به گزارش سایت خبری پرسون، دکتر علی معینی با اشاره به تنوع مواد دخانی گفت: از جمله این مواد سیگار، قلیان و سیگارهای الکترونیکی است. دستههای دیگری از مواد دخانی هم مانند ترکیبات دخانی بدون دود که افراد برگ توتون را میجوند، وجود دارد که در ایران کمتر شایع هستند.
معینی گفت: در حال حاضر یکی از مواد دخانی که تبلیغ آن در حال افزایش است، سیگارهای الکترونیکی میباشد که استفاده از آنها با خطرات بسیاری همراه است.
وی افزود: در این سیگارها که باتری دارند، مایعی وجود دارد که بر اثر حرارت تبخیر شده و بخار آن وارد دستگاه تنفسی می شود.
معینی گفت: برخی از این سیگارها نیکوتین داشته و برخی دیگر فاقد نیکوتین هستند، اما در هر دو صورت این سیگارها عوارض و خطرات خود را دارند.
وی افزود: یکی از مهمترین خطرات این سیگارها وجود فلزات سنگین مانند کروم، نیکل و سرب در مایع درون آنهاست که این فلزات سرطان زا هستند.
معینی گفت: خطر دیگر وجود “کاربونایل ها” در مایع این سیگارهاست. کاربونایل ها فرم های مختلفی دارند که عمده آنها سرطانزا هستند و برخی مانند “آکرولین” تحریک کننده شدید دستگاه تنفسی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه یادآور شد: برخی از فرم های کاربونایل ها می توانند جهش ژنتیکی ایجاد کنند.
این فوق تخصص ریه در ادامه به وجود افزودنیهای معطر در این سیگارها اشاره و تصریح کرد: این مواد وقتی حرارت می بینند، بیماریهای شدید ریوی ایجاد می کنند.
وی افزود: آسیب و خطر دیگر این سیگارها که کمتر به آن توجه شده بحث آسیب فیزیکی و سوختگی است. در برخی مواقع مشاهده شده که این سیگارها منفجر شده و آسیب هایی در صورت فرد ایجاد کرده اند.
معینی گفت: اگر به هر دلیل مایع درون این سیگارها با پوست یا چشم تماس پیدا کند، عواض شدید ایجاد کرده و اگر به هر نحو بلعیده شود ممکن است به قیمت جان افراد تمام شود.
این متخصص ریه با بیان اینکه کاربرد ریهها فقط برای تنفس هوا است، گفت: با توجه به این مسئله هر عامل شیمیایی که وارد ریه شود، عوارض خود را بر روی ریه برجای می گذارد.
معینی در ادامه با اشاره به خطرات استعمال دیگر مواد دخانی از جمله سیگار، گفت: بخش زیادی افراد سیگاری به علت عوارض ناشی از سیگار جان خود را از دست میدهند.
معینی با اشاره به ۱.۳ میلیارد سیگاری در جهان، گفت: ۶۰ درصد این افراد برای ترک سیگار تمایل دارند، اما به هردلیل نمی توانند و این عدم اراده در حالیست که مصرف هر سیگار یک قدم آنها را به عوارض خطرناک و بیماری و یا حتی مرگ نزدیک میکند.
وی افزود: براساس آمار سازمان بهداشت جهانی سالانه بیش از ۸.۷ میلیون نفر بر اثر استعمال سیگار جان خود را از دست می دهند که تعداد زیادی از آنها زیر ۲۱ سال هستند.
این متخصص ریه گفت: از این تعداد هفت میلیون نفر به صورت مستقیم سیگاری بوده و مابقی “سیگاری دست دوم” هستند، یعنی افرادی که به صورت غیرمستقیم در معرض دود سیگار قرار دارند، مانند اعضای خانواده افراد سیگاری.
منبع: ایسنا