توجیه ساخت سلاح هسته‌ای در صورت فشارهای بیشتر برای ایران ممکن می‌شود

علی لاریجانی در صحبت‌های اخیر خود می‌گوید که «اگرچه ایران بر اساس فتوای رهبری قصد ساخت سلاح هسته‌ای را ندارد، اما در صورت افزایش فشارها، این کار "توجیه ثانویه" پیدا می‌کند». در احکام فقهی، حکم ثانویه در شرایط خاص مانند اکراه، حرج و اضطرار صادر می‌شود و معمولا در تضاد با حکم اولیه است.
تصویر توجیه ساخت سلاح هسته‌ای در صورت فشارهای بیشتر برای ایران ممکن می‌شود

به گزارش سایت خبری پُرسون، چندی پیش علی لاریجانی، مشاور رهبر معظم انقلاب، در یک گفت‌وگوی تلویزیونی جمله‌ای را مطرح کرد که با واکنش‌های مختلفی در داخل و خارج کشور مواجه شد: «اگر آمریکا یا اسرائیل ایران را بمباران کنند، ایران مجبور خواهد شد به سمت تولید بمب اتم برود».

بنابر روایت جماران، البته این نخستین بار نیست که یک مقام ایرانی در چنین سطحی، اظهاراتی از این دست را مطرح می‌کند. کمال خرازی، وزیر امور خارجه دولت خاتمی و مشاور رهبر انقلاب نیز تا کنون چندین مرتبه در مقاطع مختلف بر احتمال ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران تأکید کرده است که آخرین دفعه آن، آبان‌ماه سال گذشته بود. او در مصاحبه خود با المیادین لبنان اعلام کرد «اگر بقای ایران مورد مخاطره قرار گیرد، احتمال تغییر در دکترین هسته‌ای کشور وجود دارد». گاها برخی از نمایندگان و فعالین سیاسی منتسب به جناح تندرو نیز اظهاراتی را در مورد لزوم ساخت سلاح هسته‌ای مطرح کرده‌اند که البته چندان مورد توجه قرار نگرفت.

پس از این صحبت لاریجانی، سردار یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه نیز اعلام کرد «در صورت عملی شدن تهدیدات علیه برنامه هسته‌ای ایران، جمهوری اسلامی در دکترین دفاعی و ماهیت برنامه هسته‌ای خودش تجدیدنظر خواهد کرد؛ معنای این تجدیدنظر بسیار روشن است».

این اظهارات در حالی از سمت افراد مختلف مطرح شده که جمهوری اسلامی همواره در برابر ادعاهای آمریکا و رژیم صهیونیستی مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای، اعلام کرده چنین قصدی ندارد و فتوای مقام معظم رهبری نیز بر حرام و غیرشرعی بودن ساخت تسلیحات کشتار جمعی اعم از هسته‌ای، شیمیایی و میکروبی تأکید می‌کند و بر همین اساس ایشان مکررا به صراحت اعلام کرده‌اند که ایران هرگز به دنبال ساخت تسلیحات هسته‌ای نخواهد بود.

با این حال، لاریجانی در صحبت‌های خود می‌گوید که «اگرچه ایران بر اساس فتوای رهبری قصد ساخت سلاح هسته‌ای را ندارد، اما در صورت افزایش فشارها، این کار "توجیه ثانویه" پیدا می‌کند». در احکام فقهی، حکم ثانویه در شرایط خاص مانند اکراه، حرج و اضطرار صادر می‌شود و معمولا در تضاد با حکم اولیه است.

حامیان ساخت سلاح هسته‌ای، چنین استدلال می‌کنند که در شرایط متشنج بین‌الملل و با توجه به تهدیدات ترامپ به بمباران ایران، داشتن تسلیحات هسته‌ای باعث افزایش قدرت بازدارندگی ایران خواهد شد. تجربیات بین‌المللی اما چندان این ایده‌ای را تایید نمی‌کند؛ کما اینکه روسیه به عنوان یکی از اصلی‌ترین قدرت‌های هسته‌ای و از دارندگان بمب اتمی، بارها تأکید کرده است که در صورت انجام حملات موشکی و پهپادی علیه این کشور، از تسلیحات هسته‌ای خود استفاده خواهد کرد. این تهدید اما هیچ گاه باعث کاهش حملات اوکراین و اروپا و به خاک روسیه در جریان جنگ ۳ سال اخیر، نشد.

حتی رهبر انقلاب نیز در دیداری که در سال ۱۳۹۰با دانشمندان هسته‌ای داشتند، اعلام کردند «ما می‌خواهیم به دنیا اثبات کنیم که داشتن سلاح هسته‌ای، قدرت‌آفرین نیست؛ به دلیل اینکه قدرت‌هایی که سلاح هسته‌ای دارند، امروز دارای سخت‌ترین مشکلاتند. آنها با تهدید هسته‌ای بر دنیا مسلط شدند، اما امروز این تهدید دیگر کاربرد ندارد. ما می‌خواهیم بگوییم ما دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم و اقتدار را در سلاح هسته‌ای نمی‌دانیم». بنابراین در سطح کلان نظام، اعتقادی به بازدارنده بودن سلاح هسته‌ای وجود ندارد.

دو شب پیش عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان نیز در توئیتی که به نظر می‌رسد در واکنش به اظهارات اخیر لاریجانی بود، ضمن تأکید بر کارایی راه‌حل‌های دیپلماتیک، اعلام کرد «ایران بار دیگر تاکید می‌کند که هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال جست‌وجو، تولید و به دست آوردن سلاح هسته‌ای نخواهد بود».

با این حال همچنان ساخت تسلیحات هسته‌ای موافقینی جدی در ایران دارد و برخی افراد اظهاراتی مشابه آنچه لاریجانی گفته را مطرح می‌کنند، بدون اینکه توجه داشته باشند بیان چنین نظراتی تا چه حد می‌تواند اسرائیل و غرب را در طرح ادعاهای خود علیه برنامه هسته‌ای ایران مصمم‌تر و افکار عمومی جهان را نیز با این ادعاها همراه کند.

منبع: خبرآنلاین

920392

مطالب مرتبط

سازمان آگهی های پرسون