصرف مکمل‌های ورزشی در بحران کرونا

دبیر انجمن علمی پزشکی ورزشی ایران در ادامه درباره میزان استفاده از داروهای بدنسازی بعد از شیوع کرونا اظهار کرد: با توجه به محدود شدن فعالیت باشگاه‌های بدنسازی، مصرف مکمل‌های ورزشی هم کاهش یافته است. متاسفانه فرهنگی که در زمینه مکمل‌های ورزشی است، به این صورت است که افراد قبل از طراحی یک برنامه غذایی سالم برای خود، برنامه مکملی کامل برای خودشان طراحی می‌کنند.

حسین‌پور افزود: دو بحث هم وجود دارد؛ یکی بحث مکمل‌های ورزشی و دیگری بحث مکمل‌ها و داروهای غیرمجاز است. از آنجا که عوارض داروها و مکمل‌های غیرمجاز بر ایمنی بدن ناشناخته است و تعادل هورمون‌های بدن را به هم می‌زنند، توصیه می‌کنیم که افراد در این دوران کرونا مصرف مکمل را استاندارد و علمی کنند و سراغ فرآورده‌های غیرمجاز نروند. البته در این دوران کرونا مصرف این مکمل‌ها کمتر شده است.

وی درباره خرید و فروش مکمل های غیراستاندارد و نظارت بر این حوزه، گفت: اقدامی از سوی فدراسیون پزشکی ورزشی و سازمان غذا و دارو در حال برنامه‌ریزی است تا اقدامات قانونی برای مکمل‌ها را افزایش دهند. در این زمینه نظارت زیاد است، اما متاسفانه بخشی از خرید و فروش مکمل‌ها در باشگاه‌ها یا فضای مجازی است که ممنوع هم هست.

دبیر انجمن علمی پزشکی ورزشی ایران گفت: به هر حال مکمل‌ها یک بیزینس است که مافیایی در آن وجود دارد و شاید آن مافیا دارد مبارزه می‌کند. تاکید می‌کنم که فرد تجویزکننده مکمل، مربی نیست. اتفاقی در باشگاه‌ها می‌افتد، این است که تجویزکننده مکمل مربی است. اگر مربی در حوزه تغذیه ورزشی تحصیل کرده باشد، اشکال ندارد، اما صرف مربی صلاحیت تجویز مکمل ورزشی را ندارد.

وضعیت ابتلای ورزشکاران به کرونا

حسین‌پور درباره وضعیت درگیری قلبی در ورزشکاران و میزان مرگ‌های ناشی از ورزش، اظهار کرد: ما تاکید می‌کنیم ورزشکاری که به کرونا مبتلا می‌شود، باید در اسرع وقت تحت نظر پزشک معالج باشد و داروهای حمایتی را برای درمان استفاده کند تا از تشدید بیماری جلوگیری کند.

دبیر انجمن علمی پزشکی ورزشی ایران گفت: هرچه درگیری و گسترش بیماری در بدن کمتر باشد، احتمال درگیری قلبی و ریوی نیز کمتر خواهد بود. قطعا در بیماران ورزشکاری که بستری می‌شوند، حتی در حین بستری باید بررسی‌های قلبی برایشان انجام شود. حتی اگر علائم قلبی نداشته باشند.

او افزود: افرادی هم که بستری نمی‌شوند، توصیه می‌شود که ۷ تا ۱۰ روزه بعد از اتمام علائم باید بگذرد تا فرد بتواند به ورزش برگردد. خوشبختانه در ورزشکاران ایست قلبی به دنبال ابتلا به کرونا نداشتیم، اما باید مراقب این موضوع باشیم.

دکتر حسین‌پور درباره نحوه قرنطینه بازیکنانی که در شهر دیگری در اردو هستند هم گفت: طبق پروتکل‌ها وقتی تست افراد مثبت شود، در هر جایی که باشند، باید قرنطینه شوند. بنابراین تاکید می‌شود که فرد مبتلا به کرونا باید دوره حداقل ۱۰ روزه قرنطینه را در همان شهری که هست طی کند. البته در حوزه ورزشی هنوز به سمت جریمه نقدی نرفته‌اند، اما کمیته‌های انضباطی اختیار برخورد با کسانی که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند، دارند.

دبیر انجمن علمی پزشکی ورزشی ایران درباره بیشترین آسیب‌های جسمی که به ورزشکاران بعد از ابتلا به کرونا وارد می‌شود نیز گفت: خطرناک‌ترین عارضه برای ورزشکاران بعد از ابتلا به کرونا عوارض قلبی-ریوی است. در عین حال شایع‌ترین عوارض درگیری‌های اسکلتی عضلانی و ضعف شدیدی است که منجر به تحلیل عضلات ورزشکار می‌شود. بر همین اساس ورزشکاران بعد از ابتلا به کرونا باید برنامه ورزش‌های قدرتی را هم داشته باشند.

چند توصیه ورزشی در دوران کرونا

دبیر انجمن علمی پزشکی ورزشی ایران به چند توصیه ورزشی در دوران کرونا اشاره کرد و گفت: در دوران کرونا باید فعالیت هوازی، قدرتی و ورزش‌های تنفسی را ادامه دهیم. البته افراد فعالیت ورزشی را در محل های خلوت انجام دهند تا نیازی به استفاده از ماسک نداشته باشند، اما اگر فردی در محل شلوغ ورزش کرد، حتما باید از ماسک استفاده کند و توصیه ما این است که شدت فعالیت ورزشی با ماسک پایین یا متوسط باشد. فاصله را هم در هنگام فعالیت ورزشی چهار تا پنج متر حفظ کنیم.

حسین‌پور گفت: متاسفانه وقتی فردی از کرونا بهبود می‌یابد، او را فراموش می‌کنیم، این درحالیست که بعد از کرونا حتما باید دقت داشته باشیم. زیرا افراد از یک سو دچار ضعف عضلانی مفرط شدند و از طرفی مشکلات تنفسی دارند. تجویز ورزش و توانبخشی بعد از بهبودی نقش ویژه‌ای دارد.

او اظهار کرد: توصیه ما این است که حتما افراد بهبودیافته فعالیت ورزشی هوازی را با قدرت کم انجام دهند و ورزش‌های تنفسی و دیافراگمی را هم انجام دهند و مطالعات نشان داده این افراد زودتر قوای خود را به دست می‌آورند.

وضعیت حضور هواداران در ورزشگاه‌ها

دبیر انجمن علمی پزشکی ورزشی ایران در بخش دیگری از صحبتش درباره وضعیت حضور هواداران در ورزشگاه‌ها در شرایط بحران کرونا نیز گفت: در جلسات هفتگی و دو هفتگی که در ستاد کرونا در حوزه ورزش وجود دارد، با تک تک فدراسیون‌ها جلسه برگزار شده و اولویت اصلی ستاد کرونا در ورزش، فعال کردن تدریجی همه رشته‌های ورزشی است.

حسین‌پور گفت: در این هفته هم دستور آغاز مسابقات فوتسال هم از سوی وزارت بهداشت داده خواهد شد، اما با توجه به پیک سوم کرونا هنوز درباره حضور هواداران ورود نکرده‌ایم. ابتدا باید برنامه‌ریزی شود و مسابقات آغاز شود و در قدم بعد بر روی بحث حضور هواداران بحث کنیم.

وی درباره اینکه برگزاری مسابقات ورزشی با توجه به شرایط فعلی درست است یا خیر، عنوان کرد: ما دو مقوله داریم؛ یک مقوله ورزش با رویکرد سلامت جسم و روان داریم و یک مقوله ورزش با رویکرد ورزش حرفه‌ای داریم. وظیفه و شغل ورزشکار حرفه‌ای، ورزش است و نمی‌توان به آنها گفت که ورزش نکنند، اما خواهشمان این است که ورزشکاران ملاحظات بهداشتی را رعایت کنند.

حسین‌پور درباره چگونگی پروتکل‌های مربوط به قرنطینه ورزشکاران کرونا مثبت گفت: خوشبختانه در اردوها پروتکل‌ها به خوبی رعایت می‌شود. یکی از برنامه‌های فدراسیون پزشکی ورزشی، ایجاد برنامه افسران سلامت بود که وظیفه افسران سلامت در کل کشور این است که به مسابقات سر می‌زنند و نحوه رعایت پروتکل‌های بهداشتی را نظارت می‌کنند. بنابراین با این رویکرد نمی‌توانیم به ورزشکاران حرفه‌ای بگوییم که ورزش نکنند. بلکه می‌گوییم ورزش کنند اما مراقبت‌های لازم را انجام دهند.

منبع:ایسنا

222358

سازمان آگهی های پرسون