به گزارش سایت خبری پرسون، غذاهای ژاپنی از متنوع ترین غذاهای جهان است که علاوه بر کشور ژاپن در سایر کشورها نیز طرفدارهای خاص خود را دارد. غذاهای ژاپنی را می توان بر اساس مواد اولیه استفاده شده در آن ها دسته بندی کرد. به عنوان مثال غذاهای دریایی، غذاهای برنجی، غذاهای گوشتی و گیاهی و… از دسته بندی های اصلی غذاهای ژاپنی هستند.
در این مقاله قصد داریم درباره ی یکی از مشهورترین غذاهای برنجی ژاپنی به نام موچی با شما صحبت کنیم. این غذا به نسبت سایر غذاهای ژاپنی با ذائقه ی ما ایرانی ها بیشتر جور است و می توانید آن را در خانه نیز درست کنید.
موچی چیست ؟
همان طور که پیش تر اشاره کردیم موچی نوعی خوراکی ژاپنی است که با غلات به ویژه نوعی برنج ژاپنی به نام موشیگوما درست می شود. بدین صورت که برنج ژاپنی را با آب و حرارت می پزند و با کوبیدن آن در هاون آن را به ماده ای چسبناک تبدیل می کنند که می تواند شکل بگیرد.
نوع دیگر موچی که با غلات تهیه می شود، بدین صورت است که آرد غلات را با آب گرم ترکیب کرده و بعد از ورز دادن بخار پز می کنند. به هر صورت این غذا یکی از غذاهای سنتی ژاپن است که در سال نوی ژاپنی سرو می شود.
البته این را هم بگوییم که خوردن این غذا به دلیل چسبنده بودن کمی دشوار است و برای کسانی که توانایی کمتری در قورت دادن مواد غذایی دارند مانند کودکان و سالمندان توصیه نمی شود زیرا برای آن ها خطر خفگی و مرگ به همراه دارد.
حال شاید نام شیرینی موچی را نیز شنیده باشید و بپرسید شیرینی موچی چیست ؟
باید بگوییم که اگرچه موچی غذای ژاپنی است اما به عنوان دسر نیز سرو می شود. کیک برنجی با مغز توت فرنگی یا همان موچی توت فرنگی دسری ژاپنی است که با طعم ها و مغزهای مختلف از جمله مغز کاکائو نیز سرو می شود و علاوه بر ژاپن، در کشورهای آسیای شرقی به ویژه کره نیز طرفداران بسیاری دارد. باید گفت که از این شیرینی خوشمزه در ژاپن برای کادو دادن نیز استفاده می شود.
برای درست کردن شیرینی موچی از خمیر لوبیای قرمز استفاده می شود که البته تنها در فروشگاه های ژاپنی در در دسترس است. اما می توان با لوبیا قرمز و آب به راحتی این خمیر را درست کرد. برای تهیه خمیر لوبیا قرمز لوبیاها را چند ساعت خیس کرده و بعد با آب می پزند تا کاملا بپزد و له شود. سپس آن ها را در میکسر یا مخلوط کن ریخته و کاملا له می کنند.
سپس آب، عسل، شکر و کمی نمک به آن اضافه کرده و با خمیر خوب مخلوط می کنند و روی حرارت قرار می دهند تا خمیر بکدستی به دست آید. استفاده از آرد برنج در خمیر نیز رایج است که در مقاله های آینده در مورد طرز تهیه ی آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.
موچی بستنی
اما بستنی موچی چیست . بستنی موچی نیز نوعی بستنی سنتی ژاپنی است که از ترکیبی از بافت خمیری و چسبناکی به عنوان روکش و خود بستنی در داخل آن تهیه می شود. بدین صورت که بعد از تهیه خمیر بستنی، روی آن آرد ذرت ریخته، آن را به صورت گرد با قالب برش برش می زنند سپس یک اسکوپ بستنی داخل آن میگذارند و خمیر را گرد می کنند و داخل فریزر قرار می دهند.
امروزه بستنی موچی در ایران هم رایج شده و هم می توان آن را در کافی شاپ ها تست کرد و هم با آموزش دستور تهیه آن، موچی بستنی را در خانه به راحتی درست کرد. باید بگوییم که این بستنی را می توان به شکل های متنوع و در رنگ ها و طعم های مختلف درست کرد. تزیین آن هم به سلیقه ی شما بستگی دارد و می توانید گلوله های خمیری را در پودر نارگیل، شکلات آب شده و یا پودر شکلات بغلتانید.
استفاده از ترافل های رنگی هم می تواند زیبایی این بستنی های رنگی را دو جندان کند. می توانید با خرید ترافل رنگی و ریختن آن در کاسه، کمی خمیر بستنی موچی را با آب خیس کنید و داخل ترافل های رنگی بغلتانید.
همان طور که ملاحظه کردید، وجه اشتراک همه ی این موارد وجود خمیر برنجی ژاپنی است که به عنوان روکش به دور مغزهای مختلف از جمله مغز توت فرنگی و یا بستنی کشیده می شود. نکته ی مثبت در مورد این دسر ژاپنی آن است که دست شما در انتخاب مواد داخل آن کاملا باز است. می توانید به جز بستنی و موارد ذکر شده از مغرهای مختلف از جمله مغز آجیل، و حتی شکلات، ژله و مربا استفاده کنید یا حتی میوه ی دلخواهتان.
چند پرسش و پاسخ
۱. از کجا میتوان موچی یا مواد لازم برای تهیه موچی را خرید؟
مواد لازم تهیه موچی را میتوانید از بیشتر فروشگاههای مواد غذایی یا سوپرمارکتها بخرید. اگر فروشگاه نزدیک محلتان این مواد را نداشت، میتوانید از طریق سایتهای مختلف اینترنتی مواد موردنیازتان را بخرید. در ضمن اگر وقت تهیه موچی ندارید، از طریق همین سایتها هم میتوانید موچیهای آماده متنوعی بخرید.
۲. کیک برنجی (موچی) و کوفته برنجی (دانگو) چه تفاوتی با هم دارند؟
موچی با دمکشیدن و لهکردن برنج گلوتینوس درست میشود، اما دانگو با جوشاندن و ورزدادن آرد برنج گلوتینوس آماده میشود. در هر حال هر دو بافت نرم و لطیفی دارند.
۳. آیا مصرف موچی سلامت را به خطر میاندازد؟
متأسفانه اگر این کیک با احتیاط مصرف نشود، ممکن است سلامت فرد را به خطر اندازد. بافت چسبناک موچی ممکن است در گلو گیر کند و موجب خفگی شود.
در ژاپن، هر سال حدود ۳۰۰ فرد بالای ۶۵ سال بر اثر خفگی با موچی جان خود را از دست میدهند. این وضعیت موجب شده است که دولت ژاپن هر سال به مردم هشدار بدهد. بنابراین اگر در خانه سالمند، کودک یا فردی دارید که فک ضعیفی دارد، به او موچی ندهید. البته میتوانید موچیها را بسیار کوچک خرد کنید و از کودک یا فرد سالمند بخواهید آنها را بهآرامی بجود و بخورد.
۴. آیا موچی مناسب افراد وگان یا گیاهخوار هست؟
بله. این کیک برنجی با آرد برنج گلوتینوس و برخی حبوبات و میوهها درست میشود، بنابراین میتواند غذای خوشمزهای برای افراد وگان یا گیاهخوار باشد. برخی از افراد در تهیه موچی از گوشت یا لبنیات مانند شیر، پنیر و خامه استفاده میکنند. این نوع موچیها مناسب گیاهخواران نیستند.
منبع: دلگرم