به گزارش سایت خبری پرسون، نرخ جهانی خودکشی میان مردان حدوداً دو تا چهار برابر بیشتر از زنان است. یکی از دلایل چنین تفاوتی این است که تمایل به خودکشی در مردان اغلب خیلی دیر تشخیص داده میشود اما همه مردان به یک اندازه در معرض این خطر نیستند. به گفته محققان، مردانی که با هنجارهای سنتی اجتماعی و فرهنگی مردانگی مطابقت دارند، بیشتر خودکشی میکنند.
براساس گزارش Medical Xpress، به گفته محققان دانشگاه زوریخ مردانی که به هنجارها و ایدهآلهای سنتی درباره مردانگی مانند سرکوب احساسات و استقلال پایبند هستند، در مقایسه با افرادی که دیدگاههای برابرخواهانهتری دارند، دوبرابر بیشتر در معرض خطر اقدام به خودکشی هستند.
پیشازاین، پژوهشی طولانیمدت در ایالات متحده که در آن حدود ۱۰ هزار مرد جوان شرکت کرده بودند، نشان داد اگر افراد بخواهند خود را با نقشهای سنتی مردانه منطبق کنند، احتمال بیشتری دارد که در دورهای بیستساله دست به خودکشی بزنند.
خودکشی مردان
این هنجارها و ایدهآلها عموماً از چارچوبی اجتماعی مردسالار سرچشمه میگیرند و ویژگیهایی را تجویز میکنند که مردان باید داشته باشند. چنین هنجارهایی به مردها میگوید باید استقلال داشته باشند، احساساتشان را کنترل کنند و آسیبپذیری خود را نشان ندهند. محققان از این هنجارها با عنوان «ایدئولوژیهای سنتی مردانه» یاد میکنند.
اکنون در پژوهش جدیدی، محققان سوئیسی میخواستند نگاه دقیقتری به این موضوع بیندازند. برای این کار، تقریباً ۵۰۰ مرد در پژوهش شرکت کردند. شرکتکنندگان پرسشنامههای مختلف را تکمیل کردند تا علائم افسردگی، انطباق با ایدئولوژیهای سنتی مردانه و داشتن افکار خودکشی ارزیابی شود. محققان درکل این افراد را به ۳ گروه تقسیم کردند:
گروه اول یا برابریخواهان (Egalitarians) که ۶۰ درصد شرکتکنندگان در آن قرار گرفتند. در این گروه افراد چندان با ایدئولوژیهای سنتی مردانه منطبق نبودند.
گروه دوم یا بازیکنان (Players) که شامل ۱۵ درصد از شرکتکنندگان بود. این افراد تصویری از مردانگی دارند که عمدتاً در نگرشهای مردسالارانه دیده میشود.
گروه سوم یا خویشتنداران (Stoics) که حدود یکچهارم مردان را تشکیل میدهد. آنها بهشدت با هنجارهای سنتی مطابقت دارند: عواملی مانند کنترل احساسات، استقلال و ریسکپذیری در آنها وجود داشت (برای مثال اهل رانندگی سریع و انجام ورزشهای سنگین بودند.)
ارزیابی محققان نشان داد گروه سوم در مقایسه با گروه اول بیش از دوبرابر در معرض خطر اقدام به خودکشی قرار داشتند. بهویژه در موقعیتهای استرسزا یا بحرانهای روحی، نگرشهای گروه سوم بسیار مشکلساز است.
افراد گروه سوم در بحرانهای روانی اغلب افکاری از قبیل «نمیتوانم احساساتم را نشان دهم و باید خودم مشکلاتم را حل کنم.» در سر دارند و گاهی به باور آنها خودکشی تنها راه به نظر میرسد. این مطالعه همچنین نشان میدهد نگرشهای سنتی بههیچوجه منحصر به نسل گذشته نیست؛ کاملاً برعکس، افراد گروه سوم بهطور قابلتوجهی جوانتر از سایر گروهها بودند.
یافتههای این پژوهش در Heliyon منتشر شده است.
منبع: دیجیاتو