به گزارش سایت خبری پرسون، ۶۰۰ هزار دانشآموز اتباع خارجی در مدارس ایران تحصیل میکنند. به تازگی برخی نمایندگان مجلس و مسوولان کشور نسبت به تبعات حضور میلیونها اتباع غیرمجاز افغانی در کشور هشدار دادهاند. از سوی دیگر، طالبان از زمان به قدرت رسیدن خود تحصیل زنان را به عنوان نیمی از جمعیت افغانستان منع کرده است.
اول مهر سال ۱۴۰۲، رضا مرادیصحرایی اعلام کرد که ۶۰۰هزار دانشآموز اتباع خارجی در مدارس ایران تحصیل میکنند. به تازگی برخی نمایندگان مجلس و مسوولان کشور نسبت به تبعات حضور میلیونها اتباع غیرمجاز افغانی در کشور هشدار دادهاند. از سوی دیگر، طالبان از زمان به قدرت رسیدن خود تحصیل زنان را به عنوان نیمی از جمعیت افغانستان منع کرده است. براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، نرخ باسوادی مهاجران افغانستانی در ایران از نرخ باسوادی در افغانستان بیشتر است. ۱۰تیرماه امسال، وزیر آموزشوپرورش در صحن علنی مجلس اعتراف کرده است: «تعداد دانشآموز اتباع در برخی شهرها از دانشآموزان عادی در یک کلاس بیشتر شده است.» روز گذشته، این بحث به جلسه بررسی برنامهها و صلاحیتهای وزرای پیشنهادی مجلس رسید.
آموزش حق بنیادی بشر است که در کنوانسیونهای بینالمللی گنجانده شده و نقش حمایتی و توانمندساز دارد. براساس گزارشهای یونیسف در سراسر جهان میلیونها کودک و نوجوان پناهجو از حق بنیادی خود، یعنی آموزش باکیفیت، محروماند. برای مثال، با وجود برخی امکانات و قوانین، مشکلات متعددی برای تامین آموزش مناسب و دسترسی به منابع آموزشی برای کودکان پناهجو در فرانسه وجود دارد. آمارها نشان میدهد نرخ حضور دانشآموزان پناهنده در مدارس در سطوح مختلف آموزش در نسبت به کودکان تابع آن کشور، بهطور قابلتوجهی کمتر است.
وضعیتهای طولانیمدت پناهندگی، منابع محدود، فقدان مدارک شناسایی و نارساییهای آموزشی از جمله موانع عمده به حساب میآید. همچنین در این گزارشها اشاره شده است که اگرچه همه کودکان حق بنیادین دسترسی به آموزش پایه را دارند اما در عمل، نوع، کیفیت و مدت زمان تحصیلاتی که به کودکان پناهجو، پناهنده و مهاجر ارائه میشود، بیشتر به موقعیت آنها در فرآیند مهاجرت و پناهندگی بستگی دارد. این گزارشها نشان میدهد
اگرچه در برخی کشورها کودکان مهاجر و پناهجو حق تحصیل رایگان دارند اما اولویت و تمرکز اصلی آنها بر تحصیل و آموزش شهروندان کشورهاست. حق دسترسی به آموزش، یکی از اصول بنیادین حقوق بشر است که باید به تمامی کودکان تعلق گیرد. در حالی که ۳۰هزار کودک کلاس اولی هنوز در مدارس ثبتنام نکردهاند و آمار ترک تحصیل به طور مداوم در حال افزایش است، وضعیت آموزش کودکان اتباع بحرانی است. به ویژه، هزینه بالای تحصیل اتباع و چالشهای موجود در زمینه آموزش نشان میدهد که هنوز راهی طولانی در ساماندهی حضور اتباع غیرمجاز در پیش داریم.
منبع: جهان صنعت