به گزارش سایت خبری پرسون، از طبس، محمدرضا ابراهیمپور با حضور در ژوراسیک ایران مرکزی، با اشاره به توسعه فاز دوم شبکه شتابنگاری زلزله در این شهرستان (عشقآباد، نایبند، اصفهک ) و رخداد 45 سال از شدیدترین زمینلرزه کشور اظهار داشت: هدف توجه عمومی و متخصصین به مخاطرات ناشی از وقوع پدیدههای طبیعی مانند زلزله یا زمین لرزه، شناسایی عوامل پیشگیری و کاهش خسارات ناشی از آن خصوصاً تلفات جانی و گسترش فرهنگ ایمنی در جامعه است.
وی گفت: قرار گرفتن ایران در بخشی از کمربند کوهزایی آلپ هیمالیا که یکی از جوانترین نواحی کوهزایی جهان محسوب میشود که باعث شده که فلات ایران از لحاظ زلزلهخیزی بسیار فعال بوده و شناخت پدیده زلزله و سایر سوانح طبیعی و ارائه الگوهای مناسب برای رفتار جمعی و فردی مردم در قبل، حین و بعد از این سوانح میتواند از اثرات مخرب آنها بکاهد.
کارشناس ارشد شبکه شتابنگاری کشور با اشاره به توسعه ایستگاههای شتابنگار زلزله و اطلاعات دریافتی از این دستگاهها در زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، با شناسایی و تعیین حریم گسلها و نیز طراحی و ساخت و سازههای مقاوم مناطق پیرامون آن، راهاندازی سامانه پاسخ سریع و هشدار پیش هنگام زلزله را به عنوان یک ضرورت در مدیریت بحران شهری عملیاتی کنیم.
ابراهیمپور تأثیر ثبت این دادهها راکاهش خسارتها عنوان کرد و گفت: با توجه به زلزلههایی که اتفاق میافتند و دادههایی که داریم میتوانیم نسبت به اصلاح سیستمهای ساختمانی و جوابگو بودن این سیستمها در برابر زلزلههای احتمالی، فعالیتهای خود را پیش ببریم. نکته مهمی که باید در کاهش خطرپذیری زلزله در نظر بگیریم، فناوریهایی هستند که برای حفظ ایمنی ساختمانها از نیروهای جانبی زلزله استفاده میشود.
وی بیان کرد: توسعه این تجهیزات به بهبود سیستمهای ساختمانی و بهینه شدن ساخت و سازهای کشور کمک میکند، برای مثال اگر نوع زمین را خوب بشناسیم و بتوانیم طراحی دقیق انجام دهیم با بازبینی و ارتقای آییننامههای ساختمانی و اطلاعات بیشتر از زمین، ضامن بهبودکیفیت بهتر ساخت وساز، ترویج مباحث پایداری، تسهیل روندها،کاهش هزینهها در راستای توسعه پایدار در سطح کشور خواهد شد.
کارشناس ارشد شبکه شتابنگاری کشور، درباره فناوریهای موجود در ایران و نقشی که مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی در بهبود مقاومسازی ایفا میکنند وضعیت ایران را از نظر شبکههای شتابنگاری و لرزه نگاری در حد مطلوب دانست، به طوری که شبکه شتابنگاری کشور، امروز در حدود 1600 ایستگاه شتابنگاری جزو چند شبکه شتابنگاری دنیا از نظر تعداد و جوابگویی است.
ابراهیمپور با اشاره به گسترس و گذشت حدود 50 سال از زمان تأسیس شبکه شتابنگاری زلزله در ایران، این شبکه روز به روز در حال گسترش است و اکنون تعداد این ایستگاهها در حد مناسب است. اما این تعداد باید به بیش از 3000 دستگاه افزایش پیدا کند تا پوششدهی خوبی از ویژگیهای دقیق زمین در نقاط مختلف کشور مشخص شود.
وی با بیان اینکه دستگاههای شتابنگار نسل جدید به صورت برخط و در مناطق مسکونی و نزدیک گسلها نصب میشود تا مشخص شود میزان خرابی با توجه به شتاب ثبت شده در این مناطق چقدر است استفاده از فناوریهای نوین برای حفظ سازهها میتواند آمادگی برای این حوادث و سوانح را افزایش داده و از میزان خسارتهای جانی و مالی بکاهد.
کارشناس ارشد شبکه شتابنگاری کشور اظهار داشت: اهمیت بیشتر دستگاه شتابنگار در نزدیکی گسل با توجه به رویدادهای لرزهای در حوزه نزدیک و مراکز متمرکز جمعیتی در نواحی که زلزله اتفاق میافتد برای مهندسین سازه و زلزله نمایان ساخته و از اینرو شناخت و جمعآوری دادههای ثبت شده از زلزله در حوزه نزدیک به گسل که دارای اثرات متفاوتی هستند میتواند در کاهش آسیب وارده بر سازهها مؤثر و تشکیل یک بانک جامع از نگاشتهای جنبش نیرومند زمین که قابلیت استفاده در مطالعات لرزهشناسی و تحقیقات مهندسی را داشته، امری مهم و حیاتی به شمار میرود.
ابراهیمپور گفت: مهمترین آثار جنبش نیرومند زمین در حوزۀ نزدیک گسل، پالسهای پریود بلند ناشی از اثر جهتپذیری است که بهطور عمده در راستای عمود بر امتداد گسل پدیدار شده و در مدتزمانی کوتاه، انرژی زیادی را به سازه وارد میکند، لذا اهمیت شتابنگار و نگاشتهای منتخب ثبت شده دارای خصوصیات ویژه داده های حوزه نزدیک هستند و خصوصیات آنها شامل مدتزمان کوتاه حرکت نیرومند زمین، اثرات جهتپذیری، ارتعاشات ضربهای با فرکانس کم در نگاشت سرعت و استفاده از این دادههای پالایش برای طراحی سازههای مهم علاوه بر توسعه دانش مهندسی زلزله اهمیت بسیار زیادی دارند.
منبع: تسنیم