به گزارش سایت خبری پرسون، آرین بیکر در خلال یادداشتی در هفتهنامه تایم نوشته: هر کسی که از ژوئن گذشته به بعد رکوردهای میانگین دمای جهانی را در نقاط مختلف زمین ثبت و بررسی کرده باشد، احتمالاً نیازی به یادآوری این واقعیت ندارد که سال ۲۰۲۳ گرمترین سال تاریخ بوده است. با این حال، نهادهای علمی بزرگ ناظر بر شرایط اقلیمی و آب و هوایی جهان در یک هفته گذشته دادههای ناخوشایندی را ارائه کردهاند.
بر اساس گزارش سرویسهای علمی و اقلیمی مهمی، چون سازمان تغییرات آب و هوایی کوپرنیک اتحادیه اروپا، سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل متحد و انجمن ملی اقیانوسی و اتمسفری ایالات متحده؛ سال گذشته نه تنها رکورد گرمای سال ۲۰۱۶ را شکسته، بلکه آن را با اختلاف زیاد نیز پشت سر گذاشته است.
بر اساس محاسبات سازمان تغییرات آب و هوایی کوپرنیک اتحادیه اروپا و سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل متحد؛ سال گذشته ۱.۴۸ درجه سانتیگراد در قیاس با دوره قبل از صنعتیشدن گرمتر بود- که به طور خطرناکی به آستانه ۱.۵ درجه سانتیگراد که کشورها در توافقنامه اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵ با آن موافقت کردهاند، نزدیک است. دانشمندان بر این باورند که شکستن این حد و عبور از این درجه، خطر طوفان، خشکسالی، گرمای شدید و سیل را- بیشتر از حد تحمل بشریت- به دنبال خواهد داشت.
در سال ۲۰۱۵ دانشمندان فکر میکردند که رسیدن به افزایش میانگین دمای ۱.۵ درجه سانتیگراد چندین دهه طول خواهد کشید. با این حال، طبق دادههای سازمان تغییرات آب و هوایی کوپرنیک اتحادیه اروپا، تقریباً در تمام روزهای سال ۲۰۲۳ میانگین دمای جهانی دستکم یک درجه سانتیگراد گرمتر از میانگین دمای جهان قبل از صنعتی شدن بود و البته نیمی از روزها نیز بیشتر از ۱.۵ درجه سانتیگراد با میانگین دمای قبل از صنعتی شدن فاصله داشتند.
دو روز از ماه نوامبر نیز تفاوت دمای میانگین با دمای قبل از صنعتیشدن ۲ درجه سانتیگراد بود. دادههای سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل متحد که محافظهکارانهتر هستند، میانگین دمای سال ۲۰۲۳ را ۱.۳۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتیشدن میدانند و در ادامه نیز هشدار میدهند که در سال ۲۰۲۴ به احتمال یک در سه شاهد رسیدن به دماهای بالاتر خواهیم بود و البته ۹۹ درصد هم احتمال دارد که میانگین دمایی سال تا حدی بالا برود که سال ۲۰۲۴ را به یکی از پنج سال گرم تاریخ بشر تبدیل کند.
میانگین دمای بالا در سال گذشته باعث موج گرما، سیل و آتشسوزی در سراسر جهان شد و تنها در ایالات متحده ۲۸ میلیارد دلار بلایای آب و هوایی به بار آورد. تجزیه و تحلیلهای اقلیمی دانشمندان نشان میدهد که اگر گرمایش جهانی ناشی از افزایش انتشار کربن نبود، بسیاری از این رویدادهای شدید آب و هوایی عملاً غیرممکن بودند.
دانشمندان عقیده دارند که روی این موضوع که فجایع آب و هوایی سال ۲۰۲۳ هنوز از ما دور نشدهاند، میتوان شرط بست. آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد هم در بیانیهای گفت که «۲۰۲۳ صرفاً یک پیشنمایش از آینده فاجعهباری بود که اگر اکنون اقدام نکنیم، در انتظار جهان است».
منبع: فرارو