به گزارش سایت خبری پرسون، باتوجه به نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، نظرسنجیها به بررسی محبوبیت کاندیدهای حاضر و احتمالی پرداخته و گمانه زنیها درباره وضعیت جو بایدن رئیسجمهور این کشور بالا گرفته است.
این نظرسنجیها که میزان محبوبیت کاندیدهای احتمالی ریاست جمهوری را نشان میدهند، میتوانند راهنمای پیشبینی نتیجه احتمالی انتخابات ریاست جمهوری باشد. با اینحال، نظرسنجیهای مختلف در طول زمان، نشان داده که چندان هم نمیتوان به آنها اعتماد کرد و پیشبینی مطمئنی از رفتار انتخاباتی مردم داشت. چه بسا، عوامل بسیاری ممکن است نظر مشارکتکنندگان را در آستانه انتخابات تغییر دهد و نتیجهای را به ثبت برساند که قابل پیشبینی نبوده است.
باوجود این امر، اما، نظرسنجیها میتواند با نشان دادن میزان محبوبیت کاندیدها و ثبت نظرات رای دهندگان، راهنمای مناسبی برای کارزارهای انتخاباتی نامزدها باشد.
در این گزارش، نظرسنجیها درباره جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق را مطالعه و سه سناریوی احتمالی پیش روی بایدن را بررسی خواهیم کرد.
نتایج نظرسنجیها نشان میدهد که در حال حاضر، میانگین محبوبیت بایدن ۳۸.۹ درصد است، اما در مقایسه با ترامپ در وضعیت ضعیفتری قرار دارد- نمودار ۱.
همانطور که در جدول بالا نشان داده شده، بایدن به طور میانگین، ۲.۳ درصد از ترامپ عقبتر است. علاوه براین، بر اساس این نظرسنجیها از شش ایالت تعیین کننده، بایدن در پنج ایالت وضعیت نامطلوبتری نسبت به ترامپ دارد. ایالت تعیین کننده، چرخشی یا نوسانی، به ایالتهایی گفته میشود که از قبل مشخص نیست به نامزد دموکرات رای میدهند یا به نامزد جمهوریخواه.
حال، اگر فرض کنیم تمامی این نظرسنجیها، منعکس کننده واقعیت انتخابات ریاست جمهوری است، آنگاه نتیجه طبیعی این است که بایدن برای انتخاب دوباره به عنوان رئیس جمهور ایالت متحده آمریکا با چالشهای جدی مواجه خواهد بود- در واقع، او در حال حاضر در مسیر شکست از نامزد احتمالی جمهوری خواه دونالد ترامپ است.
از این رو، دموکراتها و مفسران سیاسی درباره اینکه آیا بایستی به نتایج نظرسنجیها توجه کنند یا خیر اختلاف نظر دارند. آنها قطع به یقین نمیدانند که تا چه حد نتیجه این نظرسنجیها، به واقعیت رفتار انتخاباتی نزدیک خواهد بود. به خصوص اینکه در برخی از نظرسنجیها، صرف نظر از مقایسه میان ترامپ و بایدن، محبوبیت جو بایدن با کاهش تدریجی رو به روست.
نمودار زیر نشان میدهد که در یکم دسامبر ۲۰۲۳، در مقایسه با ۲۳ ژانویه سال ۲۰۲۱، محبوبیت بایدن با کاهش ۱۶.۶ درصدی رو به روست.
بایدن مانند تقریباً هر رئیسجمهور جدیدی، ریاست جمهوری خود را در حالی آغاز کرد که محبوبیت چشمگیری داشت- ۵۳.۱ درصد محبوبیت- که به آن دوره «ماه عسل» دوران بایدن میگویند.
اما طی دوران ماموریت او، با خروج از افغانستان، تورم فزاینده و شیوع بیماری کرونا، رضایت از عملکرد بایدن کاهش یافت و به ۳۸.۲ درصد رسید. نکته مهم این است که روند نارضایتی از عملکرد رئیس جمهور آمریکا کاهشی بوده و تاکنون از ۴۳ درصد عبور نکرده است- نمودار ۲.
از سوی دیگر، نظرسنجیهایی که بایدن را در مقابل ترامپ قرار میدهند، در حال حاضر برای رئیسجمهور تلخ به نظر میرسند. میانگین نظرسنجی RealClearPolitics در حال حاضر نشان میدهد که بایدن در سطح ملی ۲ امتیاز، در میشیگان و پنسیلوانیا حدود ۲ امتیاز و در نوادا، جورجیا و آریزونا با ۴ تا ۵ امتیاز از ترامپ عقبتر است (بایدن تنها با یک امتیاز در یک ایالت تعیین کننده ویسکانسین، پیشتاز است).
سه سناریو احتمالی درباره آینده سیاسی بایدن
براساس آنچه نظرسنجیها نشان میدهد، در حال حاضر بایدن وضعیت مطلوبی ندارد و ممکن است سونوشتی در انتظارش باشد که خوشایند این سیاستمدار کهنهکار دموکرات نخواهد بود. از این رو، سه سناریو را میتوان بررسی کرد؛
سناریوی اول- دموکراتها گزینه دیگری را به جای بایدن معرفی کنند
یکی از ویژگیهای قابل توجه انتخابات دوره بایدن، بهویژه با شروع سال ۲۰۲۲ این است که دموکراتها- حتی با وجود ضعیف بودن عملکرد بایدن و کاهش محبوبیت آقای رئیسجمهور- به خوبی عمل کردهاند. این حزب در انتخابات میان دورهای در اکثر رقابتهای فرمانداری و سنا در ایالتهای چرخشی پیروز شد و در انتخابات نوامبر امسال نیز عملکرد خوبی را به ثبت رساند.
با این حال، طی دو سال گذشته این اعداد بد درباره محبوبیت بایدن ثابت بوده است. اگرچه میتوان برخی از رویدادهای مختلف را مقصر افت محبوبیت بایدن تلقی کرد، به نظر میرسد که از آن زمان تاکنون هیچ اتفاقی نتوانسته تأثیری مثبت یا منفی بر میزان محبوبیت او بگذارد.
به نظر میآید که درک مردم و رویکرد عمومی به بایدن در یک نقطه خاص -با اندکی تغییرات- ثابت مانده است. این باعث شد تا برخی به این نتیجه برسند که دلیل آمار بد برای بایدن، شخص آقای رئیسجمهور است.
اگرچه جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ گزینهای برای دفع خطر قدرت دوباره ترامپ بود، طی این سالها نتوانست عملکرد و محبوبیت قابل توجهی یا چهرهای کاریزما از خود به جای بگذارد.
او هرگز نتوانست مانند روسای جمهور پیشین دموکرات، به طور مثال باراک اوباما الهام بخش باشد. این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که بایدن در انتخابات پیش رو، با گروهی مواجه است که اساسا رفتار انتخاباتی ندارند و حتی رفتار منفعلانهای نشان میدهند.
افراد جوانی که پیش از هر چیز، ویژگیهای شخصی بایدن، سن زیاد و عدم اطمینان از سلامت ذهنی او را مدنظر قرار میدهند. از این رو، مفسران معتقدند که هر نامزد دموکرات دیگری به جای بایدن نیز میتوانست در رقابت انتخاباتی بر ترامپ پیروز شود. اما پرسش اصلی اینجاست؛ آیا دموکراتها گزینه دیگری دارند؟ آیا فرد دیگری میتواند در برابر حمله رسانهای جمهوریخواهان دوام بیاورد؟ آیا میتواند در مدت زمان کوتاهی، به سطح قابل قبولی از پذیرش عمومی دست پیدا کند؟
با اینحال، سن بایدن مساله مهمی است که دموکراتها نمیتوانند برای آن راه حلی پیدا کنند. به خصوص رای دهندگان در ایالتهای چرخشی که ممکن است به این باور برسند که یک دموکرات جوان، برای آینده آمریکا مناسبتر خواهد بود.
هرچند که طی دو سال و نیم گذشته، سن بایدن نتوانست مانع از انتخاب او شود اما نباید از این نکته غافل شد که ممکن است رای دهندگان به طور کلی از عملکرد او ناراضی باشند و علت عملکرد پایین او را به سن زیاد بایدن مربوط میدانند. در این صورت اگر بپذیریم که مساله عملکرد ضعیف بایدن است، آنگاه سناریوی دوم را بایستی مدنظر قرار دهیم.
سناریوی دوم- بایدن و دموکراتها با شرایط سختی مواجهاند
به نظر میرسد کاهش میزان محبوبیت بایدن، صرفا به عملکرد شخص او مربوط نیست بلکه سیاست و اقتصاد در سایر نقاط جهان نیز در شرایط نامطلوبی به سر میبرد. به ویژه بسیاری از رهبران کشورهای غربی نیز در حال حاضر نسبت به همه طیفهای ایدئولوژیک بسیار ناپسند و نامحبوبند؛ از جمله جاستین ترودو نخستوزیر کانادا، ریشی سوناک نخستوزیر انگلیس، امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه و اولاف شولتز صدراعظم آلمان.
این نشان میدهد که نه فقط بایدن، بلکه رهبران جهان با دشواریهای زیادی مواجهاند و همین نکته میتواند بار تقصیر را از دوش بایدن بردارد.
با این حال، نمیتوان اطمینان داشت که رای دهندگان با چنین دیدگاهی از بایدن دفاع کنند. در نظرسنجیهای پیدرپی، اکثریت قابل توجهی از پاسخدهندگان از مشکلات اقتصادی در آمریکا و عملکرد بد بایدن شکایت کردهاند.
ماههاست که اقتصاد آمریکا با بالاترین نرخ تورم، بهره و بیکاری فزاینده درگیر است. بازارهای سهام از اوایل سال ۲۰۲۲ افت شدیدی داشته و در برخی از موارد متلاشی شدهاند. این در حالیست که آمریکاییها با کاهش دستمزدها که میراث همه گیری است، رو به رو هستند.
از سوی دیگر، محبوبیت بایدن پس از خروج آشفته آمریکا از افغانستان به طور قابل توجهی کاهش یافت که نمونه واضحی از تأثیر یک رویداد واقعی خاص بر نظرسنجیهای او است. (گرچه آمریکاییها مکررا اظهار داشتهاند که خواستار پایان حضور آمریکا در افغانستان بودند، انعکاس پیامدهای این تصمیم در رسانههای داخلی و به خصوص موج حملات از جانب رسانه های طرفدار جریان جمهوریخواه، نه تنها محبوبیت بایدن، بلکه عملکرد دموکراتها را نیز زیر سوال برد).
اندکی پس از این رویداد، آمریکا با جنگ روسیه و اوکراین رو به شد که نتیجه آن تحریم مسکو و افزایش قیمت انرژی و غلات در جهان بود. همین عامل ضربه دیگری بر محبوبیت بایدن بود که در نهایت، شروع جنگ غزه و حمایت آمریکا از اشغالگران صهیونیست در اقدامات نسلکشی، نتوانست کمکی به دموکراتها کند. براساس نظرسنجیها محبوبیت بایدن در روز قبل از حمله ۷ اکتبر حماس ۳۹.۱ درصد بود و اکنون به ۳۸.۹ درصد رسیده است.
این یک مسئله پیچیده است که ائتلاف سیاسی دموکراتها را تقسیم کرده و ممکن است به صورت پیشبینیناپذیری در انتخابات و در ایالتهای تعیینکننده نقش بیافریند. شرایط فعلی در جهان، ممکن است این احساس را در بین برخی از رأیدهندگان تقویت کند که دنیا در حال افتراق است و بایدن، به عنوان رهبر هژمونی جهان، نتوانسته این قطعات را به هم بچسباند.
حال، تئوری این است که اگر این مشکلات کمرنگ شوند ممکن است امتیازات بایدن بهبود پیدا کند. اما بازهم نظرسنجیها نشان میدهد که بهبود وضعیت در آمریکا و احتمال کاهش نرخ بهره، در کنار احتمال بهبود وضعیت جهانی، نتوانسته نمودار محبوبیت بایدن را صعودی کند.
سناریوی سوم- آینده برای بایدن بهتر خواهد بود
در کنار تمامی پیشبینیهای بدبینانه در خصوص بایدن، اما یک تئوری دیگری وجود دارد و آن این است که نظرسنجیهای فعلی برای پیشبینی وضعیت محبوبیت بایدن به اندازه کافی مفید نیست.
در واقع، تاریخ نشان میدهد که نظرسنجیهای انتخابات عمومی ریاستجمهوری در این فاصله زمانی به نتیجه نهایی دقیقی نرسیدهاند.
برخی از مفسران سیاسی، به خصوص مدیران کارزارهای انتخاباتی معتقدند «درس تاریخ واضح است: به نظرسنجیهای انتخابات عمومی یک سال قبل از انتخاب توجه نکنید». یک دلیل آن به عدم شناخت از نامزدهای جدید برمیگردد و دلیل دوم به شرایط محیطی دوران تبلیغات انتخاباتی اشاره دارد.
در آستانه انتخابات، بخش زیادی از انرژی در قدم اول، صرف تشویق رای دهندگان به مشارکت میشود تا آنها را از وضعیت منفعلانه خارج کند. پس از آن بایدن نباید از دو دسته از رایدهندگان- دموکراتهای ناراضی و رای دهندگان مستقل- غافل شود. غفلت از این دو دسته، ممکن است باعث شود تا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ شروع ضعیفی داشته باشد.
از این رو، کارزار انتخاباتی بایدن تلاش خواهد کرد تا آرای این دو دسته را برگردانند. این درحالیست که یادآوری دوران ریاست جمهوری ترامپ و ضربهای که او بر پیکره دموکراسی آمریکا وارد کرد و خطر جنگ مذهبی را افزایش داد، ممکن است آرای مردمی را به صندق بایدن سرازیر کند.
منبع: فارس