به گزارش سایت خبری پُرسون، «فرخ مسجدی»، نماینده ویژه رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در حفظ و احیای جنگلهای زاگرس، با بیان اینکه زاگرس چیزی فراتر از یک جنگل منطقهای است، گفت: این پهنه، ۱۲ استان را در بر میگیرد و نزدیک ۱۰ میلیون نفر از جمعیت ایران را از منظر معیشت، اقتصاد، فرهنگ و محیط زیست تحت تأثیر قرار میدهد.
منطقه زاگرس، ستون فقرات زیستبوم و اشتغال بخش بزرگی از کشور است
نماینده ویژه رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در حفظ و احیای جنگلهای زاگرس افزود: منطقه زاگرس، ستون فقرات زیستبوم و اشتغال بخش بزرگی از کشور است و نهتنها تنوعزیستی کمنظیری دارد، بلکه زیستگاه مهمتر بخش عمدهای از عشایر ایران (حدود ۷۰ درصد) و بالغ بر ۵۰ درصد واحدهای دامی است.
مسجدی با بیان اینکه این منطقه نقش غیرقابل انکاری در تولید اکسیژن، پیشگیری از گسترش ریزگردها، تأمین خوراک دام، ثبات زندگی روستایی و حتی حفظ میراث فرهنگی کشور دارد، گفت: بدون زاگرس سالم، نهتنها بسیاری از روستاها و شهرهای مرکزی و غربی در معرض تنش معیشتی و مهاجرت اجباری خواهند بود، بلکه شریان آب، اکسیژن و غذای ایران مختل میشود.
وی سپس گفت: امروز حدود سه میلیون هکتار از جنگلهای زاگرس با بحران جدی اعم از آفات، کاهش پوشش گیاهی، کشت غیرمجاز و چرای دام مازاد مواجه است. برخی گزارشها از دامداری بیش از شش برابر ظرفیت چراگاهی خبر میدهند، یعنی مراتع و جنگلهایی که به علت حضور دام مازاد، دچار فروپاشی هستند.
مسجدی افزود: در کنار این، بحران آتشسوزی در سالهای اخیر رشد چهار برابری داشته و بر شدت فرسایش خاک و زوال منابع افزوده است؛ تجارب تلخی نظیر سیل بزرگ سال ۹۸ در لرستان، گواه پیوند مستقیم تخریب منابع طبیعی با فجایع ملی است.
برخوردهای سلبی و منفعل، تجربه شکستخوردهای است
نماینده ویژه رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در حفظ و احیای جنگلهای زاگرس با اشاره به شکستخورده بودن تجربه برخوردهای سلبی و منفعل در این زمینه، افزود: سازمان منابع طبیعی دیگر بهتنهایی قادر به مقابله با این بحرانها نیست و تغییر فلسفه مدیریت زاگرس، ضروری است.
مسجدی گفت: ممنوعیت سفت و سخت، دیگر کافی نیست؛ راه نجات، مشارکت واقعی مردم و توجه به ذینفعان محلی شامل روستاها، عشایر و… است. قراردادهای دوطرفه، انتظارات متقابل دولت و مردم و اعطای برخی اختیارات برای بهرهبرداری پایدار از جنگلها، سیاست جدید پیشنهادی است.
وی سپس افزود: سازمان برنامه و بودجه کشور با تغییر سیاستهای سنتی و رویکردی فراگیر و مشارکتی، مسیر تازهای برای احیا و حفظ این میراث ملی یعنی جنگلهای زاگرس به وجود آورده است.
«همایش ملّی مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس»، تیرماه ۱۴۰۴ برگزار میشود
نماینده ویژه رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در حفظ و احیای جنگلهای زاگرس افزود: برای نخستینبار، تلاش سازمان برنامه و بودجه در قالب برگزاری «همایش ملی مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس» با محوریت «مدل جدید حکمرانی، مشارکت مردمی و همگرایی بیندستگاهی» رقم میخورد.
وی با بیان اینکه این همایش با هدف نهادینهسازی یک راهبرد واحد، پایدار و علمی با حضور مقامهای کشور، وزرا، صاحبنظران داخلی و بینالمللی و نهادهای اجرایی کلیدی، در تیرماه امسال برگزار میشود، گفت: در این مسیر، همایش پیشرو نهتنها نقطه تلاقی فهم جمعی از چالشها و راهحلها، بلکه فرصتی برای اجماع ملی، منطقهای و بینالمللی بر سر یک راهبرد حیاتی برای فردای ایران خواهد بود.
هفت پنل تخصصی در ماههای اردیبهشت و خرداد با محوریت یکی از تخصصیترین مسائل زاگرس برگزار میشود
مسجدی افزود: آغاز این جریان ملی، با برگزاری هفت همایش و پنل تخصصی در ماههای اردیبهشت و خرداد رقم میخورد. هر پنل با محوریت یکی از تخصصیترین مسائل زاگرس، از تغییر اقلیم و چالشهای حقوقی اجتماعی تا آتشسوزیها، تنوع زیستی، مدیریت مشارکتی، همکاری بینالمللی و آمایش سرزمین با مشارکت دانشگاهها، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت کشور و سایر نهادهای کلیدی در شهرهای مختلف برگزار میشود.
نماینده ویژه رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در حفظ و احیای جنگلهای زاگرس افزود: پنل اول در تاریخ ۹ اردیبهشت در دانشگاه تهران با عنوان «تغییر اقلیم و پدیدههای نوظهور زاگرس»؛ پنل دوم در تاریخ ۱۴ اردیبهشت در دانشگاه شهرکرد با عنوان «نظام مسائل و سازوکارهای حقوقی و اجتماعی»؛ پنل سوم در تاریخ ۱۷ اردیبهشت در سازمان حفاظت محیط زیست با عنوان «کارکردها، تنوع زیستی و ارزشگذاری»؛ پنل چهارم در تاریخ ۲۲ اردیبهشت در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع با عنوان «مدیریت حوضهای و جنگلداری اجتماعی»؛ پنل پنجم در تاریخ ۳۱ اردیبهشت در وزارت امور خارجه با عنوان «همکاریهای بینالمللی و درسآموختهها»؛ پنل ششم در تاریخ ۶ خرداد در سازمان مدیریت بحران کشور با عنوان «آتشسوزی جنگل و رویشگاههای طبیعی» و پنل هفتم در تاریخ ۱۱ خرداد در سازمان مدیریت و برنامهریزی استان خوزستان با عنوان «آمایش سرزمین و ظرفیتهای توسعه زاگرس»، برگزار میشود.
وی گفت: در نهایت، جمعبندی و ارائه همه یافتهها، پیشنهادها و پیامها در همایش اصلی با عنوان «همایش ملّی مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس» با حضور سران کشور در تاریخ هشتم تیرماه ۱۴۰۴ خواهد بود تا تصمیمها بهطور یکپارچه به سطح اجرا برسد.
منبع: سازمان برنامه و بودجه