اقتصاد کلان

اخبار اقتصاد کلان ایران اعم از تورم، اشتغال، بودجه، سیاست‌های پولی و مالی، نقدینگی، حقوق و دستمزد و ... را در حوزه اقتصاد کلان پرسون بخوانید.

مهمترین اخبار

آذربایجان غربی در آستانه جهشی نو قرار دارد؛ استانی که با تکیه بر موقعیت ژئواکونومیک منحصربه‌فرد، ذخایر استراتژیک معدن و ظرفیت‌های گسترده لجستیکی و صنعتی، می‌تواند به یکی از قطب‌های توسعه پایدار کشور بدل شود. دکتر رضا رحمانی در این یادداشت، با تحلیل مزیت‌های نسبی و رقابتی استان، مسیر گذار از اقتصاد منبع‌محور به اقتصاد مبتنی بر ارزش افزوده، نقش‌آفرینی در تجارت منطقه‌ای و ضرورت مشارکت فعال بخش خصوصی را ترسیم می‌کند.
جلسه ستاد تنظیم بازار عصر یکشنبه ۲ آذر ۱۴۰۴ به ریاست مسعود پزشکیان برگزار شد. رئیس‌جمهور تأکید کرد که مقابله با تورم و گرانی نیازمند راهکارهای عملیاتی و اصلاح روندها است و جبران افزایش قیمت کالاهای اساسی باید از طریق توزیع کالابرگ انجام شود.
معاون اقتصادی استاندار تهران با تأکید بر لزوم استفاده از پشت‌بام واحدهای تولیدی برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی، خواستار شفاف‌سازی درباره اراضی واگذارشده و تدوین مدل مالی برای مشارکت تولیدکنندگان شد. این اقدام در چارچوب سیاست‌های توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی در کشور انجام می‌شود.
وزیر نیرو، عباس علی‌آبادی، عصر یکشنبه دوم آذر ۱۴۰۴ با صدور چند حکم، تیم مدیریتی وزارتخانه را در حوزه‌های آب، آبفا، سرمایه انسانی و شرکت‌های تخصصی تقویت کرد. در این احکام، معاونین جدید و مشاوران کلیدی منصوب شدند تا مسیر اجرای پروژه‌های بزرگ حوزه آب و برق با تمرکز و سرعت بیشتری پیش رود.
علی نیکزاد، نایب‌رئیس اول مجلس شورای اسلامی، در دومین دوز همایش سالانه بازار سرمایه ایران گفت: «بازار سرمایه دیگر گزینه نیست، بلکه ضرورتی اجتناب‌ناپذیر برای تأمین مالی اقتصاد کشور است.» او با اشاره به حجم نقدینگی، دارنده‌های سهام عدالت و فعالان حرفه‌ای بورس، بر ضرورت هدایت سرمایه‌ها به سمت تولید و پروژه‌های اقتصادی تاکید کرد.
رئیس‌کل بانک مرکزی تأکید کرد بانک‌هایی که در بنگاه‌داری افراط کرده‌اند، باید طبق قانون فعالیت‌های اقتصادی خود را متوقف کنند وگرنه با هزینه‌های سنگین مواجه خواهند شد.
رئیس اتاق اصناف ایران گفت: کمبود کالا در بازار نداریم و افزایش قیمت‌ها فقط به ایران محدود نیست؛ امروز بسیاری از کشورها با موج گرانی روبه‌رو هستند.
یک کارشناس اقتصادی بر لزوم مبارزه وزارت امور اقتصادی و دارایی با رکود تورمی ناشی از کسری بودجه و کمبود بودجه عمرانی به عنوان چالش اساسی پیش روی این وزارتخانه تأکید کرد.
آیین‌نامه اجرایی بند پ تبصره ۱۳ ماده واحده قانون بودجه ۱۴۰۴ کل کشور ابلاغ شد و دستگاه‌های اجرایی موظف به رعایت آن برای پرداخت یارانه‌ها هستند.
در مجموع مشخص است که حاضر نشده‌اند از این منابع چند هزار میلیاردی (براساس برآوردها از ابتدای سال بیش از ده‌ها هزار میلیارد تومان با قطع یارانه‌های نقدی مردم منابع به دست دولت آمده)، کمی خرج مردم کنند؛ مثلاً داروهای بیماری‌های خاص برای بیمارانی مثل بیماران اسم‌ام‌ای یا بیماران پروانه‌ای خریداری و وارد کنند! بیمارانی که به خاطر کمبود دارو و وخامت حال، با پریشانی بسیار بارها تجمع کرده‌اند......
اقتصاد ایران در سال‌های اخیر با ترکیبی از چالش‌های ساختاری، نوسانات ارزی، تحریم‌های خارجی و فشارهای تورمی مواجه بوده است. رشد اقتصادی کشور پس از یک دوره بهبود نسبی، اکنون طبق برآورد نهادهای بین‌المللی همچون صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی در مسیر نزولی قرار گرفته و پیش‌بینی می‌شود نرخ رشد تولید ناخالص داخلی در سال‌های آینده محدود باقی بماند.
سیدحمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، اعلام کرد که لایحه بودجه سال ۱۴۰۵ بدون احکام آماده و اول دی ماه به مجلس تقدیم می‌شود. وی افزود که بودجه بر اساس تکالیف جدید مجلس و ماموریت‌های هفت‌گانه رئیس‌جمهور تدوین می‌شود و تمرکز آن بر بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد، شفافیت و ارتقای بهره‌وری منابع است.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در حاشیه رونمایی از «سامانه یکپارچه نظارت بانک مرکزی» با حضور در جمع خبرنگاران، اعلام کرد که این سامانه حاصل دو سال کار مستمر بوده و هدف آن هوشمندسازی کامل فرآیند نظارت بانکی است.
در مراسم رونمایی از «سامانه یکپارچه نظارت بانک مرکزی» که با حضور مدیران بانکی برگزار شد، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن خدائیان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور، با اشاره به وضعیت حساس نظام بانکی بر لزوم برخورد سریع و قاطع با تخلفات تأکید کرد. او گفت: نباید دوباره شاهد تجربه‌های تلخ و پرهزینه‌ای مانند بانک آینده باشیم.
رئیس‌جمهور در همایش سالانه بازار سرمایه ایران با اشاره به نقش حیاتی اصلاح الگوی مصرف انرژی در اقتصاد کشور تأکید کرد که حتی یک صرفه‌جویی کوچک می‌تواند آثار بزرگی بر توسعه داشته باشد. او گفت: اگر تنها ۱۰ درصد در مصرف انرژی صرفه‌جویی کنیم، روزانه بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار بشکه نفت قابل ذخیره‌سازی خواهد بود.
وزیر اقتصاد با اعلام اینکه اولویت اصلی دولت حمایت از معیشت خانوارهاست، گفت: درآمدهای بالا و پر نوسان نفتی به توزیع انواع رانت و مداخلات دولت در اقتصاد منجر شده که نتیجه آن انباشت ناترازی‌های بودجه و انرژی را رقم زده و در نهایت باعث افزایش تورم و رشد نرخ ارز شده است.
بخش قابل‌ توجهی از بازنشستگان هنوز نمی‌دانند که قوانین تأمین اجتماعی در شرایطی امکان دریافت دو مستمری هم‌ زمان را برای برخی گروه‌ها مجاز شمرده است، موضوعی که می‌تواند نقش مهمی در مدیریت معیشت خانوارها داشته باشد.
سازمان آگهی های پُرسون